Ramai orang merasakan diri mereka cukup bagus dengan banyak amal ibadah, bersedekah dan lain lain, tetapi masih tidak terlepas dari azab api neraka hanya karena tidak benar dalam mencuci kemaluannya.

Dan seringkali kita merasa telah mencuci kemaluan kita dengan bersih dan benar. Bersih belum bererti betul caranya. Kenapa penting untuk kita bersihkan kemaluan kita dengan betul?

Perkara ini penting agar amal ibadah kita diterima

Elak Diseksa Malaikat Di Alam Kubur, Ini Cara Cuci Kemaluan Yang Betul Untuk Lelaki Dan WanitaAs Sayyidina Abu Bakar R.A. pernah hendak menyembahyangkan jenazah seorang lelaki, tetapi tiba-tiba tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruhnya seseorang untuk membukanya. Alangkah terkejutnya ada seekor ular sedang melilit kepala kemaluan mayat lelaki itu.

Khalifah Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk membunuhnya. Tetapi ular itu tiba-tiba berkata:

”Apakah salahku? Kerana aku diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan”

Setelah diselidiki amalan lelaki itu semasa hayatnya, ternyata dia merupakan orang yang memperlekehkan dalam hal menyucikan kemaluannya setelah selesai membuang air kecil.

IKLAN

Jadi sebenarnya bagaimana cara membersihkan kemaluan kita dengan benar? Lelaki dan wanita berbeza caranya. Bukan dibasuh sekadarnya dengan air dan asalkan bersih.

LELAKI:

Elak Diseksa Malaikat Di Alam Kubur, Ini Cara Cuci Kemaluan Yang Betul Untuk Lelaki Dan Wanita

Selepas membuang air kecil, disunnahkan berdehem tiga kali supaya air kencing betul-betul sudah habis keluar.

IKLAN

Setelah itu urutlah kemaluan dari pangkal ke ujung beberapa kali dengan menggunakan tangan kiri, sehingga tiada lagi air kencing yang tertinggal dalam saluran. Kemudian basuhlah dengan air sampai bersih.

WANITA:

Elak Diseksa Malaikat Di Alam Kubur, Ini Cara Cuci Kemaluan Yang Betul Untuk Lelaki Dan Wanita

Apabila membasuh kemaluannya, hendaklah ia berdehem dan pastikan dicuci bahagian dalamnya dengan memasukkan sedikit jari tengah tangan kiri dan diputar-putarkan sewaktu disiram air bersih.
Bukan dengan hanya menyiram air semata-mata, kerana hanya dengan menyiram air sahaja tidak dapat membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita secara sempurna.

IKLAN

Membasuh Air Besar

Elak Diseksa Malaikat Di Alam Kubur, Ini Cara Cuci Kemaluan Yang Betul Untuk Lelaki Dan Wanita

Begitu juga sewaktu akan membasuh air besar, jari-jari tangan kiri yang akan dipakai membersihkan sebaiknya dioles dengan sabun, terutama bahagian kuku. Kemudian sangat penting juga untuk memasukkan satu jari ke dalam dubur. Putarkan beberapa kali supaya najis keluar dari dinding dubur, sambil siram dengan air hingga terasa najis benar-benar telah hilang dan bersih.

Elak Diseksa Malaikat Di Alam Kubur, Ini Cara Cuci Kemaluan Yang Betul Untuk Lelaki Dan Wanita

Sudah benar atau tidak kah cara membersihkan kemaluan kita selama ini? Kalau belum, mari bersama-sama kita perbetulkan supaya diri kita bersih dengan cara yang benar. Kerana telah dijanjikan neraka bagi mereka yg tidak istibro’ (menyucikan diri dengan sempurna baik hadas kecil/ hadas besar).

Rasulullah SAW bersabda:
“Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yg mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala”, Aamin Ya Rabal Alamin.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI