Sebagai pencinta kucing, pelakon jelita iaitu Diana Danielle berkongsikan teknik yang sangat bermanfaat buat semua yang boleh digunakan apabila melihat kucing diserang sawan.

Menerusi video yang dimuat naik di Instagram, Diana telah berkongsikan video dan tip yang diberi oleh individu iaitu Haziq Aiman tentang bagaimana cara untuk menghentikan penyakit yang menyerang kucing ini.

CAT LOVERS MUST WATCH THIS!

Kalau nampak kucing-kucing anda macam ni… jangan panic. Dia terkena sawan. Pegang dia (with a towel kalau takut kena cakar), hold their body still tapi jangan letak pressure dan tekan badan dia, dia tengah meronta tanpa sedar, jadi hanya pegang sampai selesai episod sawan dia supaya tak terlompat ke sana sini dan cederakan diri.

IKLAN

Kalau nampak dia bengkok-bengkokkan badan, gently hold the area yang terlebih stretch tu supaya tak terpatah ke tersenggol.

Jangan letak jari kat mulut dia tau, diorang tak boleh kawal pergerakan so kalau dia gigit tak lepas tu itu hanya tindak balas sawan tu. So jauhkan jari dari bahagian mulut dia.

IKLAN

Panggil nama dia dengan lembut, tell them they will be okay. Dia akan dapat rasa kalau kita kalut so stay calm and talk to them so they know there is someone to help them.

Bila dah settle down, belai dia and talk to them sebab diorang mesti takut dan keliru. Just love them… 💜

IKLAN

Kalau dia selalu sangat kena sawan macam ni please bring them to the hospital. Tahukah anda, kalau kita risau tentang bil bila consult vet, hospital kerajaan haiwan pun ada. Yang saya tahu ada satu di KL iaitu Hospital Veterinar KL.

Hope this helps!
Any other tips gais? Pls share!
.
Thank you @haziqaiman_ for sharing (Twitter)

View this post on Instagram

CAT LOVERS MUST WATCH THIS! . Kalau nampak kucing-kucing anda macam ni… jangan panic. Dia terkena sawan. Pegang dia (with a towel kalau takut kena cakar), hold their body still tapi jangan letak pressure dan tekan badan dia, dia tengah meronta tanpa sedar, jadi hanya pegang sampai selesai episod sawan dia — supaya tak terlompat ke sana sini dan cederakan diri. Kalau nampak dia bengkok-bengkok-kan badan, gently hold the area yg terlebih stretch tu supaya tak terpatah ke tersenggol. . Jangan letak jari kat mulut dia tau, diorg tak boleh kawal pergerakan so kalau dia gigit tak lepas tu itu hanya tindak balas sawan tu. So jauhkan jari dari bahagian mulut dia. . Panggil nama dia dengan lembut, tell them they will be okay. Dia akan dapat rasa kalau kita kalut so stay calm and talk to them so they know there is someone to help them. . Bila dah settle down, belai dia and talk to them sebab diorg mesti takut dan keliru. Just love them… 💜 . Kalau dia selalu sangat kena sawan macam ni please bring them to the hospital. Tahukah anda… Kalau kita risau ttg bil bila consult vet, hospital kerajaan haiwan pun ada. Yang saya tahu ada satu di KL – Hospital Veterinar KL. Hope this helps! Any other tips gais? Pls share! . Thank you @haziqaiman_ for sharing (Twitter)

A post shared by Diana Danielle (@dianadanielleb) on