Sekiranya anda mahukan kulit yang kelihatan sihat dan berseri, pengelupasan mesti ada di dalam rutin penjagaan kulit anda. Tetapi menyingkirkan sel-sel kulit mati tidak hanya merujuk kepada formula yang kasar yang biasa kita gunakan.

Sebenarnya, ada dua bentuk asid pengelupasan yang dapat membuat penyaringan melalui banyak pilihan terasa seperti tugas yang menakutkan daripada perjalanan yang menyenangkan ke dalam penjagaan kulit.

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

Terdapat AHA dan BHA, dan walaupun asid tidak lebih baik daripada yang lain, mereka menyasarkan keperluan dan jenis kulit yang berbeza. Selain itu, banyak pengelupasan menggabungkan kedua-dua bahan tersebut, yang membolehkan anda mengatasi pelbagai masalah kulit sekaligus.

Benar, kulit kita melalui proses pengelupasan semula jadi setiap hari, jadi sedikit bantuan dari beberapa produk pengelupasan sering diperlukan untuk kulit yang berseri dan bersinar. Mengetahui dengan tepat apa asid pengelupasan ini, bagaimana ia berbeza, dan apakah faedahnya yang bermanfaat untuk hasil yang wow, artikel ini dapat membantu anda mencapai kulit impian anda.

Apa itu AHA dan BHA?

AHA dan BHA adalah jenis asid hidroksi. Anda boleh menemui kedua-dua asid dalam pelbagai:

 • Pembersih
 • Toner
 • Pelembap
 • Gosok
 • Pengelupasan
 • Masker

Namun, tidak ada jenis asid hidroksi yang “lebih baik” daripada yang lain. Kedua-duanya adalah kaedah pengelupasan mendalam yang sangat berkesan. Perbezaannya terletak pada penggunaannya.

Adakah kedua-duanya mempunyai faedah yang sama?

AHA dan BHA adalah pengelupasan kulit.

Kedua-dua berfungsi untuk:

 • Mengurangkan keradangan, kesan utama jerawat, rosacea, dan masalah kulit yang lain.
 • Mengurangkan penampilan liang besar dan kedutan permukaan.
 • Sekatakan warna kulit.
 • Memperbaiki keseluruhan tekstur kulit.
 • Membuang sel kulit mati.
 • Membuka liang pori untuk mengelakkan jerawat.

Asid mana yang harus anda pilih?

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

AHA digunakan terutamanya untuk:

 • Hiperpigmentasi ringan seperti bintik usia, melasma, dan parut.
 • Liang-liang pori yang besar.
 • Garis halus dan kedutan permukaan.
 • Tona kulit tidak sekata.

Walaupun AHA sering dikatakan selamat untuk semua jenis kulit, anda pasti perlu berjaga-jaga jika kulit anda sangat kering dan sensitif. Gunakan secara beransur-ansur untuk mengelakkan kulit anda merengsa.

BHA, sebaliknya, digunakan terutamanya untuk kerosakan jerawat dan sinar matahari. Produk-produk ini masuk ke dalam folikel rambut anda untuk mengeringkan lebihan minyak dan sel-sel kulit keluar dari liang-liang pori anda. Kerana kesan ini, BHA sangat sesuai untuk kulit kombinasi dan berminyak. Kepekatan yang lebih rendah boleh digunakan untuk menenangkan kulit sensitif. Anda juga mungkin lebih berjaya dengan BHA jika anda ingin mengurangkan kemerahan yang berkaitan dengan rosacea.

Cara menggunakan AHA

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

Semua AHA menghasilkan pengelupasan yang ketara. Namun, kesan dan penggunaannya sedikit berbeza antara jenis asid. AHA yang anda pilih harus mempunyai kepekatan maksimum antara 10 dan 15 peratus. Sapukan produk baru setiap hari sehingga kulit anda terbiasa dengannya. Ini juga akan mengurangkan risiko kesan sampingan, seperti kerengsaan.

Tidak kira AHA mana yang anda pilih, kesan pengelupasan yang kuat menjadikan kulit anda lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Pakai pelindung matahari setiap pagi untuk mengelakkan luka bakar, bintik usia, dan peningkatan risiko barah kulit.

IKLAN

Glikolik

Asid glikolik adalah jenis AHA yang paling biasa. Ia juga banyak terdapat dibuat dari tanaman seperti tebu.

Asid glikolat memberikan pengelupasan yang ketara. Ini menjadikannya rawatan menyeluruh untuk kebanyakkan masalah kulit. Dan kerana sifat antimikroba, ia dapat membantu mencegah jerawat berjerawat.

Asid glikolat terdapat dalam sebilangan kulit, serta produk penjagaan kulit setiap hari. Pilihan yang popular termasuk:

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

Laktik

Asid laktik adalah AHA lain yang biasa. Tidak seperti AHA lain yang terbuat dari buah-buahan, asid laktik dibuat dari laktosa dalam susu. Ia juga terkenal dengan kesan pengelupasan dan anti penuaan yang ketara.

Seperti asid glikolik, asid laktik terdapat dalam pelbagai produk, seperti:

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

Tartaric

Walaupun tidak begitu dikenali, tartaric adalah jenis AHA yang lain. Ia dibuat dari ekstrak anggur, dan dapat membantu mengurangkan tanda-tanda kerosakan akibat sinar matahari dan jerawat.

Lihat beberapa produk berikut yang mengandungi asid tartarik:

IKLAN

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

Citrik

Seperti namanya, asid sitrik dibuat dari ekstrak buah sitrus. Tujuan utamanya adalah untuk meneutralkan tahap pH kulit dan meratakan tompok kulit yang kasar. Asid sitrik menjadikan serum atau toner yang baik digunakan sebelum menggunakan pelembap. Malah dapat membantu bekerja dengan pelindung matahari untuk memberikan perlindungan UV maksimum.

Pertimbangkan penambahan berikut untuk rutin harian anda:

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

Malic

Asid malic adalah sejenis crossover AHA-BHA. Ia dibuat dari asid epal. Berbanding dengan AHA lain, asid malik tidak begitu berkesan sebagai sumber dipercayai sebagai bahan solo. Walau bagaimanapun, anda mungkin mendapati ia menjadikan asid lain lebih berkesan.

Inilah sebabnya mengapa asid malic biasa terdapat dalam gabungan produk AHA, seperti:

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

Mandelik

Asid Mandelic mengandungi molekul yang lebih besar yang berasal dari ekstrak badam. Ia boleh digabungkan dengan AHA lain untuk meningkatkan pengelupasan. Digunakan sendiri, asid boleh meningkatkan tekstur dan saiz liang.

IKLAN

Cara menggunakan BHA

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

BHA juga dirancang untuk penggunaan seharian, tetapi anda mungkin perlu menggunakan beberapa kali seminggu pada awalnya sehingga kulit anda terbiasa dengannya. Walaupun BHA tidak menjadikan kulit anda sensitif terhadap sinar matahari berbanding dengan AHA, anda tetap harus memakai pelindung matahari setiap hari. Ini akan membantu mencegah kerosakan akibat sinar matahari.

Asid salisilik

Asid salisilik adalah BHA yang paling biasa. Kepekatan boleh berkisar antara 0,5 dan 5 peratus, bergantung pada produk yang ada. Ia terkenal sebagai rawatan jerawat, tetapi juga dapat menenangkan kemerahan dan keradangan umum.

Pertimbangkan beberapa produk asid salisilat berikut ke dalam rutin anda:

 • Uplifting Miracle Worker Cool-Lift dan Firm Moisturizer
 • Philosophy Clear Days Depan Bebas Minyak Salicylic Acid Acne Treatment Cleanser
 • Skyn Iceland Blemish Dots dengan Asid Salisilik
 • Proactiv + Gel Larut Blackhead

Asid sitrik

Walaupun terutamanya diklasifikasikan sebagai AHA, beberapa formulasi asid sitrik adalah BHA juga. Daripada meratakan tahap pH kulit anda, jenis asid sitrik ini terutama digunakan untuk mengeringkan sebum berlebihan dan membersihkan sel-sel kulit mati jauh di dalam liang pori anda. Salah satu produk tersebut ialah Philosophy’s Purity Made Simple Pore Extractor.

Cara menggabungkan produk AHA dan BHA

Cara Mengabungkan AHA Dan BHA Dalam Rutin Kecantikan. Ini Hasilnya!

Menurut tinjauan, AHA dan BHA menghasilkan kulit yang lebih baik ketika digunakan bersama. Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan pengeluaran kolagen, yang dapat menyebabkan kedua-dua dermis dan epidermis kelihatan merosot.

Oleh kerana itu, banyak produk penggunaan sekali-sekala, seperti Proactiv + Mark Correcting Pads, mengandungi kedua-dua asid.

Namun, jika anda tidak mahu mengabungkan AHA dan BHA di atas satu sama lain. Ini kerana kedua-dua pengelupasan, jadi penggunaan kedua-duanya boleh menyebabkan kekeringan dan kerengsaan.

Tip Pakar: Anda boleh menukar produk dengan menggunakan satu jenis pada waktu pagi dan yang lain semasa rutin malam.

Anda juga boleh menggunakan AHA dan BHA pada hari bergantian. Kaedah ini berfungsi dengan baik jika anda menggunakan di rumah yang mengandungi AHA.

Strategi lain adalah dengan menggunakan asid ini pada bahagian tertentu wajah anda sahaja. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan AHA ke kawasan kering dan BHA ke kawasan berminyak jika anda mempunyai kulit kombinasi.

POIN PENTING:

AHA dan BHA berkongsi faedah yang serupa. Anda boleh mendapatkan tahap pengelupasan dari kedua-duanya. Walau bagaimanapun, setiap ramuan dapat digunakan untuk mencapai tujuan penjagaan kulit yang berbeza. Sekiranya anda mencari rawatan anti-penuaan semua dalam satu, maka AHA mungkin paling sesuai. BHA mungkin lebih sesuai jika anda ingin menenangkan keradangan dan menghilangkan jerawat.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI