Deretan artis Indonesia memeluk Islam. Mereka mempunyai kisah unik dalam perjalanan rohani mereka. Sebilangan artis Indonesia memilih untuk memeluk Islam kerana mendapat ketenangan dalam Islam.

Mereka memilih untuk menukar akidah bukan kerana paksaan, kerana kemahuan masing-masing. Siapa artis Indonesia yang masuk Islam? Baca lebih lanjut di bawah.

Reza Rahadian

Reza Rahadian juga seorang mualaf, memeluk Islam ketika berusia 19 tahun. Keputusannya untuk memeluk Islam adalah satu panggilan. Katanya, tiada sebab lain apabila dia memutuskan untuk menjadi mualaf. Kini, Reza Rahadian merupakan satu-satunya ahli keluarga yang memeluk Islam dalam keluarganya. Ibu dan kakaknya masih menganut agama Kristian.

Roger Danuarta

Roger Danuarta ialah seorang artis berketurunan Cina. Roger memutuskan untuk menjadi mualaf pada 2018. Dia memeluk Islam sebelum melangsungkan perkahwinannya dengan Cut Meyriska pada 2019. Dia berkata bahawa cara dia melihat agama adalah kepercayaannya dalam berurusan dengan Tuhan. Islam menjadikan peribadinya lebih baik.

Marcell Siahaan

Penyanyi lagu “Foreboding”, Marcell Siahaan juga telah memeluk Islam. Katanya, Islam memberi keselesaan dan membuatkan dia berasa lebih berguna. Menurutnya, Islam juga mengajar banyak perkara dan mengajar untuk menyayangi antara satu sama lain.

Marcel berkata bahawa dia menukar agama beberapa kali. Bermula dari Kristian, Buddha, hingga akhirnya berazam untuk memeluk Islam. Keputusannya untuk menjadi mualaf bukanlah keputusan yang mudah. Marcell mengakui apabila bertemu Rima Melati, pandangannya tentang Islam semakin terbuka. Rima Melati sebagai isterinya mengajar banyak perkara tentang Islam.

ARTIKEL BERKAITAN: Islam Akhirnya Membuka Jalan Dirinya Bertemu Ketenangan Hidup, Marcell Akui Sudah 12 Tahun Mualaf

Rebecca Reijman

IKLAN

Penyanyi Belanda-Indonesia, Rebecca Reijman, memutuskan untuk menjadi mualaf pada tahun 2009. Kisah Rebecca memutuskan untuk menjadi seorang Muslim selepas mendengar bacaan ayat-ayat suci al-Quran. Ketika itu, penyanyi yang pernah mengeluarkan album Kata Hati pada 2007 itu menghadiri acara memperingati 40 tahun kematian Andrey Chillink, bekas pemain dram kumpulan Chameleon. Di sana dia mendengar alunan ayat-ayat suci yang sangat merdu. Dari situlah Rebecca semakin yakin untuk menjadi seorang Muslim.

Marcell Darwin

Sebelum ini, Marcell Darwin memeluk agama Kristian, tetapi dia memutuskan untuk menjadi mualaf pada November 2019. Aa Reza, adalah seorang ustaz yang memeluk Islam selepas Marcell berkahwin dengan Nabila pada Januari 2020. Marcell juga banyak belajar tentang agama daripada Ustaz Aa Reza.

Virgoun Tambunan

Virgoun Tambunan juga seorang mualaf. Dia memutuskan untuk menukar akidah untuk menjadi Islam atau memeluk Islam pada 2014. Dia mengakui kakak iparnya, Inara Idola Rusli campur tangan dalam keputusannya.

Abang Inara pada mulanya bertanya sama ada Virgoun benar-benar serius terhadap kakaknya, memandangkan mereka berbeza kepercayaan. Dia kemudian membincangkan agama masing-masing. Virgoun telah diislamkan oleh Almarhum Ustaz Sheikh Ali Jaber. Dia mengakui mengalami beberapa perubahan besar dalam dirinya, salah satunya kini menjauhi aktiviti yang dilarang agama seperti meminum arak.

Nathalie Holscher

IKLAN

Nathalie Holscher tegas memeluk Islam sebelum dilamar oleh pelawak Sule. Nathalie, melafazkan SyahadaH pada 25 September 2020, di mana Sule menjadi saksi. Dia segera menukar penampilannya dengan memakai tudung dan menanggalkan tatu.

Dewi Sandra

Dewi Sandra mula memeluk Islam ketika dia hendak berkahwin dengan suami pertamanya, Surya Saputra, pada tahun 2000. Bercerai dengan Surya, penyanyi itu kemudiannya berkahwin dengan Glenn Fredly dan meninggalkan Islam. Malangnya, perkahwinan Dewi kandas sekali lagi pada tahun 2009.

Namun, akhirnya Dewi Sandra bertekad untuk memeluk Islam semula. Lama sebelum berkahwin dengan suami ketiganya, Agus Rahman, pelakon sinetron Nota Hati Isteri itu telah memeluk Islam dan berhijab.

ARTIKEL BERKAITAN: “Biar Proses Ini Tanpa Pujian Atau Makian,” – Aktres Indonesia, Wanda Hamidah Kini Berhijab Pada Usia 44 Tahun

Junior Liem

IKLAN

Umum tahu Junior Liem dan Putri Titian mempunyai hubungan yang berbeza agama. Namun akhirnya, hubungan cinta Putri Titian dan Junior Liem berakhir dengan manis dan mereka menjalinkan hubungan rumah tangga pada 21 Mei 2016. Junior memutuskan untuk memeluk Islam mengikut kepercayaan Putri Titian. Diketahui, pelakon berketurunan Cina itu melafazkan dua kalimah syahadah sejurus sebelum kebenaran diberikan. Rumah tangga mereka kini lebih lengkap dengan kehadiran dua orang anak.

Christian Sugiono

Kisah cinta Titi Kamal dan Christian Sugiono dipenuhi dengan halangan sejak awal percintaan mereka. Selain menjalinkan hubungan jarak jauh, mereka berdua juga bertembung dengan perbezaan agama. Namun akhirnya Christian Sugiono mengambil keputusan untuk memeluk Islam sebelum mengahwini Titi Kamal, wanita yang diminatinya selama 10 tahun. Setakat ini, rumah tangga yang dibina pada 6 Februari 2009 tidak pernah dilanda khabar angin tidak setia.

Berry Manoch

Pada 20 Mac 2015, penyanyi rap Saint Loco Beery Manoch secara rasmi memeluk Islam. Setelah mendapat restu ibunya, Beery mengakui berdepan pelbagai masalah hidup pada 2013. Dia turut menukar namanya kepada Muhammad Berry Al Fatah. Selepas setahun beragama Islam, Beery berasa lebih tenang kerana telah belajar solat dan mengetahui ilmu tauhid.

Dian Sastrowardoyo

Pelakon jelita Dian Sastrowardoyo memeluk Islam pada tahun 2006. Isteri kepada Maulana Indraguna Sutowo menemui Islam buat pertama kali apabila dia datang ke majlis mengaji bersama ibu saudaranya. Ketika itu, Dian mendakwa bertemu seorang ustaz yang dapat menjawab beberapa persoalannya berkenaan alam semesta. Perbincangan logiknya mengejutkannya dengan jawapan yang diberikan oleh ustaz tersebut.

Walaupun dia telah menukar agama, dia membebaskan keluarganya untuk memilih agama mereka. Termasuk tidak memaksa anak tunggalnya Azkanio Nikola Corbuzier menganut agama yang sama dengan dirinya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/uwwfQOLOdIY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI