Mungkin anda pernah mengalami pendarahan hidung secara tiba-tiba. Bagi kanak-kanak masalah ini bukanlah sesuatu yang asing malah boleh dikatakan kerap berlaku. Walau bagaimanapun pendarahan tanpa henti pada hidung mengundang panik dalam kalangan orang dewasa.

Sebenarnya hidung berdarah atau istilah perubatannya, epistaksis berlaku apabila salur darah kecil (kapilari) di rongga hidung pecah disebabkan beberapa punca seperti kecederaan, udara terlampau sejuk atau kering dan menghembus hidung dengan kuat.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Punca-punca lain antaranya terlalu kerap bersin dan jangkitan sinus. Ia juga boleh disebabkan kesan sampingan penyakit serius seperti ketumbuhan dalam rongga hidung selain dalam kes jarang berlaku seperti tekanan darah tinggi.

Kalau hidung berdarah, tahu tak apa yang perlu dibuat? Ramai orang masih amalkan cara yang salah untuk hentikan pendarahan hidung. Berikut dikongsikan cara yang betul untuk mendepani masalah ini. Semoga bermanfaat.

IKLAN

PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN

CARA-CARA YANG BETUL UNTUK MENGHENTIKAN PENDARAHAN HIDUNG

IKLAN

PICIT BAHAGIAN HIDUNG

IKLAN

HIJABISTA: Apabila mengorek hidung, keruping tertanggal lalu menyebabkan pendarahan banyak dan lambat berhenti. Ini kerana kuku boleh melukakan selaput saluran darah dan ini menyebabkan berlakunya pendarahan hidung.

Sumber kredit: Kamarul Ariffin Nor Sadan Top image: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI