Sesungguhnya hidayah itu milik Allah SWT, kita sebagai manusia tidak pernah boleh menilai ataupun menjatuhkan hukum kepada sesama manusia. Kerana kita pun belum tentu terlepas dari melakukan dosa. Perubahan seseorang wanita Muslim harus kita raikan dalam semangat saling menghormati dan menyokong.

Nama Kevin Lilliana Junaedy mungkin asing bagi pembaca Malaysia, namun di pentas dunia ratu cantik di Indonesia dia antara individu yang berpengaruh. Pada tahun 2017 dia telah mendapat tempat kedua dalam pertandingan Puteri Indonesia. Pemenang tempat pertama sehingga empat pertandingan ini dihantar untuk mewakili negara tersebut di pentas dunia.


.

Seiring dengan kemenangan sebagai naib juara, dia dihantar ke Jepun bagi menyertai pertandingan Miss International 2017 dan siapa menyangka, dia diangkat menjadi juara pada malam finale bagi pertandingan bertaraf antarabangsa itu. Merupakan wanita Indonesia pertama yang memenangi pertandigan Miss International pada tahun 2017, kemenangannya itu sekaligus mengangkat nama Indonesia dengan lebih tinggi dalam area ratu cantik.


Bersama Bunga Jelita Ibrani & Dea Rizkita, mereka merupakan top 4 dalam pertandingan Puteri Indonesia 2017..

IKLAN

Mula berhijab pada penghujung 2020, wanita anggun yang dilahirkan di Bandung ini berkahwin pada awal tahun 2020 sebelum melahirkan seorang cahayamata perempuan pada Oktober 2020. Perubahan dalam dirinya berlaku sebaik sahaja dia mengetahui yang dia bakal bergelar seorang ibu.

Dia mendirikan tangga bersama Oskar Mahendra dikurniakan seorang anak perempuan yang diberi nama, Seraphine Zaylina Mahendra yang akan mengunjak usia setahun Oktober nanti


Bahagia bersama suami dan anak..

IKLAN

Dalam laporan merdeka.com, Kevin Lilliana berkata, “Sejak mengandung saya menjadi lebih rajin menunaikan solat. Sebaik sahaja dengar azan saya akan terus mendirikan sembahyang tanpa menlengahkannya begitu juga kalau saya berada diluar, saya tidak akan melengahkan solat. Itu semua saya lakukan kerana Sera. Semoga selalu dilindungi dan doa saya didengarkan olehNya.

“Selain itu saya juga selalu memperdengarkan bacaan murrattal kepada Sera, jadi secara tidak langsung saya jadi teringin untuk membacakan Al-Quran untuknya supaya dia boleh dengar suara ibunya. Membaca erti dari setiap ayat suci Al-Quran sungguh menenangkan, sekaligus membuat saya sedar yang kalau hidup kita di dunia ini dalah untuk mempersiapkan diri juga untuk akhirat.”

IKLAN


.

Dari seorang ratu cantik dunia menjadi seorang ibu dan Muslimah sejati. Perjalanan seseorang itu tidak akan pernah kita ketahui. Jadi jangan pernah mempertikai cara pemakaian dan juga pilihan orang lain. Doakan yang baik-baik, nescaya setiap doa itu akan berbalik kepada kita juga.

Sumber: Instagram Kevin Lilliana & merdeka.com

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI