Membuat topeng muka anda sendiri bukan sahaja memberi anda kebebasan untuk bereksperimen dengan bahan semula jadi di rumah, tetapi ia juga lebih murah, bebas bahan kimia dan lebih mesra alam. 

Ya… bunyinya menarik ya, lebih-lebih lagi kita tahu khasiat bahan-bahan semulajadi ini sangat menarik.Sudah tentu, selagi anda tahu keadaan kulit anda, tidak salah untuk membuat topeng anda sendiri di rumah. 

Artikel Berkaitan : Pudarkan Jeragat Guna Tiga Bahan Dapur, Ini Petua Orang Lama. Auto Berseri!

Tapi sebelum anda ke dapur dan ambil bahan dari peti ais, berikut adalah 3 perkara yang anda perlu tahu sebelum membuat dan menggunakan topeng muka dengan bahan semulajadi!

Cari maklumat sebanyak mungkin

Ingin Guna Bahan Semulajadi Sebagai Topeng Muka? Perhatikan Perkara ini!

Semestinya perkara pertama yang kita perlu tahu ialah kandungan bahan yang ingin kita campurkan ke dalam masker, dari situ kita boleh faham apa yang diperlukan oleh kulit muka. 

IKLAN

Contohnya, lemon yang boleh merawat kulit berjerawat, kopi yang mengandungi antioksidan, tomato yang boleh menghilangkan parut jerawat dan banyak lagi. Jadi jangan silap campur bahan-bahan tu okay? Pertama, fahami dan ketahui bahan-bahan serta keadaan wajah anda.

Gunakan peralatan dan bahan yang bersih

Ingin Guna Bahan Semulajadi Sebagai Topeng Muka? Perhatikan Perkara ini!

Produk kecantikan yang biasanya anda beli adalah hasil pengeluaran steril dan telah melepasi kawalan kualiti, yang menjadikan penggunaannya selamat. 

IKLAN

Perkara yang sama berlaku jika anda ingin menggunakan topeng buatan sendiri. Walaupun ia tidak boleh 100% bersih, anda harus memastikan semua peralatan telah dicuci dan bahan-bahan yang akan digunakan adalah segar dan dalam keadaan baik.

Jangan lupa cuci tangan sebelum mula membuat topeng, okay?

Pilih bahan yang mesra kulit

Ingin Guna Bahan Semulajadi Sebagai Topeng Muka? Perhatikan Perkara ini!

IKLAN

Pastinya, seseorang sering melihat komposisi produk kecantikan yang mengandungi coklat, kopi, kayu manis, putih telur, buah-buahan. Sudah tentu, bahan-bahan ini berkongsi sifat yang sama yang dituntut dalam produk kecantikan, tetapi produk ini direka secara profesional, menggunakan bahan semula jadi dalam dos yang selamat dan mengimbanginya dengan bahan lain.

Tetapi bukan sahaja bahan semulajadi yang mesra kulit, anda tahu? Oleh kerana limau dan oren mempunyai kepekatan asid yang agak tinggi dan boleh menyebabkan kerengsaan apabila disapu terus pada kulit, putih telur boleh merengsakan mereka yang mempunyai alahan, dan kayu manis, yang ramuannya boleh menyebabkan keradangan kulit apabila disapu terus.Jadi ikut resepi ya, sis.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI