Bersukan memerlukan hijabi berada dalam keadaan yang selesa supaya mudah melakukan aktiviti-aktiviti sukan sepanjang hari. Oleh itu, banyak perkara dan faktor yang perlu dititikberatkan seperti cara bersukan serta persiapan sebelum bersukan.

Salah satu persiapan sebelum bersukan adalah dari segi pemilihan baju sukan kumpulan. Sama ada anda bersukan secara individu atau berkumpulan, baju sukan memainkan peranan penting dalam memberikan kesan dan impak tenaga anda dalam bersukan.

Baju yang tidak selesa akan menjadikan mood anda hilang dan tiada keyakinan diri sepanjang hari. Bagaimana pula untuk menjadi juara dalam bersukan? Oleh itu, pemilihan baju untuk bersukan penting bagi mengelakkan segala masalah berlaku dan untuk menaikkan semangat serta performance anda dalam bersukan.

Bagi hijabi pula penting untuk memilih fabrik sport hijab ketika bersukan kerana memilih fabrik yang salah menyebakan ketidakselesaan menjalani latihan bersukan. Berikut adalah tip bagi hijabi untuk memilih baju dan aksesori sukan.

Jenis fabrik untuk semua tahap aktiviti

Kenal pasti jenis kain atau fabrik yang sesuai untuk dipakai. Pemilihan jenis fabrik haruslah tahan lasak dan tidak mudah koyak, lebih sesuai jika kalis air kerana sukan akan mengeluarkan peluh yang banyak dan seandainya baju anda basah lencun disebabkan peluh, pastinya anda dan orang sekeliling juga tidak merasa selesa.

Sebagai contoh, baju sukan yang terbaik adalah dari kain jenis Plaschevuyu, Tweed, suede dan lain-lain lagi. Selain itu, untuk mendapatkan ruang udara yang selesa dan sihat, baju sukan juga mestilah mempunyai butang atau lubang kecil mahupun zip.

Baju sukan yang selesa juga haruslah mempunyai sifat elastik dimana bahagian lengan yang selesa perlu mempunyai sifat elastik untuk memudahkan anda menggerakkan tangan dan melakukan sesuatu. Tanpa sifat elastik atau getah, angin akan meniup dan menyukarkan anda bergerak untuk melakukan aktiviti. Selain itu, bahagian yang sentiasa memerlukan regangan dan gerakan seperti pinggang juga perlu mempunyai elemen pakaian yang bergetah atau mudah ditarik. Begitu juga dengan bentuk baju, ukuran baju sukan perlulah selesa dan tidak ketat.

TIP MUDAH: Semakin banyak anda berpeluh, lebih banyak anda sebenarnya memerlukan kain dibuat dengan peratusan yang lebih tinggi daripada bahan-bahan sintetik yang berkualiti tinggi, serap peluh seperti Spandex, Lycra atau elastane dan anda akan tetap sejuk.

IKLAN

Pilihan Warna

Anda harus berhati-hati tentang pilihan warna. Faktor ini penting untuk dipertimbangkan. Reka bentuk pakaian harus mengandungi kelenturan. Apabila hijabi memakai kombinasi warna yang baik, hijabi akan berasa segar dan juga orang lain berasa tidak pelik apabila melihat.

Saiz

Perkara lain yang perlu anda lihat ialah saiz pakaian sukan anda. Aspek ini perlu di beri perhatian bahawa jenama yang berbeza mempunyai beberapa perbezaan saiznya, jadi anda harus menyemaknya sebelum membeli. Apabila memilih saiz mengikut bentuk badan, anda pastikan anda selesa semasa bersenaman. Juga, pemilihan yang betul akan membolehkan anda bebas bergerak. Pakaian anda tidak seharusnya terlalu ketat atau terlalu longgar.

Hijab Yang sesuai

Paling penting bagi hijabi yang aktif bersukan jangan sesekali menyarungkan hijab yang tidak sesuai iaitu hijab yang tidak menyerap peluh. Fabrik yang tidak sesuai akan membuat rambut hijabi berpeluh dan kepam ketika menjalani aktiviti bersukan.

Terbaharu dari Tudung People Najwa Sport Hjab diperbuat daripada jersi jaring prestasi pengeringan yang cepat, koleksi ringan dan bernafas ini membuatkan hijabi selesa. Malah hijabi tetap aktif dengan keselesaan yang maksima. Dilengkapi dengan penutup dagu, awning lembut untuk perlindungan matahari dan pengudaraan dan Mesh Jersey membolehkan penyebaran haba dan penyerapan kelembapan serta cepat kering. Potongan melengkung untuk hijabi tampak lebih kasual dan juga di datangi dengan jenis bawal dan shawl.

IKLAN

Najwa Sport mana yang sesuai untuk hijabi?

Najwa Sports Hijab – larian, berbasikal, bersukan

Najwa Sports Lite – Seni Bela Diri, Badminton / tenis, bola keranjang / bola jaring

Najwa sport shawl – Sesuai untuk latihan kasual dan travel.

Najwa Sports Basic – Yoga, pilates, gim, perkhemahan, jogging

IKLAN

Aksesori Tambahan

Amat sesuai uhtuk hijabi bergaya walaupun ketika bersukan. Ramai antara mereka yang gemar menyarungkan hijab dengan padanan topi agar tampak lebih stailo. Tidak kurang juga padanan jam tangan yang menjadi penarik si hijabi.

Koleksi terbaharu ICE WATCH

Jam tangan eksklusif sempena larian ICE WATCH dilancarkan

Padanan warna yang menarik membangkitkan mood hijabi ketika melakukan aktiviti sukan, tak kurang hebatnya koleksi terbaharu ICE WATCH, Antara model jam terbaru yang akan berada di sana termasuklah koleksi ICE on Fire yang baru dilancarkan semalam.

Terbahagi kepada 4 rekaan berwarna merah putih, jam tangan ini mempunyai tali silikon dan hanya dijual pada harga RM339. Menarik bukan!

Menariknya lagi hijabi boleh turut serta dalam larian yang dianjurkan oleh ICE WATCH dan dibawa oleh Habib Grup.Setelah epat tahun berturut-turut menganjurkan acara larian ini namun tahun 2019, Ice-Watch melakukan sedikit perubahan di mana larian yang bertema Light Up The Day Run 2019 ini akan dianjurkan pada waktu pagi.

Foto kumpulan :(dari kiri) Mirzan Meer, pengarah Time Zone, (tengah) Pengerusi dari Habib Group, (kanan) Hafiz Md Khas, pengarah projek Syarikat Marathon.

Bertempat di IOI City Mall Putrajaya pada 8 Disember ini, hijabi boleh membawa kawan dan ahli keluarga untuk turut sama berlari, berseronok dan menghabis masa dengan aktiviti sihat.

Ia terbuka kepada 2 kategori iaitu 5 kilometer dan 10 kilometer. Bagi mereka yang mencatatkan masa pantas untuk setiap kategori tersebut, tentunya Ice-Watch juga ada menyediakan hadiah menarik untuk peserta!

Selain daripada acara Light Up The Day Run 2019, peserta juga boleh melihat model-model jam cantik dan terbaru dari Ice-Watch dan stor Time Zone Malaysia di Habib Group Exhibition yang bertempat di aras Ground Floor, bangunan IOI City Mall pada hari tersebut.

Untuk info lanjut tentang Ice-Watch Light Up The Day Run 2019, korang boleh kunjungi laman web The Marathon Company. Pendaftaran sudahpun dibuka secara online di racexasia.com.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI