Aktiviti menunggang kuda adalah pengalaman menyeronokkan kepada mereka yang sukakan cabaran. Walau bagaimanapun tidak ramai berpeluang mencubanya kerana kemudahan aktiviti sukan ini agak terhad dan tanggapan bahawa aktiviti itu memerlukan kos mahal.

Sukan berkuda bukan sekadar menyihatkan mental dan fizikal, malah mendisiplinkan diri dalam kehidupan seharian. Seperti yang kita ketahui bahawa bukan mudah mendekati seekor haiwan yang sifat semula jadinya kasar, liar dan kuat. Namun melalui aktiviti sukan berkuda ini, kita mampu melalui proses-proses ini dengan baik hasil tunjuk ajar daripada mereka yang berpengalaman.

Farah Lee Ajak Ibu Bapa Didik Anak Cintai Sukan Sunnah Nabi SAW. Ini Hadiah Untuk Maream

Bagi Farah Lee, dia mula menghantar anak perempuannya, Maream untuk mengikuti latihan menunggang kuda. Bagi ibu muda ini, sukan ini banyak kebaikannya selain menjadi sukan yang banyak memberikan manfaat termasuk membina keyakinan diri serta memupuk sifat kepemimpinan.

Farah Lee Ajak Ibu Bapa Didik Anak Cintai Sukan Sunnah Nabi SAW. Ini Hadiah Untuk Maream

IKLAN

Berikut perkongsian Farah Lee dilaman Instagramnya.

After 5th session baru omma hadiahkan Maream proper horseriding boots, helmet and gloves. Malas beli awal-awal enroll dulu sebab takut hangat-hangat taik ayam je takde kekdahnya aku pemurah sangat nak spend on benda2 alah ni. Now nampak Maream makin excited and confident, and dah pandai trotting, so omma surprisekan dia this set supaya dia makin motivated.

IKLAN

Dia pun dah start request dah sebelum tu sebab kadang helmet stables tak ngam dengan kepala dia and boots dia pakai kasut hujan je kakaka.. Seluar tu pakai yang sedia ada winter legging beli kat Primark je sebab dah wool padded, baju pun pakai je mana ada. Pakai jela baju yang sama tiap minggu Maream, nanti dah lusuh sangat or tak muat baru omma beli lain.

Semoga istiqamah mencintai sukan sunnah Nabi saw ini. Swimming dah pandai sendiri-sendiri. Nanti bila Maream ready kita try archery pulak k.! Kenapa sukan-sukan ni sunnah.? Sebab banyak sangattt hikmah dan kebaikannya dari segi self development.

IKLAN

So parents, if kita mampu untuk kurangkan sikit our personal spending, or kurangkan belikan anak-anak bunch of toys, clothes yang kadang anak tak appreciate sangat pun or tak helps develop themselves pun (kids actually can simply play with any tools around them, in fact tu bantu their creative thinking), jom invest on this. InshaAllah moga pahala sunnah dan syafaat baginda jadi saham akhirat kita kelak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by F. L. (@farahlee_)

HIJABISTA: Aktiviti sukan berkuda juga menjadi terapi penyembuhan pelbagai penyakit dan masalah seperti mental, emosi, fizikal, bahasa, autisme dan sindrom Down.

Sumber kredit: Instagram Farah Lee