Jika anda tidak dapat membayangkan hidup anda tanpa media sosial, anda mungkin telah menjadi mangsa kuasa kuat yang dimiliki oleh laman rangkaian sosial terhadap orang ramai. Kemungkinan besar anda juga pernah mengalami beberapa kesan negatif media sosial terhadap orang ramai.

Malangnya, kesan buruk media sosial terlalu nyata untuk kebanyakan kita. Jom lihat kesan negatif media sosial yang berlaku setiap hari.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bagaimana Media Sosial Kesan Negatif Untuk Anda

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa kesan negatif media sosial adalah fizikal dan mental. Mereka boleh mengubah persepsi anda tentang dunia dan diri anda. Walaupun media sosial mempunyai beberapa kesan positif dan pastinya terdapat cerita media sosial yang positif, ia juga mempunyai banyak dalam lajur kelemahan.

Tidak percaya ini? Teruskan membaca untuk senarai kesan negatif media sosial. Jika anda mengiktiraf mana-mana daripada mereka sebagai isu dalam hidup anda sendiri, mungkin sudah tiba masanya untuk mengurangkan penggunaan anda atau berhenti menggunakan media sosial sama sekali.

1. Kemurungan dan Kebimbangan

Adakah anda menghabiskan beberapa jam sehari melayari media sosial? Berbelanja terlalu lama di laman rangkaian sosial boleh menjejaskan mood anda. Malah, pengguna sosial kronik lebih cenderung melaporkan kesihatan mental yang lemah, termasuk gejala kebimbangan dan kemurungan.

Tidak perlu berfikir panjang untuk mengetahui sebabnya. Media sosial membolehkan anda melihat bahagian terbaik yang dipilih dengan teliti dalam kehidupan orang lain, yang kemudian anda bandingkan dengan yang negatif dalam kehidupan anda sendiri. Membandingkan diri anda dengan orang lain adalah jalan yang pasti kepada kebimbangan dan ketidakbahagiaan dan media sosial telah menjadikan perkara ini lebih mudah untuk dilakukan.

Jadi bagaimana anda menggunakan media sosial tanpa menyebabkan tekanan psikologi? Jumlah masa yang disyorkan yang perlu anda luangkan di rangkaian sosial ialah sekitar setengah jam setiap hari. Seperti banyak penyakit lain yang berpotensi dalam hidup, ini semua tentang kesederhanaan.

Jika anda mendapati diri anda kecewa selepas berjam-jam menilik media sosial, pertimbangkan juga rangkaian yang anda gunakan dan orang yang anda ikuti. Anda lebih berkemungkinan berasa cemas selepas membaca hujah politik dan berita kiamat berbanding anda selepas melihat kemas kini daripada kumpulan K-POP kegemaran anda.

2. Buli siber

Sebelum media sosial, buli adalah sesuatu yang hanya boleh dilakukan secara bersemuka. Walau bagaimanapun, kini orang boleh membuli orang lain dalam talian. Hari ini semua orang tahu apa itu buli siber dan kebanyakan kita telah melihat apa yang boleh dilakukannya terhadap seseorang.

Walaupun media sosial memudahkan untuk bertemu rakan baharu, ia juga membolehkan orang yang kejam menceroboh orang lain dengan sedikit usaha. Pelaku buli boleh menggunakan kerahasiaan yang disediakan oleh rangkaian sosial untuk mendapatkan kepercayaan orang ramai dan kemudian mengganas mereka di hadapan rakan sebaya mereka. Contohnya, mereka mungkin membuat profil palsu dan bertindak mesra dengan rakan sekelas, kemudian mengkhianati dan memalukan mereka dalam talian.

IKLAN

Serangan dalam talian ini sering meninggalkan parut mental yang mendalam dan malah mendorong orang ramai untuk mencederakan diri mereka sendiri atau membunuh diri mereka sendiri, dalam beberapa kes. Dan ternyata, buli siber bukan sahaja menjejaskan kanak-kanak. Orang dewasa juga boleh menjadi mangsa penyalahgunaan dalam talian. Memandangkan skrin menyembunyikan wajah, anda boleh menjadi bodoh di media sosial dan tapak web lain tanpa menyedarinya.

3. FOMO (Takut Terlepas)

Fear of Missing Out (FOMO) adalah fenomena yang menjadi ketara pada masa yang sama dengan kebangkitan media sosial. Tidak mengejutkan, ia adalah salah satu kesan negatif media sosial yang paling meluas terhadap masyarakat.

FOMO satu bentuk kebimbangan yang anda alami apabila anda takut kehilangan pengalaman positif yang dialami oleh orang lain. Contohnya, anda mungkin sentiasa menyemak mesej anda untuk melihat sama ada sesiapa telah menjemput anda keluar atau menumpukan pada suapan Instagram anda sepanjang hari untuk memastikan tiada sesiapa yang melakukan sesuatu yang menarik tanpa anda. Anda juga mungkin melihat gambar sesuatu yang menyeronokkan yang boleh dilakukan oleh rakan anda, berasa terpinggir bahawa anda tidak dapat pergi kerana anda mempunyai tanggungjawab lain.

Ketakutan ini menerima bahan api berterusan daripada apa yang anda lihat di media sosial. Dengan peningkatan penggunaan rangkaian sosial, terdapat peluang yang lebih baik untuk anda melihat bahawa seseorang lebih seronok daripada anda sekarang. Ya itulah FOMO!

4. Jangkaan Tidak Realistik

Seperti kebanyakan orang mungkin sedar, media sosial membentuk jangkaan yang tidak realistik tentang kehidupan dan persahabatan dalam fikiran kita. Kebanyakan laman media sosial mempunyai kekurangan keaslian dalam talian yang teruk. Orang ramai menggunakan TikTok untuk berkongsi pengembaraan mereka yang menarik, menyiarkan tentang betapa mereka menyayangi pasangan mereka di Facebook, dan memuatkan halaman Instagram mereka dengan foto berperingkat-peringkat. Semuanya perfect!

Tetapi pada hakikatnya, anda tidak mempunyai cara untuk mengetahui sama ada ini semua sandiwara. Walaupun ia kelihatan hebat di permukaan, orang itu mungkin mempunyai masalah hidup yang besar dan hanya terdesak untuk suka Instagram sebagai satu bentuk pengesahan.

IKLAN

Satu cara mudah untuk keluar dari kekacauan ini adalah untuk semua orang berhenti berbohong di media sosial. Tetapi dalam era pengaruh Instagram dan YouTuber yang memperoleh berjuta-juta daripada tidak sahih, itu tidak akan berlaku dalam masa terdekat. Ingat pepatah penting: anda tidak seharusnya menilai kehidupan seharian anda berbanding sorotan orang lain.

5. Imej Badan Negatif

Bercakap mengenai selebriti Instagram, jika anda melihat akaun Instagram yang popular, anda akan dapati orang yang luar biasa cantik memakai pakaian mahal pada bentuk badan mereka yang sempurna.

Dan yang mengejutkan, imej badan kini menjadi isu untuk hampir semua orang. Sudah tentu, melihat begitu ramai orang yang kononnya sempurna (mengikut piawaian masyarakat) setiap hari membuatkan anda sedar betapa berbezanya penampilan anda daripada gambar tersebut. Dan tidak semua orang membuat kesimpulan yang sihat dalam situasi ini.

Sangat penting untuk diingat bahawa semua orang adalah manusia. Tiada siapa yang bangun setiap hari kelihatan seperti supermodel dan walaupun ramai orang telah berusaha keras untuk melatih badan mereka, itu tidak berlaku untuk semua orang yang kelihatan cergas. Ramai orang, dalam mencari follower di media sosial, sudah pasti mengambil laluan yang tidak sihat untuk kelihatan lebih menarik. Kelilingi diri anda dengan orang yang menyayangi anda kerana diri anda, dan anda tidak perlu menekankan tentang kecantikan Instagram yang palsu.

6. Corak Tidur Tidak Sihat

Selain meningkatkan insiden kebimbangan dan kemurungan, satu lagi perkara buruk tentang media sosial ialah menghabiskan terlalu banyak masa di atasnya boleh menyebabkan tidur yang kurang baik. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa peningkatan penggunaan media sosial mempunyai kesan negatif terhadap kualiti tidur anda. Jika anda merasakan corak tidur anda menjadi tidak teratur, menyebabkan penurunan produktiviti, cuba kurangkan masa anda melayari media sosial.

Terutama apabila menggunakan telefon anda di atas katil pada waktu malam. Terlalu mudah untuk memberitahu diri anda bahawa anda akan meluangkan masa lima minit untuk menyemak pemberitahuan Facebook anda, hanya untuk menyedari sejam kemudian bahawa anda telah menatal secara tidak sengaja melalui beberapa perkara karut di Twitter yang anda tidak pedulikan.

IKLAN

Jangan biarkan algoritma media sosial, yang direka untuk mengekalkan perhatian anda selama mungkin, mencuri tidur berharga anda juga. Kurang tidur, digabungkan dengan kualiti tidur yang lebih rendah, adalah kombinasi yang berbahaya.

7. Ketagihan Umum

Media sosial boleh menjadi lebih ketagihan daripada rokok dan alkohol. Ia mempunyai cabutan yang kuat untuk ramai orang yang membawa kepada mereka menyemaknya sepanjang masa tanpa memikirkannya.

Jika anda tidak pasti sama ada anda ketagih rangkaian sosial, cuba ingat kali terakhir anda ‘outing’ sehari penuh tanpa menyemak sebarang akaun media sosial. Adakah anda berasa ditolak jika seseorang berhenti mengikuti anda? Dan jika rangkaian sosial kegemaran anda hilang sepenuhnya esok, adakah ketiadaan akan membuatkan anda berasa kosong dan tertekan?

Pada penghujung hari, tapak media sosial ingin memastikan anda terus menatal selama mungkin supaya mereka boleh memaparkan banyak iklan kepada anda dan menghasilkan lebih banyak wang. Kerana ekonomi perhatian, tapak ini memerlukan perhatian anda selama mungkin.

Hanya kerana anda telah melampaui batas menggunakan media sosial tidak bermakna anda semestinya perlu memadamkan semua akaun rangkaian sosial anda. Walau bagaimanapun, jika anda fikir berhenti adalah penyelesaian terbaik untuk anda, ia bukanlah idea yang buruk.

Cara Mengendalikan Kesan Negatif Media Sosial

Seperti segala-galanya, terdapat aspek baik dan buruk media sosial. Beberapa kesan negatif media sosial kepada ramai orang, tetapi andalah yang mesti memutuskan sama ada terdapat lebih banyak bantuan atau bahaya untuk anda secara peribadi.

Jika anda mendapati bahawa media sosial memberi kesan negatif kepada kehidupan anda, berhenti menggunakannya. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk kekal, terdapat cara untuk membuang masa yang lebih sedikit di media sosial, dan dengan itu mengekalkan hubungan yang lebih sihat dengannya.

SUMBER GAMBAR: PEXEL.COM

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI