Hanya bergelar suri rumah sepenuh masa, tetapi hijabi muda ini berjaya meraih pendapatan bulanan sekitar lima angka apabila menjadi Personal Shopper (PS). Bukan produk makanan atau kosmetik ataupun kecantikan tetapi lebih selesa untuk menjadi peniaga secara online kepada telekung jenama Siti Khadijah (SK). Hampir lima tahun menjadi PS telekung ini, Nurfateha Hussen boleh tersenyum bangga apabila kerjayanya dihargai pemilik SK sendiri.

Bagi Norfateha, 28 tahun yang duduk di Shah Alam dia mula menjadi PS sejak tahun 2014 lagi dengan menjual barangan pakaian Muslimah. Lepas setahun cari pengalaman, dia kemudiannya mengambil keputusan untuk menjual telekung SK ini sejak 2015.

Selepas lahirkan anak kembar, ambil keputusan bergelar Personal Shopper.

Kriteria tertentu jadi PS telekung SK

“Sebelum itu memang saya menjual pakaian butik Muslimah sebelum saya dipilih untuk menjual telekung SK. Memang pihak pengurusan memilih kriteria tertentu untuk menjadi PS rasmi mereka dan termasuk saya hanya ada 5 orang sahaja.

“Kriteria utama pemilihan untuk menjadi PS khas mereka adalah kita punya konsistentasi dalam mengambil order, cara kita layan customer yang kita tahu pelbagai ragam,” ujar Nurfateha yang mula terfikir untuk menjadi PS setelah melahirkan anak kembarnya.

Menurutnya sebelum itu dia menjaga anak kembarnya dan apabila keduanya sudah putus susu dan sudah besar sedikit, dia mula memikirkan apa perkara baru mahu dibuat ketika itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TELEKUNG | CANTIK | SELESA (@msdelivery_) on

Pendapatan cecah RM5,000 sebulan

“Kebetulan pula tempat tinggal saya di sekitar Seksyen 7 Shah Alam memang banyak butik Muslimah yang tumbuh bagai cendawan lepas hujan. Dari situ saya terfikir untuk ambil order daripada mereka yang tidak berkesempatan membeli barangan dihajati.

“Daripada ambil order di butik Muslimah dan lepas setahun barulah saya jadi Personal Shopper sepenuh masa untuk telekung SK ini. Alhamdulillah sudah lima tahun bekerja sebagai PS kepada SK dan pendapatan boleh mencecah RM5,000 sebulan.

“Kalau ada jualan sale terutama di musim perayaan atau bulan tertentu, insya-Allah pendapatan akan bertambah. Kalau bulan biasa bolehlah cecah pendapat sekitar RM2,000 hingga RM3,000 sebulan. Bergantung pada kerajinan ambil order dan lagi banyak tempahan dibuat, pendapatan juga akan menjadi berganda,” jelasnya lagi.

IKLAN

Kena dapat trust customer

Ketika ditanya apa tip tertentu bagi PS seperti dirinya yang boleh memperoleh pendapatan lumayan dalam masa singkat, Nurfateha tidak lokek berkongsi rahsianya.

“Bagi saya perkara utama bagi PS ini adalah perlu sabar. Ini kerana kita layan customer dengan pelbagai kerenah dan soalan yang diajukan melalui pesanan WhatsApp.

“Walau kita marah sekalipun dengan sikap mereka, tetapi perlu jawab dengan baik dan sopan. Sebagai PS kita kena tanam kepercayaan mereka pada kita. Kalau kita dapat trust mereka, insya-Allah jika ada apa-apa promosi mereka akan tetap beli dan guna khidmat PS kita.

“Tip lain, kita juga perlu bijak promote khidmat PS kita pada orang lain. Cara kita nak yakinkan orang yang kita ini sebagai PS jalankan servis bagus. Maksudnya kita bukan scammer terutama dalam urusan pos barang, pickup barang dan sebagainya.

“Begitu juga cara kita ambil oder, penjelasan tentang produk yang kita jual sebab customer tak nampak apa yang kita jual. Mereka hanya melihat dalam sosial media tetapi tak dapat nak rasa produk yang kita jual. Jadi tugas kita beritahu in detailing produk berkenaan,” tambah Nurfateha lagi yang membuat penghantaran barang secara pos dan hanya self pickup di rumahnya sahaja.

IKLAN
Paling penting sabar dan layan customer sebaiknya.

Menurut Nurfateha juga sepanjang lima tahun bergelar PS SK, memang tidak sukar untuk menjual telekung jenama ini pada pengguna.

“Bagi saya, telekung SK ini sekali orang pakai mereka akan rasa itu telekung solat paling the best daripada apa yang mereka pakai sebelum ini. Rekaannya yang cantik, kemas, material fabrik yang kita mahu tidak lusuh, panas dan sangat selesa dibuat sembahyang.

“Lagi satu SK ini orang lihat jenama dia besar dan takut untuk belinya sebab nampak mahal. Jadi medium PS ini sangat bagus sebab mereka boleh tanya lebih detail. Pengguna tidak segan nak tanya apa yang mereka nak tahu tentang produk ini. Kita kena faham produk ini sebelum terangkan pada mereka.

“Sebenarnya sebagai PS ada juga kita berdepan dugaan bila ada kalangan pembeli tidak buat bayaran setelar buat tempahan. Tetapi kebanaykan PS sekarang ambil full payment dulu sebelum mendapatkan barangan berkenaan.

Koleksi ternary termasuk baju ‘ready to weer’ turut di peraga malam itu.

“Dan cabaran lain pula kita kena tanam trust orang untuk beli produk yang kita jual itu. Maklumlah kebanyakan pembeli online sekarang takut kena scam jadi kita kena yakin pengguna bahawa kita adalah PS yang betul,” katanya yang tidak sangka akan dipilih menerima Anugerah Pembeli Peribadi Sedekad Siti Khadijah dalam kalangan PS yang ada.

IKLAN

Anugerah beri semangat

Malah anugerah diraih ini juga turut memberi semangat kepadanya untuk bekerja lebih keras menjual SK demi menjana keuntungan berlipat ganda dalam membantu kewangan keluarga.

Nurfateha ditemui ketika majlis Makan Makan Gala Siti Khadijah di Putrajaya baru-baru ini. Majlis ini bersempena sambutan ulangtahun yang ke 10 jenama tekekung ini di pasaran. Perjalanan sedekad yang membawa tema Sedekad Kesetiaan bagi meraikan seluruh kakitangan Siti Khadijah di Malaysia dan Indonesia sebagai menghargai dedikasi mereka dalam menjayakan empayar Siti Khadijah.

Sebahagian pekerja cemerlag empayar telekung Siti Khadijah.

Dalam ucapannya, Puan Padzilah Enda Sulaiman, yang merupakan pengasa Siti Khadijah mengimbau perjalanannya 10 tahun lalu dengan hanya menghasilkan 200 pasang telekung pertama, kini syarikatnya mampu memproduksi sehingga 2,000 helai sehari.

Dalam majlis berkenaan, SK turut memberi penghargaan kepada pekerja cemerlang lain selain persembahan artis Aman Ra, Jay Jay dan Nora.

 

 

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI