Pernah tular kulit wajah mengalami kerosakan teruk oleh kerana pihak yang tidak bertanggungjawab. Produk sebegini dikatakan membahayakan kulit wajah tidak seperti yang dipromosikan. Hasilnya menyebabkan wajah pengguna mengalami kerosakan teruk.

Dalam satu posting oleh seorang doktor menjelaskan apa maksud sebenar ‘serum sampah’ yang banyak dijual di pasaran sekarang. Dia juga turut menjelaskan bagaimana mahu mengenalpasti apa yang dikatakan ‘serum sampah ini’.

Baca perkongsiannya Doktor Khairul Yoi di sini dan semoga kita tidak lagi menjadi mangsa penipuan terhadap lambakan produk kecantikan yang dijual secara berleluasa kini.

Doktor ini menjelaskan tentang kilang yang menghasilkan pelbagai produk kosmetik yang diingini pelanggan.

Serum Sampah

Sebelum abah bebel tentang serum sampah, izinkan abah bebel dulu pasal kilang OEM. Ramai lagi yang tak tau apa itu kilang OEM ( Original Equipment Manufacturer ). Secara kontotnya kilang OEM ni adalah kilang yang hasilkan produk tanpa jenama. Jadi engkorang yang miskin papa kedana kelas pon slalu tuang gi romen blakang kantin kalau berlagak nak jadi founder kaya kekonon korang formulate produk sendiri boleh la dapatkan khidmat kilang OEM ni. Kilang OEM ni sbenarnya bukan kluarkan skincare, supplement, dan produk kesihatan je, pendek kata segala mak nenek la dia bleh kluarkan. Tinggal korang nak tampal sticker letak jenama sendiri je, Boobies Denyut Yoilicious, Pil Bebird Keramat, Lampin Bayi Mak Senah, yada yada yada..

Satu je abah nak pesan. Kalau kau nak jadi founder, jangan jadi founder produk kesihatan. Tu bukan bidang kau, melainkan kau ada background yg layak untuk formulate produk kesihatan. Bab kesihatan orang jangan main beb, kalau bodo2 ni jadi founder lampin bayi takpe dah, tak pon founder bantal kabu ke apa ke. Janji tak libat kesihatan orang. Yela kau pun sengkek nanti kesihatan orang barai bukan kau nak tanggungjawab pon, ukur kain kapan kat badan sendiri la.

IKLAN

Pesannya kalau nak berniaga perlu ada ilmu jangan mengharapkan wajah cantik atau follower ramai semata-mata.

Kalau nak berniaga, perlu ada ilmu. Jangan setakat harap muka lawa atau followers ramai. Bila tanya pasal produk, kau maki pulak.

Rakyat Malaysia dah makin bijak membezakan antara claim berfakta dan claim mengarut. Juga perbezaan antara peniaga jujur dan peniaga penipu, tambah2 geng #skuadpenggunabijak haa kau jangan memain semua dah cerdik belaka.

Ini caranya nak kenal pasti serum sampah supaya pengguna tidak lagi tertipu.

Pasal serum, yaaa yaaa yaa serum sampah pon dah berleluasa skarang ni. Abah dah ajar cara nak detect krim kilo sampah. Kali ni abah nak ajar cara nak detect serum sampah. Kenapa sampah? Sebab

1) macam biasa, kat kotak takde ingredients. Formula rahsia supaya founder lain tak rembat formula katanya. Padahal haram dia taktau apa pon kilang tu taruk dalam serum tu. Dan ingredients mestilah dalam SCIENTIFIC TERMS, bukan ekstrak itu ekstrak ini vit tu vit ni

2) warna warni di aidilfitri. Perhatikan warna2 di bawah, macam tu la serum sampah. Serum kat drugstore either warna jernih, atau warna putih sahaja. Yang ni dia claim perisa stoberi, keladi, anggur, cili, durian, you name it.

IKLAN

3) kilang takde. Katanya rahsia company. Haa kau tak kabor sebenarnya kau beli kilo dari kilang balik rumah kau suntik sendiri masuk botol. Tak pon kilang OEM dah tolong botolkan untuk kau siap2.

4) founder seperti yang dinyatakan di atas. Tak salah nak support bisnes melayu. Tp supportlah melayu yang betul2 curahkan usaha bertahun untuk kaji tentang produk, side effect kepada pengguna, safe percentage stiap bahan dan sbagainya. JANGAN support yang pikir duit poket sendiri, kesihatan korang dia tolak tepi

5) testimoni tak agak. Muka edit pakai kamera 360 pastu kau kabor kau pakai serum kau. tak pon, dulu muka barai pastu kekonon pakai serum sendiri muka terus elok. yang kau pegi cucuk sana cucuk sini tak pun makan ubat Dr. Ko kau tak kabor pulak.

IKLAN

6) overclaim. Memana produk bagus pon takkan bg kesan seawal tiga hari, seminggu, atau kurang dari seminggu. Paling koman pon sebulan lah. Kalau pesen lahir celah pokok pisang ni kau tempek berkilo serum pon tetap muka melayu. Tak payah berangan nak jadi korea sangat

Tak susah untuk mengesan ‘serum sampah’ dan pilihan terletak di tangan anda.

Mudah kan nak detect? Tak susah pon. Pasni jangan tanya lagi “yoi serum ni kilo tak, yoi krim ni kilo tak, yoi yoi yoi…” jangan sampai aku avada kedavra kan sorang2.

Dah bijak bukan? Bagus. Marilah kita raikan dengan daun saderi. I’ve done my part, the choice is yours.

Min harap dengan penjelasan doktor ini, hijabi di sana sekiranya ingin menggunakan serum cari yang jenamanya yang telah dikenali ramai dan memang ada di pasaran yang di percayai.

SUMBER: FACEBOOK DOKTOR KHAIRUL YOI