Lengan yang berlemak dan mengeleber memang menganggu jika ada pengemar fesyen. Mana tidaknya, semua dah okay tetapi bahagian lengan pula nampak macam Popeye the Sailor . Sesetengah orang simpan lemak berlebihan pada perut, punggung atau pipi.

Lemak berlebihan di bahagian perut, lengan dan punggung.

Itu genetik. Samalah bagi lengan yang berlemak. Kita tidak boleh memaksa badan simpan lemak di mana-mana. Tapi bagaimana untuk kurangkan saiz lengan?

1. Amalkan latihan angkat berat 3 kali seminggu. Gunakan  dumbbell, jika tiada gunakan sahaja angkat je botol berisi air di rumah.

IKLAN

via GIPHY

2. Jaga pemakanan. Utamakan sayur-sayuran, buah-buahan, daging, kekacang dan bijirin, makanan rendah karbohidrat, dan makanan berasaskan tenusu.

IKLAN

3. Air sangat penting untuk mengeluarkan toksin dalam badan. Tapi jangan berlebihan. Minum air sebanyak 8 gelas sehari adalah yang paling baik.

Minum lapan gelas sehari.

4. Aerobik merupakan antara cara yang paling baik untuk menggerakkan keseluruhan tubuh badan anda. Lengan yang kurus juga boleh dicapai dengan latihan ‘windmill’ atau kincir angin.

IKLAN

5. Melakukan boxing dengan menumbuk ‘punching bag’ membantu koordinasi dan keseimbangan badan anda serta boleh membentuk lengan yang cantik.

Bantu dapat lengan yang cantik.

6. Push-up dapat membantu mendapatkan lengan yang kurus kerana ia boleh membentuk lengan anda dan mengurangkan tisu-tisu lemak di bawah lengan anda.

Sumber: Kevin Zahri

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI