Madu sering menjadi tumpuan orang ramai kerana khasiatnya yang boleh memanfaatkan tubuh badan kita. Tetapi adakah penggunaannya secara berlebihan boleh juga memudaratkan kesihatan?

Ada yang alpa hakikatnya kita tidak boleh terlalu menggunakan madu secara berlebihan. Tambahan lagi pula, ada fakta yang menunjukkan beberapa kesan yang boleh terjadi pada tubuh badan jika pengambilan madu secara berlebihan.

Amalkan madu juga boleh dapat penyakit?

Secara lazimnya, masyarakat di Malaysia sangat sinonim dengan perkataan madu. Rasa yang manis, lazat, juga menenangkan itu sangat menjadi bahan alternatif untuk menjaga kesihatan oleh kerana manfaat yang boleh di peroleh. Bahkan, tercatat juga di dalam al-Quran, dalam surah ke-16 iaitu al-Nahl ayat 68 dan 69 dengan jelas menyebutkan tentang keberkesanan madu sebagai penawar.

Oleh kerana itu, madu sering di jadikan bahan utama untuk perubatan sejak kurun lamanya ketika 8000 tahun yang lalu. Kebanyakan orang mesir kuna, Rom, Yunani, Asyur, dan China menggunakan madu sebagai tujuan terapeutik seperti penyembuhan luka dan penyakit gastrousus.

Kini apa yang berlaku adalah madu yang di hasilkan bukanlah asli seperti yang ada buat seketika waktu dahulu. Kebanyakan madu yang di jual di pasaran telah bercampur aduk dengan madu tulen mahupun palsu. Madu tulen yang mengandungi 80% gula terutama dari fruktosa dan glukosa–mempunyai banyak kandungan seperti vitamin, mineral, asid fenolik, protein, dan enzim. Manakala, madu palsu yang juga di sebut sebagai ‘adulterated honey‘ mempunyai kandungan bahan asing yang menurunkan kualiti madu tersebut.

Artikel berkaitan: Madu Linden Bukan Sekadar Madu Biasa, Mampu Sembuhkan Penyakit & Serlahkan Kecantikan!

IKLAN

Kenapa munculnya madu palsu? Ini kerana pencemaran yang berlaku seperti perubahan iklim, penebangan pokok, dan sebagainya yang mengancam kitaran habitat lebah. Jadi kebanyakan koloni lebah semakin hilang dan ia menjejaskan pengeluaran madu bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia.

Jika kita lihat semula pasaran jualan madu lebah pula, memang agak sukar untuk kenalpasti asli dan tiruan. Kesukaran ini yang membuatkan ramai orang tertipu dan tidak mendapat khasiat yang sebetulnya dari madu asli.

Jadi apa yang bakal berlaku jika mengamalkan madu lebah secara berlebihan tambahan pula ada yang palsu terjual di pasaran? Ayuh kita lihat beberapa asbab yang boleh berlaku:

Masalah pencernaan

Terdapat kesan jangka masa pendek kepada pengguna jika mereka mengambil madu lebah secara berlebihan. Perut akan susah untuk mencerna di sebabkan kandungan fruktosa di dalam madu yang mempengaruhi kemampuan usus juga penyerapan nutrisi darinya.

IKLAN

Mereka yang ambil secara berlebihan juga mungkin ada sakit perut, kembung perut, dan juga perut boleh menjadi cramp!

Kadar gula dalam garah meningkat

Meski pun ia menjadi alternatif dalam perubatan, tetapi kandungan gula yang ada di dalamnya boleh menjadi risiko kepada penyakit diabetes. Satu suapan madu boleh bertahan dan meningkatkan kadar hemoglobin A1C dalam dara. Kadar hemoglobin A1C boleh merisiko kita kepada penyakit diabetes.

Menaikkan berat badan

Ya, berat badan juga meningkat jika pengambilan madu di ambil setiap hari. Satu sudu madu (21 gram) boleh mengandungi sebanyak 64 kalori dan ia tergolong dengan golongan gula tambahan.

Pengambilan madu yang berlebihan sangat berkait rapat dengan penambahan berat badan. Jika di lihat semula pengurangan gula boleh mengurangkan berat badan.

IKLAN

Menyebabkan kerosakan pada gigi

Minum madu secara berlebihan juga merisikokan kesihatan gigi. Menurut kajian data dari USDA di Amerika Syarikat, sekitar 82% madu diperbuat dari gula. Gula pula boleh memberikan reaksi pada bakteria di mulut dan menghasilkan asid, yang di mana boleh membuatkan gigi menjadi sensitif. Selain dari itu, kelikatan madu yang senang menempel pada gigi juga boleh merosakkan gigi.

Mengambil madu sebagai bahan perubatan untuk kekal sihat itu bagus tetapi perlulah menggunakan dengan cermat. Pastikan jua diet anda seimbang supaya apa-apa pengambilan bahan semulajadi sebagai alternatif perubatan boleh membantu anda.

Sumber info dan gambar: klikdokter dan Canva

Artikel berkaitan: Jus Campuran Pegaga, Epal Hijau, Lemon & Madu, Perfect Untuk Anda Yang Nak Jadi Awet Muda

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI