Memeluk Islam pada usia 84 tahun, kisah Mariam atau Maria beramal dari London memberi inspirasi kepada orang ramai apabila dia bersyukur dipilih ALLAH menjadi seorang Muslim ketika berusia 84 tahun kini merasa hidupnya semakin tenang menjalani ajaran agama.

Menerusi entri Instagram miliknya, Mariam berkongsi, dia pertama kalinya menjejakkan kaki di Redbridge Islamic Center (RIC) pada 19 Disember 2019 dan mengucap dua kalimah syahadah .

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌸Mariam (was Maria)🌸 (@mariam_revert) on

“Saya mahu menjadi seorang Muslim,” katanya.

Pada satu perhimpunan untuk solat jemaah, Mariam memberanikan diri untuk ke RIC sebelum sebelum dipelawa seorang wanita dan menjemputnya masuk dan ketika sedang duduk, Mariam bertanyakan kepada jemaah apa yang mereka sedang lakukan dan mereka menjawab sedang bersolat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hijabista, KL MY (@hijabistamag) on

 Setelah diberi penerangan terperinci apa itu solat, kiblat, secara tiba-tiba Mariam bertanya, bagaimana untuk dia menjadi seorang Muslim? Dan saat itu juga Mariam berkata “saya mahu menjadi seorang muslim”.

Setiap sebutan kalimah Allah, Mariam meminta rakannya menulis di dalam buku catatannya. Mariam pastikan dia menghafal setiap kalimah yang baru belajarwalaupun merangkak.

IKLAN

Kisah Mariam yang sungguh menyentuh hati itu pastinya menarik perhatian netizen termasuk pelayar Twitter Muslim Daily yang mendoakan agar Mariam terus beristiqamah dalam menjadi seorang Muslim hebat.

IKLAN

“Saya hiba melihat Mariam mengucap syahadah. Terharu melihat kondisi cermin mata Mariam, malah warganet prihatin terhadap keadaan sekeliling mariam” kata Khan.

IKLAN

“Selamat datang, Allahuakbar, moga ALLAH berkati perjalanan kamu. Kesihatan Mariam kini menjadi salah satu tarikan untuk warga net mendekatinya dan mendoakan Mariam sentiasa sihat.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI