Ramai antara kita yang sering lupa akan berdoa, padahal salah satu faktor paling penting dalam menyelesaikan masalah adalah dengan berdoa. Kita semua pasti memiliki pelbagai masalah ataupun urusan dalam kehidupan kita seharian, tinggalnya cara kita menyikapi saja yang terkadang tidak sesuai dengan hukum Allah.

Ramai sekali orang yang mendapat ujian Allah, akan tetapi ia tidak boleh menyikapinya dengan bijak. Sehingga ada yang memilih jalan yang salah untuk menghadipi permasalahan tersebut.

Disitulah titik dimana kita memerlukan pertolongan Allah, kerana tanpa pertolongan Allah kita tidak dapat menyelesaikannya. Sama seperti keadaan sekarang apabila kita ditimpa musibah di mana virus korona menular seluruh dunia.

Insya Allah selagi kita yakin bahawa Allah akan mendengarkan doa kita, pasti akan dikabulkan. Lalu bagaimana cara berdoa yang betul agar doa kita boleh dikabulkan dan boleh dimudahkan dalam menjalani ujian tersebut.

IKLAN

Sebelum pembacaan doa-doa ini, ada baiknya kita renung diri kita terlebih dahulu. Adakah seluruh makanan, pakaian dan lainnya sudah kita dapatkan dengan cara halal. Jika anda masih memiliki beberapa pakaian ataupun barang-barang yang berasal dari wang haram seperti riba, maka ada baiknya dibersihkan terlebih dahulu.

Kerana inilah salah satu penyebab utama doa seseorang yang tidak akan pernah dikabulkan. Jika anda sudah faham dan bersih dari barang-barang haram, ini masanya kita mengamalkan doa-doa ini memohon kemudahan dariNya untuk meneruskan kehidupan. Mari kita semak beberapa doa-doa ini:

Doa Pertama

IKLAN

Doa Kedua

Doa Ketiga

Doa Keempat

IKLAN

Doa Kelima

Doa Keenam

Doa ketujuh

Kelebihan Doa Diatas

Doa-doa diatas banyak sekali kalimat yang mengandung meminta pertolongan dan kemudahan. Agar kita lebih memahami isi doa diatas, anda disarankan untuk membaca kelebihan-kelebihannya:

  1. Sudah seharusnya hati kita ini selalu bergantung kepada Allah, kerana jika kita bergantung pada diri sendiri ataupun orang lain itu tetap saja rendah dimata Allah. Jika hati kita yakin akan doa kita yang boleh memudahkan permasalah, Insya Allah doa kita tidak akan sia-sia.
  2. Ingatlah walaupun kita ini memiliki kehendak sendiri, jangan pernah lupa dengan kehendakNya. Kerana tanpa kehendak Allah usaha kita tidak akan terealisasi dengan baik.
  3. Pentingnya mengimani takdir yang Allah berikan, agar ketika hati dan jiwa raga ditimpa musibah kita boleh membuat itu adalah sebuah rintangan yang mana kita sanggup melewatinya.
  4. Ingatlah dibalik takdir yang kita hadapi, Allah pasti memiliki rencana yang lebih baik untuk kita, boleh jadi yang kita anggap itu baik tapi dimata Alllah itu tidak baik. Dan boleh jadi yang kita anggap itu tidak baik tetapi di mata Allah itu baik untuk kita.
  5. Pentingnya mendekatkan diri kepada Allah agar seluruh masalah yang kita hadapi boleh memberikan manfaat untuk masa depan yang lebih baik. Banyak cara untuk mendekatkan diri kita kepada Allah salah satunya dengan solat dan berdoa.

Semoga artikel ini boleh kita amalkan dalam keadaan sekaran dan menghadapi kehidupan harian. Ketika anda diberikan cubaan ataupun tidak diberikan cubaan, intinya satu iaitu selalu mengingati Allah.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI