Rezeki itu datang tidak mengira usia. Janji kita perlulah berusaha untuk mendapatkannya. Walaupun baru sahaja menginjak usia 20 tahun, penyanyi Masya Masyitah mendedahkan dia sudah berjaya membeli sebuah rumah kondominium di Cheras secara tunai bernilai RM 300,000 pada tahun lalau pada usia 19 tahun.

Gadis yang berasal dari Kulim ini mendedahkan duit yang diperolehnya itu merupakan hasil daripada kerjayanya sebagai seorang penyanyi.

“Saya sudah menyanyi sejak kanak-kanak lagi, termasuk banyak menyertai pertandingan nyanyian dianjurkan. Jadi, saya dah kumpul duit dari kecil dan Alhamdulillah, kini dapat beli rumah.

“Itu merupakan duit yang saya kumpul sejak kecil lagi. Bila menang, dapat duit saya akan simpan di ASB  (Amanah Saham Bumiputera). Jadi di situ dapatlah dividen setiap tahun.

IKLAN

“Pembelian dibuat secara tunai kerana lebih mudah dan saya tak perlu terikat dengan kadar faedah pinjaman di bank. Apatah lagi, saya tiada kerja tetap yang mempunyai penyata gaji bulanan.

“Apapun, saya amat bersyukur sudah memiliki aset sendiri seperti rumah dan kereta, hasil daripada aktif menyanyi selama ini,’ jelasnya kepada Harian Metro.

IKLAN

Bagi pembelian kereta pula, Masya atau nama sebenar Siti Nur Masyitah Yusoff berkata dia membuat pinjaman bank untuk memilikinya selepas dinasihati oleh ibu kerana bimbang dia akan menukar kereta suatu hari nanti.

Dikatakan menunjuk-nujuk kemewahan rumahnya di laman YouTube, Masya menjelaskan ia sekadar perkongsian buat peminat.

“Apa yang saya tunjukkan dalam video di YouTube itu hanya perkongsian biasa kepada peminat yang menyokong selama ini. Tidak ada niat nak menunjuk-nunjuk langsung.

IKLAN

“Bagaimanapun, saya tahu tidak semua yang dilakukan atau ditunjuk kepada umum itu disukai orang lain. Pasti, ada segelintirnya yang akan beri komen negatif,” ujar penyanyi lagu Halimunan ini.

Menetap bersama ibunya, Masya akui dia memang gemar menabung sejak kecil. Dia juga berharap moga apa yang dilakukan ini dapat menjadi inspirasi kepada remaja di luar sana. Hebatlah Masya!