Semalam berita tentang tiga beranak yang menaiki sebuah kereta dipercayai terbabas sebelum terjunam ke sungai di Jambatan Syed Omar, Jalan Sungai Petani-Baling, ditemukan lemas begitu meruntun jiwa.

Mangsa ialah Masyitoh Ibrahim, 37, yang juga guru agama di Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Selarong, bersama dua anaknya, Muhammad Ziyad Zikri Sharudin, 7, dan Muhammad Ziyad Haziq, 5.

Kereta jenis Proton Persona yang dinaiki tiga beranak itu ditarik keluar dari dasar sungai pada kedalaman hampir lima meter, dengan bantuan kren sebelum mayat ketiga-tiga mangsa ditemukan dalam keadaan seakan-akan saling berpelukan.

Biasa dengar orang mati lemas bila kereta terbabas ke dalam sungai/tasik? Anda tahu tak hampir mustahil untuk anda buka pintu kereta bila kereta baru tenggelam masuk air?

Ini Perkara Yang Anda Perlu Buat Bila Kereta Terbabas Ke Dalam Sungai/Tasik, Yang Penting Jangan Panik

Bahagian hadapan kereta adalah bahagian paling berat disebabkan kewujudan enjin. Jadi bahagian hadapan kereta akan tenggelam terlebih dahulu.

Bila dalam keadaan cemas macamni, instinct pertama anda mesti nak buka pintu dan keluar. Tapi hakikatnya, pintu tak akan boleh dibuka selagi air tidak penuh dalam kereta!

IKLAN

Bila kereta anda sedang dalam keadaan dimasuki air, pressure air daripada luar menyebabkan anda tidak boleh buka pintu kereta.

Air masuk = pressure in
Buka pintu = pressure out

Andai kata anda gagal pada percubaan pertama untuk buka pintu, cara terbaik adalah:

1. Lari ke tempat duduk belakang
2. Percahkan cermin pintu kereta
3. Keluar melalui tingkap pintu kereta

Ini Perkara Yang Anda Perlu Buat Bila Kereta Terbabas Ke Dalam Sungai/Tasik, Yang Penting Jangan Panik

IKLAN

“Kenapa mesti lari ke tempat duduk belakang?”

Sebab bahagian depan akan tenggelam terlebih dahulu. Jadi anda ada lebih masa jika di tempat duduk belakang.

“Saya tak kuat nak pecahkan cermin kereta!”

Sekiranya anda tak ada glass breaker, anda boleh gunakan headrest kereta. Tanggalkan headrest, umpilkan celah cermin pintu, insyaAllah cermin pecah.

Kenapa pecahkan cermin lebih selamat?

Sebab kalau anda tunggu kereta penuh air baru nak buka pintu, berkemungkinan anda sudah makin tenggelam ke dasar. Jadi untuk anda berenang semula ke permukaan, lagi jauh lebih-lebih lagi dalam keadaan cemas.

IKLAN

Ini Perkara Yang Anda Perlu Buat Bila Kereta Terbabas Ke Dalam Sungai/Tasik, Yang Penting Jangan Panik

Sama juga kalau anda nak selamatkan orang dalam kereta yang tenggelam. Sekali cuba buka pintu tak dapat, terus pecahkan cermin. Dari luar baling batu pun boleh pecah cermin itu. Lagi senang penumpang nak keluar.

Kenapa cermin pintu dan bukan cermin depan/belakang?

Anda perlu tahu bahawa windshield glass ini memang direka untuk tidak bersepai. Pecah pun masih dalam keadaan sekeping. Cermin pintu ini pula, sekali pecah hancur berderai.

Sumber kredit: Carputapp

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/wjCfPZ3nhr4?list=PLwTVJflD5bmE3QfhDp6V46J4iIf1ZJn7N

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI