Sekarang ini kita dapat melihat ramai yang menggunakan sarung tangan pakai buang sewaktu membeli barangan keperluan di pasaraya. Ramai yang menganggap tindakan ini akan mengurangkan risiko dijangkiti virus covid-19  namun sebenarnya tidak.

Untuk mengetahui lebih lanjut, mari ikuti penerangan daripada Dr. Shazril Shaharuddin atau lebih dikenali sebagai Dr. Say di laman instagramnya ini.

Topic : To Glove Or Not To Glove?

Pemakaian gloves pun cukup popular bila sy keluar membeli barang keperluan rumah. Persoalannya, adakah memakai gloves efektif dalam mengelakkan terkena jangkitan COVID-19? Jawapannya TIDAK, MALAH IA LEBIH BERBAHAYA. “Sebab ape pulak doc? Bile pakai gloves takdelah kulit jari kita sentuh virus tu”. Secara teorinya betul apa yg anda fikirkan tapi secara praktikalnya tidak.

Ada dua sebab. Sebab pertama, gloves ni boleh menjadi pengangkutan untuk penyebaran virus. Contohnya anda beli groceries sambil pakai gloves then dengan gloves yg sama anda bukak pintu kereta, pegang stering, singgah pam minyak kejap & akhirnya buka tombol pintu rumah sebelum anda buang gloves tu. Kalau lah ada virus pada awal2 anda beli groceries tu tak ke dari supermarket, sekarang virus tu dah ada dalam kereta anda, di pam minyak & akhirnya di rumah anda?

Sebab kedua, bila anda pakai gloves somehow anda tak akan basuh tangan dengan lebih kerap yelah sebab mesti anda fikir “selamat dah tangan aku dalam perlindungan gloves ni takyah dah aku basuh tangan” & jika membasuh tangan ini tak dapat dijadikan “habit” bayangkan apa akan berlaku sekiranya anda kehabisan gloves? Sentuh sana sini & tak basuh tangan sebab yelah tiada “habit” itu. Sedangkan jika anda tak pakai glove, anda akan kerap mencuci tangan/ hand sanitize. Lepas beli groceries hand sanitize, lepas isi minyak hand sanitize, sebelum bukak pintu rumah hand sanitize bukankah lebih selamat? Leceh kena hand sanitize sokmo? Sebab tu lah kerajaan suruh duduk rumah!

IKLAN

In a nutshell amalkan nasihat WHO (World Health Organization) yg ternyata efektif, mudah & murah ni:
1) KERAP BASUH TANGAN ANDA DENGAN AIR & SABUN/ HAND SANITIZER
2) ELAKKAN DARIPADA MENYENTUH MUKA ANDA
3) JAGA JARAK ANDA DARIPADA ORANG LAIN SEKURANG-KURANGNYA 1 METER
Tambah satu lagi nasihat daripada kerajaan kita
4) DUDUK RUMAH IKUT PERINTAH

 

IKLAN

Topik : To Glove Or Not To Glove Part 2

Ramai yg masih ada persoalan daripada post sy semalam, takpe sy sambut. Paling popular “ikut logik akal, orang pakai glove masa beli barang je doc, habis beli tanggallah”. Dua jawapan, pertama, kenapa nak kena pakai glove in the 1st place? Tak boleh ke beli barang bare hands & habis beli barang cuci tangan? Korang tahu yg COVID-19 ni merebak melalui titisan pernafasan & bukan meresap ke dalam kulit kan? Maksudnya kalau korang directly sentuh COVID ni takdelah powm automatik korang positif COVID. Nak kata bila pakai gloves tak sentuh muka? Tadi sy pi supermarket ramai ja sambil pakai gloves betulkan mask la, betulkan tudung la tak ke sama konsep dia?

Kedua, glove tu korang buang kat tong sampah biasa ke? Korang kena tahu di klinik/ hospital rubber gloves WAJIB dibuang dalam satu tong sampah khas bernama clinical waste bin. Plastiknya berwarna kuning yg mana pelupusannya berbeza dengan sampah biasa. Lori yg pungut clinical waste bin ni pun bukan lori sampah biasa maka sudah tentu tiada plastik kuning ni di rumah. Jadi korang buang mana gloves korang? Macam gambar swipe tepi di atas? Kalau begitu korang aniaya mereka2 yg angkat/ uruskan gloves korang ni sebab COVID hidup selama 8jam pada rubber gloves. Tepuk dada tanya selera.

IKLAN

Persoalan kedua “kalau sy kerap sanitize tangan sy yg sedang memakai gloves tu ok kan doc?”. Again, kalau korang boleh amalkan tabiat meng-sanitize-kan tangan korang, kenapa nak kena pakai gloves tu? Sy ulang sekali lagi ye COVID-19 TIDAK MERESAP MELALUI KULIT. Daripada korg membazir pakai gloves tu ape kata korang donate gloves tu kepada frontliners kita. Frontliners kita pakai gloves sama sebab dengan kenapa mereka pakai mask, sebab mereka frontliners. Dan mereka tukar glove ni kerap gila tau tak, habis sentuh satu pesakit tukar gloves baru. Kita ni backliners, benchers tak perlu peeps.

Sy tahu despite explaination macam ni pun pasti ade lagi kreativiti lain yg korang fikirkan. As long as sy dah jalankan tanggungjawab sy menyebarkan info yg sahih daripada sumber yg sahih sy berpuas hati dah. Mungkin ada di luar sana yg ambil nasihat ni, bersyukur sangat2 dah sy. Sekian

#schoolingbysay

kredit: instagram @say_shazril