Sebagai umat Islam, pastinya semua mahukan pengakhiran yang baik ataupun Husnul Khotimah. Pelbagai cara juga amalan yang boleh kita lakukan untuk mendapat ganjaran pahala dari Allah SWT. Salah satunya ialah membaca Ayat Kursi setiap kali selepas solat. 

“Baca Ayat Kursi Selepas Solat Untuk Bebas Dari Neraka”- Ustaz Adnin Kongsi Amalan Untuk Masuk Ke Syurga
Sumber gambar: Maria Firdz

Perkongsian yang dilakukan oleh Ustaz Adnin Roslan yang semakin popular di laman sosial terutamanya di TikTok dan juga Instagram, membaca ayat Kursi boleh menghalang kita dari api neraka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adnin Roslan (@ustazadnin)

Nabi Muhammad SAW bersabda,

IKLAN

“Barangsiapa yang membaca ayat kursi setiap kali selepas solat, maka tidak ada perkara  yang menghalangnya untuk masuk syurga melainkan kematian…”

(HR Nasai)

Tambah Ustaz Adnin, sebenarnya dalam Islam, pelbagai amalan yang boleh kita lakukan untuk masuk ke syurga. Amalan-amalan ini juga telah dijanjikan oleh Allah SWT, sekiranya kita lakukan, janji Allah ialah kita dijaminkan untuk masuk ke syurga. Jadi, lakukan amalan yang ringkas ini setiap kali selepas solat 5 waktu. Biarpun nampak mudah, namun ia mempunyai ganjaran yang besar di sisi Allah SWT.

IKLAN

“Baca Ayat Kursi Selepas Solat Untuk Bebas Dari Neraka”- Ustaz Adnin Kongsi Amalan Untuk Masuk Ke Syurga

Antara kebaikan-kebaikan Ayat Kursi:

  1. Sudah diketahui bahawa, mereka yang seringkali mengamalkan pembacaan ayat Kursi akan dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana Dia memelihara Nabi Muhammad SAW.
  2. Sesiapa berwudhuk lalu membaca ayat Al-Kursi sekali, nescaya Allah akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan Allah akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya, seraya berdoa untuk sipembaca sehinggalah ke hari Qiamat.
  3. Sesiapa membaca Al-Qursi sebelum keluar rumah, maka Allah mengutuskan 70 000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan untuknya.
  4. Sesiapa yang sentiasa membaca ayat Al-Kursi, nescaya Allah akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikkan yang tidak terhitung banyaknya.
  5. Membacanya dapat menghilangkan rasa marah, dijauhi bala bencana dan gangguan syaitan.
  6. Sesiapa membacanya ketika dalam kesempitan nescaya Allah azza wa jalla akan memberikan pertolongan kepadanya dan jika seseorang itu miskin akan menjadi kaya.
  7. Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya.
  8. Bagi mereka yang membaca ayat Kursi sebanyak 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan menunaikan solat sunat dua rakaat, Allah memelihara daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.
  9. Sesiapa membacanya nescaya Allah mengutuskan malaikat untuk menulis kebaikannya dan menghapuskan keburukannya dari detik itu sampai esok hari,
  10. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, InsyaAllah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

IKLAN

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

“Baca Ayat Kursi Selepas Solat Untuk Bebas Dari Neraka”- Ustaz Adnin Kongsi Amalan Untuk Masuk Ke Syurga

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI