Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash Photo by freestocks on Unsplash

Pastinya ramai bakal ibu yang teruja melalui fasa kehamilan apatah lagi jika pertama kali mengalaminya. Semestinya tak salah pun nak teruja tu tapi ada kalanya kita juga perlulah berhati-hati ketika berpakaian mahupun memuat naik gambar foto hamil di laman sosial kerana ‘baby bump’ itu juga dikira sebagai aurat yang perlu dijaga.

Ikuti perkongsian daripada Dayana Armeda ini untuk memahami lebih lanjut mengenainya.

Jangan Excited Sangat Tunjuk ‘Baby Bump’, Ketahuilah Ia AURAT Yang Perlu Dijaga
Photo by Camylla Battani on Unsplash

Baby Bump itu AURAT,

Terpanggil untuk post berkenaan ini memandangkan mungkin ramai yang belum tahu, atau terlepas pandang tentang ini.

Para lelaki wajib tahu kerana kalian merupakan seorang anak, abang atau adik dan akan menjadi seorang suami, ayah yang bakal mendidik, menyampaikan perkara haq, sekaligus menjaga maruah kaum wanita seperti ibu, adik beradik, isteri dan lain-lain.

Wanita, lagilah wajib tahu.

IKLAN

Menunjukkan bentuk baby bump di khalayak ramai atau public adalah sesuatu yang dilarang oleh kerana baby bump seorang wanita itu aurat.

Cuba kita fikir dengan teliti, perut adalah anggota yang personal, tidak layak dinikmati oleh sesiapa kecuali sang suami.

Ada lelaki yang suka tengok wanita mengandung dan sangat menikmati baby bump seorang wanita.

IKLAN
Jangan Excited Sangat Tunjuk ‘Baby Bump’, Ketahuilah Ia AURAT Yang Perlu Dijaga
Photo by Georgia Maciel from Pexels

Dengan berhati-hati tentang gambar yang kita post ke social media, insyaAllah maruah terjaga dan tidak diratah oleh mata-mata yang memerhati.

Wahai suami-suami, doa dan usaha banyak-banyak agar kita sebolehnya tidak tergolong dalam golongan lelaki dayus. Jika benar sayang isteri, tidak seharusnya kalian pamer maruah isteri yang kalian cintai.

Jom biasakan apa yang betul.

IKLAN

Jom jaga maruah seorang wanita.

Islam begitu menjaga wanita dan mengangkat darjat wanita layaknya seorang ratu. Jom cintai diri.

Walaupun ramai yang lakukan perkara ini, jangan hanyut dan terbuai emosi ya. Surround yourself dengan lingkungan yang mentaati Allah, insyaAllah dapat kuatkan semangat dan membantu dalam istiqamah!

We dont need to do it for the gram even if everyone else is doing it, cause our main purpose in this dunya is to obey Allah SWT.

Jangan Excited Sangat Tunjuk ‘Baby Bump’, Ketahuilah Ia AURAT Yang Perlu Dijaga
Photo by Tai’s Captures on Unsplash

Mulai hari ini, marilah kita biasakan perkara yang betul. Haram tetap haram. Mungkin selama ini kita tidak perasan namun janganlah kita abaikan perintah agama selepas ini hanya kerana keterujaan mahu memuat naik gambar di sosial media. Jagalah maruah diri dengan sebaiknya. InsyaAllah!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI