Lazimnya lafaz istighfar itu diungkapkan sebagai zikir untuk memohon keampunan kepada Allah. Ia juga dilafazkan selepas kita tersedar daripada melakukan dosa.

Harapan kita tentu sekali supaya dosa kita dihapuskan. Namun, manfaat istighfar lebih jauh daripada itu.

Kalimat zikir sering diucapkan Nabi SAW memiliki banyak keutamaan lain jika diamalkan. Sebenarnya istighfar bukan hanya dibaca ketika memohon keampunan Allah.

Sekalipun mendapat berita baik atau rezeki, kena juga istighfar sebab kadang-kadang selepas mendapat sesuatu rezeki itu, kita diuji dan mendapat musibah malah dosa. Contoh: Ada orang menaja umrah. Tiba-tiba umrah ditipu, keluarga bergaduh tuduh menuduh, emosi terjejas, kesihatan merosot dan ditarik nikmat keceriaan. Padahal awalnya dilihat sebagai rezeki dan kebahagiaan.

Begitu juga ketika diuji. Kadang-kadang ujian itulah yang membuka rezeki dan pintu kebahagiaan daripada sumber yang tak dijangka-jangka. Jadi dalam ujian juga perlu disertai ‘ahamdulillah’ yakni redha dan tawakkal akan perjalanan hidup selepas itu. Contoh: gagal dalam percintaan tetapi asbab kesedihan itu, walaupun sedih dan merana, seseorang itu lebih dekat dengan Allah, lebih banyak berdoa.

Berkat banyak doa, banyak perkara menjadi makbul. Bila banyak doa makbul, hati gembira, hidup ceria, rezeki makin banyak masuk, minda positif, kesyukuran meningkat dan dapat melupakan kisah silam.

Ketika itu baru dia tersedar betapa telah diperbodohkan oleh kesedihan cinta manusia yang merugikan emosi dan tenaga. Jadi, alhamdulillah atas ‘musibah’ perasaan yang berlaku sebelum ini.

KETAHUILAH BAHAWA:

Dalam setiap rezeki melimpah,
ada dugaan menguji maruah

IKLAN

Dalam musibah menggoyah iman,
terselit hikmah membawa pedoman

Dalam setiap curahan hujan,
ada rintik meninggalkan kesan.

Dalam kesan yang menjadi ingatan,
bawalah hati mencari kerehatan

Diriwayatkan dari Abdullah bin Abbas, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Barang siapa melazimkan istighfar, maka Allah akan jadikan jalan keluar dalam setiap kesulitan hidup dan jadikan setiap kegundah-gulanaan menjadi kebahagiaan dan Allah akan memberinya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka.” (Hadis Riwayat Abu Dawud dan Ibnu Majah)

BERIKUT DIKONGSIKAN TUJUH ZIKIR YANG DIAMALKAN OLEH DIANA RAFAR.

1. Mengucapkan ‘La Hawla Wala Quwwata Illa Billah’
“Barang siapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan ‘La hawla Wala Quwwata Illa billah” (HR. At- Tabrani)

IKLAN

2. Membaca ‘La Ilaha Illallahul Malikul Haqqul Mubin’
Barangsiapa setiap hari membaca ‘La ilaha illallahul malikul haqqul mubin’ maka bacaan itu akan menjadi Keamanan dari Kefakiran dan menjadi Penenteram dari rasa Takut dalam Kubur (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).

3. Lazimkan Lidah Menyebut ‘Subhanallah Wabihamdihi Subhanallahil Adziim’
“Dari setiap Kalimat itu seorang MALAIKAT yang BERTASBIH kepada ALLAH Ta’ala sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan Untukmu”. (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

4. Bacalah Surah Al-IKHLAS
“Barang siapa membaca Surat Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkah bacaan menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya” (HR. AtTabrani)

5. Amal Membaca Surah Al-WAQIAH
Barang siapa membaca surat Al-Waqiah setiap malam maka TIDAK akan ditimpa kesempitan hidup” (HR. Al-Baihaqi dalam Syu’ab Al-Iman)

6. Memperbanyak SELAWAT KE ATAS NABI
Dari Umar bin Khaththab dari Nabi Shallallahu’alaihi wa sallam bersabda : Barangsiapa Berselawat kepadaku satu kali Selawat maka ALLAH akan membalas sepuluh kali selawat dan mengangkatnya sepuluh darjat”. (Dikeluarkan Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad, Ibnu Abu Syaibah…al-Bazzar….Ibnu Syahiin dan al-Ismaili dengan sanad ma’lul).

IKLAN

7. Melazimkan BERISTIGHFAR
“Barang siapa melazimkan Beristighfar nescaya ALLAH akan Mengeluarkan dia dari segala Kesusahan dan Memberikan Rezki dari arah yang tidak diDuga-Duga” (HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah)

Doa Harian Menjemput Rezeki

Ya ALLAH berikanlah kami rezeki yang Luas, yang halal lagi baik tanpa memberatkan kami. Jika rezeki kami ada di langit maka turunkanlah.

Jika ada di bumi maka keluarkanlah.

Jika jauh maka dekatkanlah.

Jika dekat maka mudahkanlah.

Jika sedikit maka banyakkanlah.

Jika banyak maka BERKATI LAH agar kami dapat menolong ANAK-ANAK YATIM – FAKIR MISKIN – MEREKA YANG DALAM KESUSAHAN & KEDHAIFAN.

YA ALLAH……Kabulkanlah doa kami.. Aamiiin
YA ALLAH Ya Robbal ‘Alamin.

Sumber kredit: Facebook Fedtri Yahya dan Instagram Diana Rafar

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI