Aspek kebersihan menjadi satu perkara penting yang perlu dititikberatkan dalam dunia perubatan terutama sekali ketika menjalani rawatan atau melakukan pembedahan ketika di hospital.

Amatlah penting untuk memastikan persekitarannya sentiasa bersih bagi mengelakkan daripada berlakunya jangkitan kuman. Oleh sebab itulah setiap doktor yang melakukan pembedahan perlu sentiasa menjaga pemakaian mereka agar sentiasa kemas dan bersih.


.

Disebabkan itu, seorang doktor dari Malaysia iaitu Farah Shaheera Roslan tampil dengan idea hebat apabila menghasilkan hijab pakai buang ‘steril’ yang boleh digunakan ketika bertugas di ‘Emergency Room’.

IKLAN

Menurutnya, beliau pernah diminta keluar dari bilik pembedahan kerana menggunakan tudung yang sama setiap hari dan insiden tersebut telah memberi idea padanya untuk tampil dengan penghasilan hijab ini.

Bagi petugas perubatan beragama Islam pula, aspek pemakaian juga diambil kira apatah lagi sekiranya doktor wanita yang mengenakan hijab.
“Saya menggunakan tudung sama sepanjang hari yang ternyata tidak bersih dan tidak sesuai.

IKLAN


.

“Saya tidak selesa untuk membuka hijab dan saya pernah diminta keluar dari bilik pembedahan (dengan sopan) bagi mengelak jangkitan,” katanya yang bertugas di Hospital Royal Derby, United Kingdom.

IKLAN

Selain itu, perunding pakar bedah dan mentor kepada Farah iaitu Gill Tierney berkata, dia percaya idea hijab tersebut merupakan yang pertama diperkenalkan di UK untuk digunakan oleh petugas perubatan mereka.

“Ia tidak memerlukan kos yang banyak pun dan diharapnya ia akan memberi impak yang besar buat semua,” ujarnya.

sumber: BBC News

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI