Salah satu sikap yang murni adalah dengan melakkan kebaikan tanpa mengira siapa pun mereka. Setiap pertolongan itu juga tidak akan kita sangkal satu kebaikan yang ‘lebih’ kita bakal terima.

Tular satu video menunjukkan seorang gadis bekerja sebagai juruwang di stesen minyak belanja pelanggannya kerana tidak membawa dompet. Tindakannya itu meraih ramai wargamaya untuk jadikan salah satu contoh kebaikan yang boleh dibuat walaupun kecil.

Artikel berkaitan: Kerana Sepasang Selipar, Lelaki Ini Terima Rezeki Yang Tak Disangka-Sangka

Sebotol Minuman Yang Penuh Makna…

Video perkongsian dari TikToker @pinn_yang itu menunjukkan situasinya yang terlupa membawa dompet untuk membeli sebotol minuman isotonik. Dia pula memaklumkan gadis itu mengenainya untuk melihat reaksinya.

Setelah mendengar keluhan dari Pinn Yang, juruwang stesen minyak yang bernama Tasha itu terus menawarkan untuk belanjanya minuman tersebut. Dia juga kelihatan bersahaja untuk membayarkan minuman itu tanpa menyoalkan apa-apa.

Dalam situasi itu, Pinn Yang menjelaskan ini hanya eksperimen sosial yang sering dia lakukan. TikToker itu juga memberinya wang berjumlah RM50 oleh kerana niat gadis itu yang baik.

IKLAN

Terkejut dan terharu melihat pemberiannya, Tasha mengucapkan terima kasih meski pun tawarannya hanya untuk membayar minuman yang berharga tak lebih dari RM10.

Artikel berkaitan: “Dulu Sentiasa Rasa Tak Cukup!” – Haris ‘Buka Mata’ Neelofa Tentang Konsep Syukur Dan Rezeki Dalam Islam

“Sungguh Ikhlas Dia Nak Belanja!” – Wargamaya

Video yang dikongsikan semalam itu telah mendapat tontonan sebanyak 966.6 ribu viewer. Ramai juga yang memuji dan mendoakan kesejahteraan atas baik budi juruwang bernama Tasha itu.

IKLAN

“Laju dia cakap dia belanja. Maknanya dia tak fikir apa-apa pun, janji encik dapat minum. Terima kasih Tasha!

“Laju dia cakap ‘takpe saya belanja’. Sungguh ikhlas dia nak membelanja,

“Bila dia bertegas nak belanja, memang betul-betul tidak kisah dan ikhlas.” tulis wargamaya melihat keikhlasan gadis itu.

IKLAN

Sekadar info, Pinn Yang juga banyak melakukan eksperimen sosial ini sebagai konten utama di akaun TikTok miliknya. Banyak juga video yang menunjukkan kebaikan rakyat Malaysia seperti kisah gadis juruwang ini.

Sumber: TikTok @pinn_yang

@pinn_yang I belanja… 🥹❤️ #foryou #socialexperiment #kindness #malaysia #fyp #storytime #kualalumpur ♬ u can use this but give creds – Julia ᥫ᭡

 +++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI