Astaghfirullahaladzim! Itu yang terucap dibibir Hijabista apabila membaca perkongsian Fynn Jamal di Instagramnya tentang aduan seorang gadis yang diintai oleh ayahnya ketika dia sedang mandi. Mengapa tergamak seorang ayah melakukan perbuatan seperti itu kepada darah dagingnya sendiri? Sedangkan dia sepatutnya menjadi pelindung kepada anaknya.

Foto: IG Fynn Jamal

Setelah kantoi mengintai anaknya sendiri, ayah gadis itu telah meminta maaf kepada anaknya tetapi sebagai seorang yang masih trauma, gadis ini sudah hilang kepercayaan terhadap ayahnya sendiri. Malah, dia turut berasa takut dan rasa tidak selamat.

Foto: IG Fynn Jamal

Apabila kejadian ini berlaku, tentu kita sendiri trauma dan tidak tahu apa yang perlu kita lakukan selepas itu. Syukur kerana gadis ini berkongsi dengan orang yang tepat iaitu Fynn Jamal. Seperti yang kita semua sedia maklum, Fynn Jamal seorang yang boleh dipercayai dan sentiasa memberikan solusi tanpa mengecam.

Hijabista doakan gadis ini tabah mengharungi dugaan hidup. Jangan takut untuk berkongsi. Itu akan membuatkan kita lebih lega. Tetapi, anda perlu kongsi bersama individu yang boleh dipercayai. Semoga perkongsian Fynn Jamal ini memberi penyelesaian buat semua gadis di luar sana yang turut menghadapi masalah yang sama. #StopPerogolDalamRumah

Foto: IG Fynn Jamal

GET. OUT. OF. YOUR. HOUSE.
It has stopped being your home the moment all this began.

Pilihan yg wujud apabila kau sedari kau dijahati ahli keluarga sendiri ada dua:
1) Cakap
2) Keluar

Pilihan Pertama: Speak Up

Akan ada dua kemungkinan.
1) Kena tuduh menipu
2) Diberitahu yang mereka tau

Pilihan Kedua: Get Out

Boleh explain kenapa pada famili. Boleh juga tak explain. Just cakap pada famili yang kita minta perlindungan. Nenek. Atok. Makcik. Siapa-siapa. Tell them so you can get out.

IKLAN

Ye. Kemungkinan orang tak percaya tu ada. Nak pulak kita jenis nakal. Ada je drama dari dulu. So nak cerita— siapa je nak percaya.

So bila kau rasa TAK ADA SATU PUN yang sudi nak dengar masalah kau—

Ada dua pilihan.

1) Polis
2) Talian NUR

Report polis tak semestinya akan ada tangkapan. Kadang-kadang dia bantu buat siasatan. Kalau nak mengadu dan kaunseling, call talian NUR di 15999. Dari mana-mana jenis fon. JUST CALL.

IKLAN

Tell them what you feel. Rasa tak selamat. Rasa takut. Rasa apa sahaja.

KECUALI rasa kotor. Sebab for whatever reasons kau dijahati— it is THE RIGHTS of the child to feel safe at home.

It is YOUR RIGHTS to feel safe.

Foto: IG Fynn Jamal

May الله save us all, my darling sisters, from the evil doings of our family members nauzubillah.

IKLAN

And mothers,
Stay alert.
Dan SEBAGAIMANA kau sayang suami kau—
Please don’t call your children liars when they go to you.

The least you can do is siasat sama-sama.

Kalau tak mampu buat apa-apa—
Listen.

Sorry guys. So emotional today. Sebab selalu sangat dapat kes macam ni. Last-last anak tu kena je hadap. Sebab takde tempat nak pergi.

End up pregnant.
Pastu aku kena uruskan lagi.

Allahu akbar.
Ya الله,
Save us from ourselves.

Sumber: IG Fynn Jamal