Saat gempa terjadi, tentu kepanikan dirasakan oleh setiap orang, bahkan berlari untuk mencari tempat selamat. Namun saat Anda sedang merasakan atau menghadapi sebuah musibah gempa, ada doa yang boleh dibaca untuk sedikit ketenangan.

Berdoalah yang menjadi kekuatan bagi umat islam ketika ditimpa musibah dan bencana. Seperti  gempa bumi, seperti dihadapi di Indonesia hari ini. Doa gempa bumi ini dianjurkan dibaca ketika terjadi gempa. Juga disertai doa ketika melihat atau mengetahui orang lain terkena gempa. Berikut ini adalah doa ketika terkena gempa bumi latin dan artinya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Doa ini juga untuk menjauhkan kita dari musibah serta mendapat perlindungan Allah SWT.

Berikut bacaan doa saat gempa:

Allahumma inni asaluka khairaha wa khaira mâ fîhâ, wa khaira mâ arsalta bihi, wa a’ûdzubika min syarrihâ, wa syarri mâ fîhâ wa syarri mâ arsalta bihi

IKLAN

Ertinya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kehadirat-Mu kebaikan atas apa yang terjadi, dan kebaikan apa yang di dalamnya, dan kebaikan atas apa yang Engkau kirimkan dengan kejadian ini. Dan aku memohon perlindungan kepada-Mu dari keburukan atas apa yang terjadi, dan keburukan atas apa yang terjadi didalamnya, dan aku juga memohon perlindungan kepada-Mu atas apa-apa yang Engkau kirimkan.”

Doa ini dianjurkan untuk dibaca tetapi tidak didengar oleh orang yang tertimpa musibah tersebut. Adapun keutamaan doa ini, bagi orang yang membacanya, akan diselamatkan dari musibah sedemikian.

Berikut doa saat orang lain terkena gempa, menurut Imam Tirmidzi dan Ibnu Majah:

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى عَافَانِى مِمَّا ابْتَلاَكَ بِهِ وَفَضَّلَنِى عَلَى كَثِيرٍ مِمَّنْ خَلَقَ تَفْضِيلاً

Alhamdulillaahil ladzii ‘aafaanii mimmab talaaka bihi. Wafadldlolanii ‘ala katsiirin mimman kholaqo tafdliilan.

IKLAN

Ertinya : “ Segala puji bagi Allah yang telah menyelamatkan aku dari musibah yang menimpamu dan benar-benar memuliakanku dari makhluk lainnya. “ (HR. Imam Tirmidzi dan Ibnu Majah)

Info gempa bumi di Sumatera

Jabatan Meteorologi Indonesia melaporkan gempa pada magnitud 6.2 dikesan dekat Bukit Tinggi pada kira-kira jam 8.39 pagi waktu tempatan (9.39 pagi waktu Malaysia).

Walaubagaimanapun gegaran dirasai di sekitar Lembah Klang dan beberapa negeri di pantai barat Semenanjung hari ini setelah gempa bumi menimpa Sumatera Barat. Menurut Jabatan Mereologi, Malaysia bagaimanapun berkata tiada risiko berlaku tsunami.

IKLAN

#Gempa Mag:6.2, 25-Feb-22 08:39:29 WIB, Lok:0.15 LU,99.98 BT (17 km TimurLaut PASAMANBARAT-SUMBAR), Kedlmn:10 Km, tidak berpotensi tsunami

Selain Lembah Klang, gegaran turut dirasai di Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Beberapa bangunan tinggi dilaporkan dikosongkan, termasuk ibu pejabat Bernama di Kuala Lumpur ketika gempa itu melanda.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI