Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Sebagai manusia, kita hanya mampu merancang. Selebihnya terserah pada Allah.

Berbicara soal jodoh, ia memang tidak dapat dijangka. Rupa-rupanya tanpa disedari, orang yang ada di depan mata kita sebenarnya merupakan jodoh kita. Sebab itulah orang-orang tua selalu berkata, jangan gaduh-gaduh sangat, takut lama-lama nanti terjatuh hati. Bila difikirkan, betul juga kan kata-kata mereka.

Hijabista mahu kongsikan satu kisah tentang jodoh yang tidak disangka-sangka. Mereka telah kenal selama 7 tahun tetapi tidak pernah bercakap langsung. Tetapi kini, mereka telah sah menjadi suami isteri. Memang tak sangka kan? Ikuti perkongsian Amir Rahim tentang kisah percintaan mereka hingga membawa ke jinjang pelamin.

Foto: Twitter Amir Rahim

Kisah “Kalau Jodoh Takkan Ke Mana” as a good example for all of us kenal for 7 years, tak pernah bercakap even sepatah, but now we are husband and wife

Kitaorang kenal since 2008, dia best friend cousin rapat aku. Banyak kali berjumpa tapi tak pernah bertegur even sepatah. Masing-masing dengan life sendiri, ber-pakwe makwe, study semua, tapi tiada yang kekal.

Mula Add Dalam FB

Sampailah satu hari, 19 November 2016, bertemu dan bersua muka di Masjid Al-Azim, Pandan Indah. Lain mcm tengok dia, lagi-lagi bila dah bertudung.

IKLAN

Berjumpa time majlis pernikahan cousin rapat yang aku cerita tadi. Ngam-ngam pula sedondon merah dia ajak bergambar saja-saja, segan sebenarnya tapi ikutkan jela.

Foto: Twitter Amir Rahim

Malam tu dia post kat FB dia, tak friend pun. Tapi dia friend dengan kembar aku, Kantoi, terus add dia and tegur dia even berdebar.

Beranikan Diri Melamar

For 3 consecutive days, chat kat FB dengan Whatsapp, hati terus tergerak nak lamar dia dan Alhamdulillah dia ada perasaan yang sama. Actually, kitaorang baru je moved on selepas ditinggalkan kekasih masing-masing sebelum tu.

IKLAN

She accepted me but with 1 huge condition, jumpa parents dia minta restu dan bawa parents jumpa parents dia. Alhamdulillah aku berjaya.

Foto: Twitter Amir Rahim

Bincang punya bincang, 1 Mei 2017. Walaupun macam-macam dugaan dan cabaran, Alhamdulillah kitaorang bertunang, hehehe.

Harungi Pelbagai Dugaan, Akhirnya Selamat Bernikah

Sepanjang preparation nak kahwin, macam-macam ujian wei, serious. Ujian time tunang memang berat. Yela, syaitan tak nak kita dirikan masjid kan. Hati kena kental, jiwa kena kuat.

IKLAN

And finally Alhamdulillah, 11:21am, 2 Disember 2017, hari Sabtu, kitaorang dinikahkan dengan sekali lafaz (lega oi) di Masjid Al-Azim, which is the same location kita bertemu after few years.

Foto: Twitter Amir Rahim

Jodoh Itu Rahsia Allah

Ingat guys and girls, walau apa jua yg Allah rancang, even pedih atau pahit nak terima, but He knows the best for us. Baik buruk untuk kita, dia je tahu kalau 5 10 tahun, tapi bukan jodoh, memang berpisah jua.

Foto: Twitter Amir Rahim

Kadang-kadang yang selama ni bertentang mata, tak pernah bertegur, itulah jodoh kita. Jodoh dan ajal kan rahsia Allah. Teruskan berdoa, solat istikharah ,minta petunjuk. If he/she is the one, pasti Allah permudahkan.

Doakan yang baik-baik untuk aku dan isteri Azira Said, nak sweet-sweet macam Fattzura juga, hahaha. Allah Maha Perancang.

Sumber: Twitter Amir Rahim