Bagi wanita berhijab, penggayaan tudung sangat penting dalam memberikan kesan yang on point, terutama ketika merakamkan gambar kenangan di Aidilfitri. Jika salah pilih tudung yang tidak kena dengan bentuk muka akan menyebabkan penampilan nampak hodoh dan tidak begitu stailo.

Jadi sebelum menggayakan apa juga hijab, paling penting kenali dulu bentuk wajah. Pilih hijab yang sesuai dengan bentuk wajah dan hasilnya pasti akan membuatkan gaya anda sentiasa vass.

Penggaya hijab selebriti yang popular, Didiyana Ehsan berkongsi tip memperagakan tudung mengikut empat jenis bentuk wajah seseorang itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Didiyana Ehsan (@didiyanaehsan) on

1. Bujur

Wanita yang bermuka bujur memiliki ukuran vertikal wajah yang lebih panjang sedikit berbanding kelebaran wajahnya. Wajah bujur adalah bentuk muka yang universal dan ramai wanita memiliki bentuk wajah seperti ini. Anda bertuah kerana sesuai mengayakan semua jenis style hijab.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella Dally (@belladally) on

2. Lonjong

Jika anda memiliki muka yang lonjong pula, panjang ukuran vertikal wajah anda lebih ketara berbanding kelebarannya. Wanita yang berwajah lonjong harus elak mengenakan tudung yang mempunyai awning tinggi agar tidak membuatkan muka anda lebih panjang. Cuba gunakan inner untuk membuatkan bentuk muka anda kelihatan lebih seimbang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

3. Bulat

Mereka yang bermuka bulat memiliki panjang dan lebar wajah yang sama dan tidak mempunyai suduh di bahagian rahang. Gaya tudung yang sesuai dengan anda adalah jenis flowy kerana dapat menyorok bahagian pipi dan penampilan akan lebih trendy jika dipadankan dengan sepasang cermin mata hitam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk) on

4. Petak

Bentuk rahang pada wajah wanita yang memiliki bentuk muka petak agak tajam dan mereka mempunyai lengkok yang minimum di setiap ‘bucu’ wajah. Gunakan tudung daripada warna-warna pastel atau lembut untuk mengurangkan garisan rahang yang membuatkan wajah anda kelihatan maskulin. Anda juga boleh memakai tudung paling hampir dengan garisan dahi (sedikit tinggi) untuk menampakkan wajah lebih panjang.

IKLAN

Selain tujuan utama mengenakan hijab adalah untuk menutup aurat, golongan wanita juga harus bijak menyesuaikan gaya yang diingini dengan bentuk wajah mereka agar penampilan jadi lebih menarik.

Pemilihan gaya tudung yang sesuai akan menyerlahkan lagi keanggunan seorang wanita.Mudah-mudahan dengan petua ini, ia memberi panduan untuk anda memilih tudung sesuai. Tentu sekali suami atau si dia akan lebih terpesona dengan penampilan baharu anda bersama tudung yang sesuai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Puteri Sarah Liyana Megat (@puterisarahliyana) on

5 Hijab Yang Wajib Anda Miliki Untuk Aidilfitri 2021

Jika anda terlepas sesi Instagram Live bersama Didiyana Ehsan, anda boleh tonton di sini atau di laman Facebook dan Instagram Bazaarlokal dan di mana anda boleh dapatkan kod-promo bernilai RM1,000 yang boleh digunakan untuk berbelanja di Bazaarlokal.

Basic Argania Scarves – Argania

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Argania Basics (@arganiabasics)

Raikan warna Aidilfitri dengan tudung Argania asas, dengan pelbagai warna untuk dipilih seperti Lilac Lemonade, Cream Puff, Sugar Plum, dan banyak lagi yang tidak akan pernah anda jemu! Sekarang hanya di bawah RM60, dapatkan Tudung Argania Asas dengan harga MYR59.00 sahaja! Menggunnakan material Matte Satin 100%, tudung ini sangat ringan, selesa dan sesuai untuk cuaca panas di Malaysia. Tambahan pula, tudung ini juga sangat sesuai untuk penampilan minimalis setiap hari.

Shawl Malika – Arianna Rose by Lisa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arianna Rose (@ariannarosebylisa)

Anda boleh “wow“-kan penampilan Raya anda dengan shawl daripada Arianna Rose, by Lisa. Shawl Malika ini tidak perlu diseterika dan menggunakan material seakan-akan jersi, menjadikan tudung kelihatan lebih kemas dan tersusun. Dengan kristal yang menutupi jilbab, Shawl Malika ini menampilkan look yang mewah dan anggun. Harga sehelai ialah RM89, tetapi beli 3 dengan harga RM250.

IKLAN

Rose Satin Silk ShawlKamoora

Untuk yang berminat dengan corak atau print, Rose Satin Silk Shawl dari Kamoora mungkin akan menarik minat anda! Corak bunga yang sangat cantik dan terperinci akan menyerlahkan raya look anda. Rose Satin Silk Shawl daripada Kamoora dibuat dengan menggunakan material sutera satin yang selesa dipakai, lembut, senang dibentuk dan dipertingkatkan lagi dengan design yang eksklusif. Dengan harga RM99, ini adalah satu Shawl yang wajib anda miliki!

Floral Silk ShawlKamoora

Floral Silk Shawl daripada Kamoora diperbuat dari material satin silk yang selesa dipakai, lembut, mudah dibentuk dan diserikan lagi dengan design yang ekslusif dan cantik. Dengan jahitan baby seam, shawl ini menjadi salah satu pilihan terbaik untuk penampilan Hari Raya Aidilfitri anda tahun ini! Harga RM99.

Argania Printed Scarves – Argania

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Argania Basics (@arganiabasics)

Argania Printed Scarves adalah satu pilihan bagi mereka yang sukakan corak atau print. Scarf daripada Argania ini adalah tudung yang sempurna untuk dipadankan dengan baju kurung yang plain atau simple. Tudung ini adalah versatile dan boleh digayakan dengan banyak cara gaya dan boleh dipasangkan dengan pakaian yang berbeza sepanjang hari dan malam. Ia juga direka untuk setiap bentuk muka dan tona wajah yang sesuai untuk setiap individu. Selain itu, ia juga mengawal bau dan antibakteria anda; tudung yang sempurna untuk digayakan ketika anda sedang terburu-buru! Dapatkan sekarang dengan harga RM89 sahaja!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI