Baru-baru ini kisah keretakkan rumah tangga penyanyi tanah seberang, Virgoun yang popular dengan lagu berjudul ‘Surat Cinta Untuk Starla’ telah mengejutkan wargamaya serta peminatnya di Malaysia.

Kini, meskipun pasangan ini dalam proses untuk menuntut penceraian, industri seni Indonesia dan Malaysia sekali lagi menerima kejutan daripada isteri Virgoun iaitu Inara Rusli yang memutuskan untuk membuka purdah setelah bertahun-tahun memakainya kerana terdesak mahu mencari rezeki untuk anak-anak dan mempersiapkan dirinya untuk menjadi seorang ibu tunggal.

Keputusan Inara Buat Demi Anak!

Perkara berkenaan sekali lagi mengejutkan industri seni kedua-dua negara. Hingga tercetusnya perbalahan dikalangan wargamaya yang mengecam tindakan Inara yang memutuskan tidak lagi berpurdah.

Namun, menurut Inara, tindakannya membuka purdah dilakukan demi meneruskan keberlangsungan hidup bersama anak-anak kelak.

“Saya sudah memikirkan keputusan ini sebaik masalah melanda dan bersedia untuk bercerai.

“Ini saya lakukan demi anak-anak dan mahu mereka mampu hidup dengan baik termasuk mendapat pendidikan yang bagus tanpa bantuan ayah mereka.

IKLAN

“Saya perlu tetap berjuang selepas ini,” katanya seperti lapor Kompas.

Inara Rujuk Ustaz Hukum Buka Purdah!

Sebelum memilih membuat keputusan besar itu, Inara terlebih dahulu telah bertanya kepada Ustadz Derry Sulaiman mengenai hukum memakai purdah.

Ustaz menjelaskan bahawa pemakaian purdah itu tidak wajib, melainkan hanya mengikuti sunnah yang dianjurkan.

IKLAN

Artikel berkaitan: “Jika Ayah Saya Ada, Mungkin Tatu Saya Tidak Sebanyak Ini”-Virgoun Kongsi Kisahnya Bergelar Mualaf 

“Ketika Inara bertemu saya, saya jelaskan purdah itu tidak wajib, ia hanya sunnah. Jadi tidak menjadi satu kesalahan jika seseorang individu itu memutuskan untuk tidak lagi mengenakan purdah.

“Dahulu, Inara berniqab kerana Virgoun datang kepada saya bersama Inara menceritakan bahawa Inara sering digoda lelaki lain kerana terlalu cantik. Akhirnya, sebagai penyelesaianya saya minta Inara memakai purdah beberapa tahun yang lalu,” ujar Ustaz Derry.

IKLAN

Justeru, Ustaz Derry meminta orang ramai dan juga wargamaya untuk tidak mempertikai atau mengecam tindakan Inara yang kini tidak lagi berpurdah. Malah, tegasnya tindakan membuka purdah bukanlah satu bentuk atau perilaki maksiat.

Sekadar info, pada pertemuan sama, Inara mengumumkan dirinya kini telah dilantik sebagai duta bagi sebuah klinik kecantikan. Justeru, dia perlu memaparkan wajahnya untuk tujuan mempromosikan produk berkenaan.

“Saya sangat bersyukur kerana ramai yang memberi sokongan. Ramai orang yang baik,” kata Inara.

Artikel berkaitan: Kisah Unik Dalam Perjalanan Rohani Mereka, 12 Selebriti Seberang Memilih Peluk Islam

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI