Pelantun lagu “terlalu istimewa”, Adibah Noor seorang yang selalu menghiburkan orang kelilingnya malah beliau juga seorang pencinta & penyelamat kucing jalanan.

Adibah Nor merupakan salah seorang artis yang sangat aktif membantu dan menyelamatkan kucing jalanan.

Adibah Noor Sifatnya Dicintai Penghuni Langit, Perginya Semoga Dapat Keredhaan Allah. Damailah Di Alam Abadi… 

“Bukan mudah untuk menjaga 41 ekor kucing kerana saya membeli makanan yang berkhasiat untuk mereka. Tanggungjawab yang dipikul tidak seharusnya dipandang mudah kerana ia ibarat menganiaya sekiranya tidak dibuat dengan baik.

“Sejujurnya saya kurang pasti berapa banyak saya berhabis bagi membayar makanan, kos bulanan dan perubatan untuk kucing-kucing yang dibela. Apa yang pasti, saya tidak pernah berkira jumlah wang untuk kegunaan mereka.” – Adibah Noor

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Sifatnya dicintai ahli langit

Adibah Noor Sifatnya Dicintai Penghuni Langit, Perginya Semoga Dapat Keredhaan Allah. Damailah Di Alam Abadi… 

Kerana kucing adalah salah satu haiwan peliharaan yang disyorkan dalam Islam. Nabi Muhammad juga menyukai seekor kucing bernama Muezza. Dalam Islam terdapat beberapa fadhilat atau faedah jika kita memelihara kucing. Haiwan kesayangan Rasul itu juga mampu mendatangkan tabiat, tau, seperti berikut;

1. Sebagai Amal

Menjaga kucing dengan baik adalah sebahagian daripada kebaikan. Menjaganya, menyediakan tempat tinggal, memberi makan dan memberi perlindungan adalah perkara baik yang akan direkodkan. Islam adalah agama rahmatan lil alamin yang bermaksud rahmat bagi alam semesta. Kucing adalah sebahagian daripada kandungan alam semesta. Maknanya sebagai orang Islam, kita juga kena berbuat baik kepadanya.

IKLAN

Jika kita mampu, kita boleh memuja kucing terbiar. Atau kita boleh memberi makan kepada kucing-kucing terbiar yang berada di sekeliling kita. Ia lebih baik daripada kita melepaskannya.

2. Sebagai Rakan Hidup Positif

Kucing adalah haiwan yang comel. Dia sering berlakon lucu. Dengan memelihara kucing, kita akan mendapat kawan baik di dalam rumah.

3. Mengurangkan Kesepian

Jika anda berasa sunyi, anda harus mencari kawan. Jika kawan manusia sukar dicari, maka anda boleh berkawan dengan kucing di dalam rumah. Kucing akan menghiburkan dengan tingkah lakunya. Secara tidak langsung akan dijemput untuk berkomunikasi melalui interaksi. Dengan cara itu perasaan sunyi akan hilang.

Adibah Noor Sifatnya Dicintai Penghuni Langit, Perginya Semoga Dapat Keredhaan Allah. Damailah Di Alam Abadi… 

4. Mendapat Rahmat pada Hari Kiamat

“Barangsiapa yang mencintai binatang sembelihan sekalipun, maka Allah akan merahmatinya pada hari kiamat.” (Riwayat Bukhari).

IKLAN

Hadis ini memberi nasihat bahawa manusia yang menyayangi haiwan, walaupun haiwan itu disembelih, akan mendapat rahmat. Dalam beberapa tafsiran, rahmat boleh diertikan sebagai keampunan, rezeki, kebaikan, pahala dan sebagainya. Hai, siapa yang ingin mendapat keberkatan di hari kiamat? Jom jaga kucing.

5. Mendapat Keampunan dan Keredhaan Allah

Pernahkah anda mendengar kisah seorang wanita yang dimaafkan kerana memberi anjing minum. Kisah hikmah memberitahu bahawa sekecil-kecil perkara sekalipun jika ia baik boleh membawa kita kepada keredhaan Allah. Tidak mustahil jika kita menjaga seekor atau lebih kucing dengan baik, ia boleh mendatangkan keredhaan Allah.

Adibah Noor Sifatnya Dicintai Penghuni Langit, Perginya Semoga Dapat Keredhaan Allah. Damailah Di Alam Abadi… 

6. Termasuk dalam Sedekah

Sesetengah ulama mengatakan bahawa memberi makan haiwan peliharaan adalah tanggungjawab. Tanggungjawab itu kemudiannya sebahagian daripada pahala kerana dia telah bersedekah kepada haiwan.

7. Amalkan Sabar

Kadangkala perangai kucing juga menjengkelkan. Contohnya kucing yang memecahkan perabot dalam rumah, membuang air besar secara tidak sengaja, mendengkur dan sebagainya. Saat ini kesabaran akan diuji. Untuk menangani kucing yang degil, kita juga dituntut untuk bijak bertindak balas.

IKLAN

Adibah Noor Sifatnya Dicintai Penghuni Langit, Perginya Semoga Dapat Keredhaan Allah. Damailah Di Alam Abadi… 

8. Untung Kerana Tidak Najis

Tidak seperti Anjing dan Babi yang najis, kucing tidak najis. Air liurnya pun tidak najis. Ini menjadikan kita bebas untuk menyentuhnya. Kucing juga bukan seperti anjing yang boleh menjadi buas apabila tertekan, atau kotor seperti babi. Kucing merupakan haiwan yang jinak dan rajin menjaga kebersihan. Malah kucing akan membersihkan bulunya secara rutin dengan air liur mereka.

9. Barang Hiasan Rumah

Memelihara kucing boleh berguna untuk hiasan rumah kita. Kucing juga boleh menjadi pelaburan ganjaran, kerana kucing boleh membiak. Kemudian kita boleh mendermakan anak itu kepada rakan atau keluarga yang ingin mengambilnya.

10. Disayangi Penduduk Langit

Rasulullah SAW bersabda, “Orang yang penyayang juga akan dicintai oleh Allah. Kasihanilah makhluk Allah yang ada di bumi, nescaya penghuni langit pun akan disayangi.” Hadis ini sudah tentu berlaku bagi manusia yang mencintai kucing.

Perginya penghibur versatil

Industri seni hiburan tanah air hari ini berduka dengan anak seni yang cukup versatil dalam gaya persembahan yang menghiburkan. Jam 7.45 petang (Sabtu), rakyat Malaysia dikejutkan dengan berita kembalinya Adibah Noor ke rahmatulallah akibat penyakit kanser ovari tahap 4.

Khabar dukacita itu mula diketahui umum menerusi hantaran di akaun instagram kenalan artist iaitu pelakon, Datin Emylia Rosnaida. Mari kita doakan semoga segala kebaikannya pada kucing-kucing peliharaannya tu diberi ganjaran pahala yg berlipat ganda dari Allah.. Aamiin Ya Rabal Alamin

https://youtu.be/wjCfPZ3nhr4