Jika dilihat, masyarakat Jepun kelihatan lebih sihat dan kuat walaupun sudah berusia. Berbeza sungguh dengan masyarakat di Malaysia yang rata-rata mempunyai masalah tulang seiring dengan peningkatan usia. Nak tahu apa rahsia mereka memiliki tulang yang kuat dan sihat? Ini 6 kaedah peraturan Jepun yang diamalkan.

KAEDAH #1 – Keraskan Punggung

Cukup Mudah Nak Kuat & Awet Muda Seperti Artist KOREA, Cuba Amalkan 6 KAEDAH Ini.

Seperti yang kita semua tahu, tulang belakang yang melengkung boleh mengundang pelbagai masalah organ dalaman. Amat penting untuk mengawal postur badan anda sepanjang hari dan juga pada waktu malam. Dengan mengekalkan kelurusan tulang belakang, anda akan menjadi lebih tinggi sebanyak 2 cm (0.80 inci) dan mempunyai kesan yang baik pada organ-organ pencernaan dan sistem peredaran darah.

KAEDAH #2 – Roller Pepejal Bukan Bantal

Cukup Mudah Nak Kuat & Awet Muda Seperti Artist KOREA, Cuba Amalkan 6 KAEDAH Ini.

Orang Jepun percaya bahawa leher scoliosis merupakan salah satu petunjuk utama jangka hayat seseorang itu pendek. Lebih sukar untuk mengawal kedudukan kepala pada waktu malam. Disebabkan itu, kaedah ini mengesyorkan anda untuk memiliki bantal pepejal atau roller dan letakkan vertebra ke-3 dan ke-4 pada leher. Pada mulanya, roller akan menyebabkan ketidakselesaan. Anda boleh membungkusnya dalam beberapa lapisan kain dan kemudian keluarkannya satu demi satu.

KAEDAH #3 – Senaman Ikan Emas

Cukup Mudah Nak Kuat & Awet Muda Seperti Artist KOREA, Cuba Amalkan 6 KAEDAH Ini.

• Baring lurus di atas permukaan yang keras.

IKLAN

• Regangkan tangan.

• Letakkan sol anda di atas lantai.

• Regangkan bahagian kiri serta tangan kiri anda tanpa keluarkannya dari lantai. Ulangi perlakuan yang sama untuk tangan kanan. Ulang selama 2 minit.

• Letakkan tangan di bawah leher, silangkan dalam 3 dan 4 vertebra. Bawa kaki bersama-sama dan buka sedikit kaki anda ke sisi. Pindahkan kaki anda ke kiri dan ke kanan agar bergetar. Ulang selama 2 minit.

KAEDAH #4 – Meningkatkan Peredaran Darah

Cukup Mudah Nak Kuat & Awet Muda Seperti Artist KOREA, Cuba Amalkan 6 KAEDAH Ini.

IKLAN

• Baring di atas permukaan yang keras dan rata.

• Letakkan roller padat di bawah leher anda.

• Naikkan kaki dan lengan, bengkokkan siku dan lutut dan berehat sebanyak mungkin.

• Goyang tangan dan kaki. Ulangi latihan ini selama 1-3 minit.

IKLAN

KAEDAH #5 – Bersama Tapak Tangan & Kaki

Cukup Mudah Nak Kuat & Awet Muda Seperti Artist KOREA, Cuba Amalkan 6 KAEDAH Ini.

Kedudukan permulaan: Baring pada permukaan yang keras dan rata dan letakkan roller padat di bawah leher. Bengkokkan lutut tanpa keluarkannya daripada lantai dan gerakkan kaki anda bersama-sama. Ulangi latihan 10 kali.

 1. Satukan tapak tangan dengan badan dan tekan pada hujung jari kedua-dua belah tangan. Ulangi tindakan yang sama, tetapi kali ini tekan sekali dengan tapak tangan. Pastikan tapak tangan ditekan bersama-sama, angkat tangan dan kemudian letakkannya kembali pada plexus solar.
 2. Letakkan tapak tangan pada bahagian belakang kepala tanpa mengubah kedudukan anda. Kemudian letakkan semula pada plexus solar anda.
 3. Letakkan tapak tangan pada plexus solar dan gerakkannya ke arah kaki. Gerakkan tangan ke hadapan dan ke belakang dari payudara ke pangkal paha sebanyak 10 kali. Kemudian angkat tangan bersambung selari dengan plexus solar, bergerak ke kaki dan kemudian letakkannya di belakang kepala.
 4. Letakkan tangan anda kembali pada plexus solar, angkat tapak tangan dan mula gerakkan kaki ke hadapan dan ke belakang, pastikan tapak kaki anda bersatu.
 5. Gabungkan kedua-dua pergerakan tangan dan kaki. Jika anda merasakan kesakitan, kurangkan jumlah yang dilakukan. Kembali ke kedudukan permulaan dan berehat dengan mata ditutup selama 10 minit.

KAEDAH #6 – Senaman Tulang Belakang & Perut

Cukup Mudah Nak Kuat & Awet Muda Seperti Artist KOREA, Cuba Amalkan 6 KAEDAH Ini.

Kedudukan permulaan: Duduk bersila dan pegang kaki anda. Pastikan anda berada dalam kedudukan yang relaks. Ulangi setiap senaman sebanyak 10 kali. Selepas setiap latihan, lakukan perkara ini: Letakkan tangan anda di hadapan, selari dengan lantai. Bengkokkan kepada anda ke kiri dan lihat ke belakang. Lakukan perkara yang sama pada sebelah kanan anda.

 1. Gerakkan bahu ke atas dan ke bawah tanpa mengubah posisi lengan.
 2. Gerakkan tangan anda kembali ke posisi permulaan dan lekapkan kepala ke arah bahu kiri dan ulanginya pada bahu kanan.
 3. Letakkan tangan pada ibu jari kaki anda dan angkat kepala serta regangkan dagu anda. Kemudian, turunkan kepala anda supaya dagu anda menyentuh dada anda.
 4. Angkat tangan ke sisi, selari dengan lantai dan bengkokkan siku anda. Bawa kedua-dua tangan anda ke belakang dan rapatkan pada dada bersama dagu. Kemudian, letakkan tangan anda di sisi, bawa bahu anda, luruskan bahagian belakang badan anda, hadapkan kepala ke hadapan dan biarkan kedudukan itu selama 7 saat.
 5. Duduk dalam kedudukan permulaan dan ulangi latihan pertama, gerakkan bahu apabila anda menyedut dan turun apabila anda menghembus nafas.
 6. Duduk dalam kedudukan awal latihan belakang dan perut, bengkok ke kiri dan ke kanan, regang dan rehatkan perut selama 10 minit.

Katsuzo Nishi yakin bahawa semua yang kita perlukan untuk menjadi sihat sudah ada dalam diri masing-masing. Anda cuma perlu berhenti menjadi seorang yang pemalas dan amalkan kaedah ini!

SUMBER : BRIGHTSIDE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI