Cuaca panas kehilangan lapisan dan mungkin juga beberapa rambut. Sama ada anda mencukur kaki, ketiak, garis bikini atau muka anda, penyingkiran rambut berisiko menyebabkan rambut tumbuh ke dalam. Tetapi jangan biarkan benjolan menjengkelkan ini merosakkan kulit licin yang anda idamkan.

Dengan produk dan teknik yang betul, anda boleh menyingkirkan masalah rambut tumbuh ke dalam dengan selamat dan cekap, tanpa menyebabkan kerengsaan.

Apakah rambut yang tumbuh ke dalam?

Rambut yang tumbuh ke dalam berlaku apabila rambut melengkung ke belakang dan menusuk kulit atau terperangkap di bawah kulit. Kawasan pada badan dengan rambut yang lebih tebal, seperti kawasan janggut atau kawasan bikini, sangat terdedah kepada rambut yang tumbuh ke dalam, terutamanya pada mereka yang mempunyai jenis rambut kerinting.

Dah Cukur, Tapi Ada Rambut Tumbuh Di Dalam, Pakar Cadang Ada Teknik Yang Betul. Licin Terus!

Walaupun rambut yang tumbuh ke dalam selalunya sukar dilihat, sesetengahnya boleh menjadi masalah dan menyebabkan kerengsaan. Anda akan melihat benjolan kecil, yang boleh menjadi merah seperti jerawat dan anda mungkin mengalami sedikit kegatalan atau pedih. Apabila rambut menjadi tumbuh ke dalam ia boleh menyebabkan keradangan, pustula atau sista yang meradang dan apabila ini berlaku di muka ia seperti pseudofolliculitis barbae.

Teknik yang salah

Dah Cukur, Tapi Ada Rambut Tumbuh Di Dalam, Pakar Cadang Ada Teknik Yang Betul. Licin Terus!

Rambut yang tumbuh disebabkan oleh penyingkiran rambut. Apa-apa jenis penyingkiran rambut (kecuali penyingkiran rambut laser) boleh menyebabkan rambut tumbuh ke dalam, bercukur adalah punca yang paling biasa. Teknik pencukuran yang salah amat terdedah kepada menyebabkan rambut tumbuh ke dalam.

Kerengsaan kulit dan keradangan akibat pencukuran yang agresif, yang dikenali sebagai luka bakar pisau cukur, juga boleh mengiringi rambut yang tumbuh ke dalam. Selepas penyingkiran rambut, sel kulit mati boleh menyekat folikel rambut, menyebabkan rambut tumbuh ke dalam.

ARTIKEL BERKENAAN: Ketiak Pun Kenalah Cantik! Ini Cara Supaya Ketiak Tak Hitam & Kasar Lepas Cukur

Cara untuk mengelakkan rambut tumbuh ke dalam

Mencegah rambut tumbuh ke dalam semasa bercukur sebenarnya bermula dengan kulit. Pengelupasan adalah kunci untuk mencegah rambut tumbuh ke dalam. Itulah satu-satunya cara anda boleh menghalang dari tumbuh.

IKLAN

Dah Cukur, Tapi Ada Rambut Tumbuh Di Dalam, Pakar Cadang Ada Teknik Yang Betul. Licin Terus!

Adalah penting untuk menyediakan kulit dan rambut sebelum bercukur dengan melonggarkan rambut dengan pembersih pengelupasan lembut seperti yang mengandungi asid alfa atau beta hidroksi. Ini boleh membantu menanggalkan sel kulit mati dan minyak, meminimumkan risiko memerangkap rambut semasa proses penyingkiran rambut.

Bagi mencukur sendiri, anda harus sentiasa mencukur ke arah rambut tumbuh untuk meminimumkan kerengsaan. Dan selepas itu, pakar mengesyorkan menggunakan serum yang menenangkan di kawasan tersebut. Serum topikal yang menenangkan boleh membantu menenangkan kulit, mengurangkan kegatalan dan meminimumkan risiko rambut tumbuh ke dalam.

Dah Cukur, Tapi Ada Rambut Tumbuh Di Dalam, Pakar Cadang Ada Teknik Yang Betul. Licin Terus!

Anda juga mungkin ingin membuat susulan dengan pelembap yang mengandungi asid salisilik atau retinoid topikal. Menggunakan krim dengan asid salisilik boleh membantu membuka liang dan folikel, menghalangnya daripada tersumbat, sekali gus menghalang rambut tumbuh ke dalam. Begitu juga, menggunakan retinoid boleh menjadi cara yang berkesan untuk mencegah rambut tumbuh ke dalam di muka. Ini boleh meningkatkan perolehan sel kulit dan menghalang rambut daripada terperangkap di bawah lapisan kulit. Jangan menggunakan retinoid di kawasan bikini, kerana ini boleh menjadi sangat menjengkelkan.

Cara merawat rambut yang tumbuh ke dalam

Jika anda mendapati diri anda mempunyai rambut yang tumbuh ke dalam, merawatnya memerlukan taktik yang sama seperti mencegahnya – pengelupasan. Kaedah yang anda gunakan untuk mengelupas, pengelupasan fizikal berbanding pengelupasan kimia bergantung pada kawasan yang anda rawat.

IKLAN

ARTIKEL BERKENAAN: Elak Masalah Kulit Luka, Gatal Dan Kasar, Ini 10 Tip Bercukur Yang Wajib Anda Lakukan!

Langkah 1: Sediakan kulit

Dah Cukur, Tapi Ada Rambut Tumbuh Di Dalam, Pakar Cadang Ada Teknik Yang Betul. Licin Terus!

Mulakan dengan mandi atau selepas anda mencuci muka dengan air suam, kerana wap akan membantu melembutkan kulit. Pemampat panas juga boleh memudahkan rambut terkeluar dari bawah.

Langkah 2: Mengelupas

Dah Cukur, Tapi Ada Rambut Tumbuh Di Dalam, Pakar Cadang Ada Teknik Yang Betul. Licin Terus!

IKLAN

Untuk garis bikini, ketiak atau kawasan lain yang boleh menahan sedikit kelonggaran, anda boleh menggunakan berus kering atau pengelupasan berbutir untuk membawa rambut yang tumbuh ke permukaan kulit. Di muka, pakar estetik menasihati menggunakan bahan kimia atau pengelupasan fizikal yang sangat lembut.

Apabila menggunakan pengelupasan topikal, mungkin mengambil masa beberapa hari atau pusingan rawatan untuk rambut yang tumbuh ke dalam muncul. Jika ia masih berdegil, beralih ke langkah tiga.

Langkah 3: Ambil pinset

Dah Cukur, Tapi Ada Rambut Tumbuh Di Dalam, Pakar Cadang Ada Teknik Yang Betul. Licin Terus!

Untuk rambut yang tidak tertanam terlalu jauh ke dalam kulit, anda boleh menggunakan pinset untuk melepaskan rambut dengan lembut, tetapi hanya berhati-hati agar tidak menusuk kulit atau menyebabkan kerosakan. Jika rambut yang tumbuh ke dalam lebih dalam, berjumpa dengan pakar dermatologi anda untuk mendapatkannya dengan selamat dan dikeluarkan secara profesional.

Dan jika anda benar-benar bergelut dengan rambut yang tumbuh ke dalam, pertimbangkan penyingkiran rambut secara kekal. Untuk kes yang teruk, penyingkiran rambut laser adalah pilihan yang bagus untuk mereka yang tidak lagi mahu rambut di kawasan itu.

Jika tidak, teknik pencukuran dan topikal yang betul adalah pertaruhan terbaik anda untuk merawat dan mencegah tumbuh ke dalam.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/VfM9f2lAf3Q

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI