Ramai di antara kita yang pastinya memilih untuk tidur kembali selepas terjaga di awal pagi bagi menunaikan solat subuh. Iyelah masa banyak lagi, rugilah rasanya kalau tak sambung lena. Tak gitu?

Namun, sebenarnya banyak manfaat yang baik dan aura positif yang kita akan dapat jika kita terus berjaga selepas solat apatah lagi jika bangun awal sebelum masuknya waktu subuh.

Telah mengamalkan rutin sihat ini sejak beberapa minggu yang lalu, Aisyah Shakirah merasakan sesuatu yang menakjubkan selepas memilih untuk memulakan harinya di jam 5 pagi.

Produktiviti 100%!

“2 minggu telah berlalu sejak saya memulakan rutin di jam 5 pagi dan segalanya telah berubah.”

“Sebelum 8 pagi, saya sudah melakukan senaman, solat, kemas bilik, membuat jus minuman, masak sambil menikmati sarapan, dengar siaran podcasr dan bersedia untuk bekerja.”

IKLAN

Antara perubahan positif yang dialami Aisyah selepas melakukan rutin ini adalah mood menjadi bertambah baik, lebih mudah mengawal perasaan, meningkatkan tenaga dan lain-lain lagi.

Aisyah juga tidak rasa terbeban dengan rutin ini malah lebih teruja untuk melakukan senaman di awal pagi kerana motivasinya adalah bukan untuk menurunkan berat badan tetapi untuk merasa lebih gembira dan dapat mengawal diri dengan lebih baik.

IKLAN

Tak dapat bersenam di luar kerana PKP? No hal! Di rumah pun boleh.

IKLAN

Selain itu, dia juga turut berpesan untuk sentiasa minum air yang banyak dan secukupnya serta menikmati makanan yang sihat. Kesannya bukan hanya membuatkan emosi kita bertambah baik, malah kulit wajah juga akan menjadi lebih bersih dan berseri.

Ramai yang menyangkakan akan mendapat tenaga yang lebih jika tidur selepas waktu subuh namun sebenarnya tidak. Rutin itu sebenarnya akan membuatkan tubuh anda menjadi lebih lesu. Oleh itu, tahanlah rasa mengantuk itu dan teruslah bersenam bagi meningkatkan energi anda di pagi hari. Cubalah!

kredit: twitter @aisyahshakirah

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI