Masalah jerawat bukanlah perkara baru dalam kehidupan kita. Bukan hanya kaum lelaki, malah kaum wanita juga turut sama mengalami masalah ini. Masalah jerawat menyebabkan keyakinan diri berkurang dan tidak selesa dengan diri sendiri. 

Sumber gambar: Medical News Today

Biarpun banyak produk jerawat dijual di pasaran, namun solusi yang paling terbaik adalah daripada pemakanan. Jika anda ingin tahu jenis makanan untuk mengurangkan jerawat, inilah jawapannya!

  1. Teh hijau
Sumber gambar: Tima

Teh hijau merupakan bahan organik yang kaya dengan ‘anti-inflammatory chemical’ yang dipanggil catechins. Ia membantu menentang radikal bebas sambil mengelakkan garis halus di wajah.

2. Minyak zaitun

Sumber gambar: Marefee

Bukan hanya bagus untuk rambut, malah minyak zaitun juga memberi banyak khasiat kepada kulit wajah. Minyak zaitun atau minyak bijan mengandungi asid esen lemak yang baik untuk kesihatan. Lemak membantu menyuburkan kulit yang menyinar dari dalam.

IKLAN

3. Walnut

Sumber gambar: Healthline

Kacang walnut kaya dengan minyak Omega-3 iaitu satu lagi anti-oksida yang sangat baik dan membuatkan kulit lebih kenyal dan fleksibel. Minyak omega-3 juga boleh didapati daripada minyak ikan seperti salmon atau minyak biji flaks.

4. Buah beri

IKLAN
Sumber gambar: Susanne

Ramai yang tahu tentang kelazatan buah beri. Buah beri seperti beri biru, raspberi, kranberi sebenarnya kaya dengan phytochemicals yang berupaya melindungi sel kulit.

5. Jus lemon

IKLAN
Sumber gambar: Dominika

Buah lemon merupakan bahan terbaik untuk memberi kebaikan kepada kulit. Oleh itu, anda boleh menggunakan kebaikannya dengan membuat jus lemon. Jus lemon merupakan penyental semula jadi dan boleh digunakan untuk mengelakkan sunspots. Letakkan hirisan lemon pada kulit yang bermasalah dan biarkan selama 10 minit setiap hari selama seminggu. Cara lain, sental wajah secara lembut dengan lemon bersama setengah sudu teh gula beberapa minit. Elakkan daripada terkena mata dan berhenti serta-merta jika wajah memberi efek tidak baik terutamanya bagi yang berkulit sensitif.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI