Kolagen adalah protein yang terdapat dalam jumlah yang agak tinggi dalam tubuh manusia. Kolagen bukan sahaja terdapat pada kulit, tetapi juga dalam tulang, tisu penghubung, kornea mata, gigi dan saluran darah.

Walau bagaimanapun, tahap kolagen juga boleh menurun dengan usia. Sebaliknya, kemerosotan kolagen juga boleh disebabkan oleh pencemaran udara, cahaya matahari dan mengamalkan pelbagai tabiat tidak sihat mulai dari merokok, kurang rehat dan makan makanan yang tidak sihat.

Artikel Berkaitan : Kolagen Dapat Mengatasi Penuaan, Tetapi Ia Mesti Diperbuat Daripada Bahan Semula Jadi.

Ambil Suplemen Kolagen

Cara Meningkatkan Produksi Kolagen Pada Kulit

 

Langkah pertama yang anda boleh cuba tingkatkan penghasilan kolagen adalah dengan mengambil suplemen yang mengandungi kolagen.

IKLAN

Hari ini terdapat kajian yang menyimpulkan bahawa pengambilan suplemen kolagen selama 90 hari boleh mengurangkan penampilan kedutan dan menjadikan kulit kelihatan anjal dan terhidrat.

Ambil Vitamin C

Cara Meningkatkan Produksi Kolagen Pada Kulit

Vitamin C biasanya digunakan untuk mengekalkan sistem imun. Selain itu, vitamin C juga dikatakan berperanan dalam meningkatkan penghasilan kolagen pada kulit.

Selain mengambil makanan dan makanan tambahan yang mengandungi vitamin C, anda juga boleh menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi vitamin C, seperti serum, untuk mengekalkan keanjalan kulit.

IKLAN

Sapukan Produk Yang Mengandungi Asid Hyaluronik

Cara Meningkatkan Produksi Kolagen Pada Kulit

Anda mungkin tidak asing dengan istilah asid hyaluronik. Bahan-bahan yang biasanya terdapat dalam pelembap kulit boleh meningkatkan pengeluaran kolagen dalam kulit.

Ramuan ini bukan sahaja dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dalam kulit, malah mengurangkan kemerahan, mempercepatkan proses penyembuhan luka dan juga menyembunyikan parut jerawat.

IKLAN

Mengaplikasikan Produk Perawatan Kulit Yang Mengandung Retinol

Cara Meningkatkan Produksi Kolagen Pada Kulit

Retinol adalah salah satu bahan yang popular di kalangan wanita ketika ini kerana ia boleh mengurangkan pelbagai masalah kulit. Selain itu, retinol juga boleh menghalang kerosakan kolagen dengan melindungi kulit daripada pendedahan matahari.

Selain daripada menggunakan produk yang mengandungi retinol, anda juga boleh makan makanan yang mengandungi vitamin A kerana retinol adalah terbitan vitamin A.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI