Kerajaan bersetuju untuk memberikan diskaun bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sebanyak 10 hingga 15 peratus bermula 14 Oktober 2023 sehingga 31 Mac 2024.

Memetik laporan Bernama, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata inisiatif diskaun yang dibahagikan kepada tiga kadar berbeza itu bertujuan bagi membina sikap bertanggungjawab di kalangan peminjam.

Belanjawan 2024: Diskaun Sehingga 15 Peratus Bayaran Balik Pinjaman PTPTN
Gambar hiasan.

“Pertama, diskaun 10 peratus atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman. Kedua, diskaun 10 peratus untuk bayaran sekurang-kurangnya 50 peratus daripada baki hutang dalam sekali bayaran.

“Ketiga, diskaun 15 peratus untuk bayaran secara potongan gaji atau debit terus berjadual,” katanya.

IKLAN

Ketika membentangkan Belanjawan 2024 di Dewan Rakyat, Perdana Menteri turut berikrar untuk memastikan mahasiswa khususnya daripada keluarga susah yang mendapat tempat di Universiti, tidak dihalang atau dinafikan haknya daripada mendaftar, hanya kerana tidak mampu melunaskan yuran kemasukan pengajian ataupun mengambil peperiksaan.

Belanjawan 2024: Diskaun Sehingga 15 Peratus Bayaran Balik Pinjaman PTPTN

IKLAN

“Bermula Januari 2024, yuran bagi tujuan pendaftaran masuk ke universiti awam dihadkan untuk tidak melebihi RM1,500 ringgit. Ini supaya selari dengan nilai pemberian Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP) oleh PTPTN berjumlah RM1,500 kepada semua bakal pelajar baharu yang layak.

IKLAN

Tambah beliau, pada masa yang sama, pelajar sedia ada yang tidak mampu membayar yuran pengajian tidak akan disekat bagi mendaftar subjek pada setiap semester dan bayaran boleh dilunaskan selepas pendaftaran subjek.

Katanya, sebarang peraturan pembayaran oleh universiti hendaklah mengambil kira kebajikan pelajar.

Anwar juga mahu Bahagian Hal Ehwal Pelajar universiti bersama-sama PTPTN atau badan lain hendaklah berperanan memudah cara dan membantu mahasiswa dan bakal pelajar yang punyai masalah pembayaran yuran.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI