Intermittent fasting adalah diet dengan cara mengatur pola makanan. Ibarat seperti berpuasa cuma bezanya ialah ianya hanya dalam tempoh tertentu. Walau bagaimanapun, diet ini membenarkan pengamalnya untuk minum air sepanjang tempoh berpuasa bagi mengelakkan dehidrasi.

Diet cara ini bukan sahaja membantu mengurangkan pengambilan jumlah makanan tetapi turut mengatur tempoh untuk makan dan tempoh ber’puasa’. Diet ini menjadi sangat popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ia dikatakan menyebabkan penurunan berat badan, meningkatkan kesihatan metabolik, dan mungkin juga memanjangkan jangka hayat. Tidak menghairankan memandangkan popularitinya, beberapa jenis atau kaedah yang berpuasa berselang-seling telah dibuat.

Setiap kaedah boleh jadi berkesan, tetapi memikirkan yang mana yang paling berkesan bergantung pada individu. Berikut adalah 6 cara popular untuk melakukan Intermittent fasting.

1. Kaedah 16/8: Puasa selama 16 jam setiap hari

6 Cara Paling Popular Plan Diet Intermittent Fasting. Yang Mana Paling Berkesan Untuk Anda?
PIC: Pinterest

Kaedah 16/8 melibatkan puasa setiap hari selama 14 hingga 16 jam dan mengehadkan tetingkap makan harian anda hingga 8-10 jam. Dalam tetingkap makan, anda boleh memuatkan 2, 3, atau lebih makanan. Kaedah ini juga dikenali sebagai protokol Leangains dan dipopularkan oleh ahli kecergasan Martin Berkhan.

Melakukan kaedah puasa sebenarnya boleh semudah tidak makan apa-apa selepas makan malam dan melangkau sarapan pagi. Sebagai contoh, jika anda menamatkan makan terakhir pada jam 8 pagi. dan jangan makan hingga tengah hari pada hari berikutnya, anda berpuasa secara teknikal selama 16 jam.

Secara amnya disyorkan bahawa wanita hanya berpuasa 14-15 jam, kerana mereka kelihatan lebih baik dengan puasa yang sedikit lebih pendek. Bagi orang yang lapar pada waktu pagi dan suka makan sarapan pagi, kaedah ini mungkin sukar untuk digunakan pada mulanya. Walau bagaimanapun, banyak peluncur sarapan sebenarnya secara naluriah makan seperti ini.

Anda boleh minum air, kopi, dan minuman bukan alkali yang lain semasa puasa, yang dapat membantu mengurangkan rasa lapar. Ia sangat penting untuk makan makanan yang sihat semasa tingkap makan anda. Kaedah ini tidak akan berfungsi jika anda makan banyak makanan ringan atau jumlah kalori yang berlebihan.

RINGKASAN: Kaedah 16/8 melibatkan puasa harian 16 jam untuk lelaki dan 14-15 jam untuk wanita. Setiap hari, anda akan menyekat makan anda untuk “makan” tetingkap 8- hingga 10 jam di mana anda boleh muat dalam 2, 3, atau lebih makanan.

2. Diet 5: 2: Puasa selama 2 hari seminggu

6 Cara Paling Popular Plan Diet Intermittent Fasting. Yang Mana Paling Berkesan Untuk Anda?
PIC: Pinterest

Diet ini biasanya makan 5 hari seminggu sambil membataskan kalori kepada 500-600 selama dua hari dalam seminggu. Diet ini juga dipanggil The Fast Diet dan dipopularkan oleh wartawan British Michael Mosley. Pada hari-hari puasa, disarankan agar wanita makan 500 kalori dan lelaki makan 600 kalori.

Contohnya: Anda mungkin makan setiap hari dalam seminggu kecuali hari Isnin dan Khamis. Selama dua hari, anda makan dua makanan kecil (250 kalori setiap hidangan untuk wanita dan 300 kalori untuk lelaki). Diet ini sesuai untuk umat islam, disarankan puasa sunat Isnin dan Khamis di mana selain dapat mereharkan sistem makanan dapatu juga pahala.

IKLAN

RINGKASAN: Diet 5: 2, atau diet puasa, melibatkan makan 500-600 kalori selama dua hari dalam seminggu dan makan biasanya 5 hari lagi.

3. Eat-Stop-Eat: Lakukan cepat 24 jam, sekali atau dua kali seminggu

6 Cara Paling Popular Plan Diet Intermittent Fasting. Yang Mana Paling Berkesan Untuk Anda?
PIC: Pinterest

Kaedah ini dipopularkan oleh pakar kecergasan Brad Pilon dan telah agak popular selama beberapa tahun. Dengan berpuasa dari makan malam satu hari hingga makan malam pada hari berikutnya, ini berjumlah 24 jam penuh.

Contohnya: Jika anda menamatkan makan malam pada pukul 7 malam. Isnin dan jangan makan sehingga makan malam pada jam 7 pagi. Keesokan harinya, anda baru sahaja melakukan puasa 24 jam penuh.

Anda juga boleh berpuasa dari sarapan pagi hingga sarapan atau makan tengah hari untuk makan tengahari. Keputusan akhir adalah sama. Air, kopi, dan minuman bukan alkali yang lain dibenarkan semasa puasa, tetapi tiada makanan pepejal dibenarkan.

Jika anda melakukan ini untuk menurunkan berat badan, sangat penting untuk anda makan pada waktu makan. Seperti dalam, makan makanan yang sama seolah-olah anda tidak berpuasa sama sekali. Kelemahan potensi kaedah ini adalah bahawa puasa 24-jam penuh mungkin agak sukar.

Walau bagaimanapun, anda ikuti semua dalam jangka segera. Bermula dengan 14-16 jam dan kemudian tambah jam berikutnya sehingga anda sesuai dengan diet ini.
Bahagian pertama puasa sangat mudah, tetapi dalam beberapa jam terakhir, anda akan rasa lapar yang dahsyat. Anda perlu disiplinkan diri yang serius untuk menyelesaikan 24 jam penuh. Diet ini seumpama di bulan puasa lakukan aktiviti manfaat yang sama sekali mengalihkan pandangan dan ingatan anda pada kelaparan.

IKLAN

RINGKASAN: Eat-Stop-Eat adalah program berpuasa yang berselang-seli dengan satu atau dua puasa 24-jam setiap minggu.

4. Hari Ganti Puasa: Puasa setiap hari

6 Cara Paling Popular Plan Diet Intermittent Fasting. Yang Mana Paling Berkesan Untuk Anda?
PIC: Pinterest

Puasa gantian bermaksud berpuasa setiap hari. Terdapat beberapa versi berbeza kaedah ini. Sesetengah daripada mereka membenarkan kira-kira 500 kalori semasa hari puasa. Banyak kajian makmal menunjukkan faedah kesihatan berpuasa berselang-seli menggunakan beberapa versi kaedah ini.

Puasa penuh setiap hari boleh kelihatan agak melampau, jadi ia tidak disyorkan untuk pemula. Dengan kaedah ini, anda akan tidur dengan sangat lapar beberapa kali seminggu, yang tidak menyenangkan dan mungkin tidak dapat dikekalkan dalam jangka masa panjang.

RINGKASAN: Puasa gantian bermaksud berpuasa setiap hari, sama ada dengan tidak makan apa-apa atau hanya makan beberapa ratus kalori.

5. The Diet Warrior: Cepat pada waktu siang, makan makanan yang banyak pada waktu malam

6 Cara Paling Popular Plan Diet Intermittent Fasting. Yang Mana Paling Berkesan Untuk Anda?
PIC: Pinterest

Diet ini telah dipopularkan oleh pakar kecergasan Ori Hofmekler. Ia melibatkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah dalam waktu kecil dan makan satu hidangan yang besar pada waktu malam.

IKLAN

Pada asasnya, anda “berpuasa” sepanjang hari dan “pesta” pada waktu malam dalam tetingkap makan 4 jam. The Warrior Diet adalah salah satu “diet” yang pertama untuk menyertakan satu bentuk puasa yang berselang-seli. Diet ini juga memberi penekanan kepada pilihan makanan yang agak sama dengan diet paleo – makanan yang tidak diproses yang menyerupai apa yang mereka kelihatan seperti dalam alam semula jadi.

RINGKASAN: The Warrior Diet adalah makan hanya sedikit sayur-sayuran dan buah-buahan pada siang hari dan makan satu hidangan besar pada waktu malam.

6. Makan makanan spontan: Langkau makan apabila lapang

6 Cara Paling Popular Plan Diet Intermittent Fasting. Yang Mana Paling Berkesan Untuk Anda?
PIC: Pinterest

Anda sebenarnya tidak perlu mengikuti pelan berpuasa berselang atau berstruktur untuk mendapatkan beberapa faedah. Pilihan lain adalah dengan hanya melangkau makanan dari semasa ke semasa, seperti ketika anda tidak merasa lapar atau terlalu sibuk untuk memasak dan makan. Ia adalah satu mitos bahawa orang perlu makan setiap beberapa jam atau mereka akan memukul “mod kelaparan” atau kehilangan otot.

Tubuh manusia dilengkapi dengan baik untuk mengendalikan masa kelaparan yang panjang, apalagi kehilangan satu atau dua kali makan dari semasa ke semasa. Oleh itu, jika anda benar-benar tidak lapar suatu hari, langkau sarapan dan makan makan tengahari dan makan malam yang sihat. Atau, jika anda pergi ke suatu tempat dan tidak dapat mencari apa-apa yang anda mahu makan, puasalah apa lagi!

Melangkau satu atau dua kali makan apabila anda merasa cenderung berbuat demikian pada asasnya adalah cepat berpuasa secara spontan. Hanya pastikan untuk makan makanan sihat semasa waktu makan.

RINGKASAN: Satu lagi cara “semulajadi” untuk melakukan Intermittent fasting adalah dengan hanya melangkau satu atau dua kali makan apabila anda tidak merasa lapar atau tidak mempunyai masa untuk makan.

Garisan Panduan:

Terdapat ramai yang mendapat hasil yang hebat dengan beberapa kaedah ini. Puasa berselang-seli bukan untuk semua orang. Ia bukan sesuatu yang perlu dilakukan oleh sesiapa sahaja. Ia hanya kaedah lain yang berguna untuk sesetengah orang.
Ada juga yang percaya bahawa ia tidak boleh memberi manfaat kepada wanita sebagai lelaki. Ia juga tidak boleh menjadi pilihan yang disyorkan untuk orang yang mempunyai atau terdedah kepada gangguan makan. Sekiranya anda membuat keputusan untuk mencuba Intermittent fasting, sila ingat bahawa anda perlu makan makanan sihat juga.

Tidak mungkin untuk memakan makanan ringan semasa makan dan mengharapkan penurunan berat badan dan meningkatkan kesihatan. Kalori masih dikira, dan kualiti makanan adalah sangat penting.

SUMBER: Healthline