Mengetahui bentuk wajah anda dapat membantu mencari gaya tudung yang betul malah potongan rambut dan teknik solek yang tepat.

Seperti jenis darah dan intoleransi makanan kita, kebanyakan orang tidak tahu apa bentuk wajah mereka yang tepat. Mengetahui bentuk wajah anda dapat membantu mencari gaya rambut malah gaya tudung, cermin mata dan teknik kontur yang paling menarik, sebagai permulaan. Namun, mengetahui bentuk wajah anda tidak semudah melihat cermin dan mengenali sama ada wajah anda berbentuk hati, persegi mahupun bujur.

Selain itu, jarang sesetengah individu untuk masuk ke dalam satu kategori bentuk wajah, kerana setiap wajah adalah unik. Namun, kebanyakannya mempunyai beberapa ciri yang jelas yang di kategorikan salah satu daripada tujuh pilihan bentuk wajah. Teliti cara di bawah ini untuk mengetahui bentuk wajah anda.

Apakah bentuk wajah anda?

Wajah anda mungkin jatuh ke dalam salah satu daripada tujuh bentuk wajah bujur, bulat, persegi, hati, berlian, pir dan bujur. Dengan semua pilihan dan persamaan antara bentuk, sukar untuk menentukan bentuk wajah anda. Tambahan, ia boleh berubah dari masa ke masa kerana faktor seperti penuaan dan kenaikan atau penurunan berat badan.

Inilah cara untuk menentukan bentuk wajah anda:

  1. Ikat rambut anda ke belakang sehingga dapat melihat seluruh wajah anda di cermin.

4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar

  1. Fokuskan pada tiga kawasan utama wajah: dahi, tulang pipi dan dagu. Tentukan kawasan mana yang paling luas.
4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar
Sumber gambar: Shared
  1. Tentukan apakah wajah anda lebih panjang daripada lebar atau sama panjang dan lebarnya sama.
  2. Akhirnya, tentukan di mana bahagian paling sempit di bahagian wajah anda.

Setelah menggunakan 4 ciri ini, anda dapat menentukan bentuk wajah. “Sekiranya panjang wajah anda lebih panjang daripada lebar, anda akan jatuh lebih banyak dalam kategori berbentuk bujur, segi empat tepat dan mungkin berbentuk hati atau berlian. Melalui artikel yang disiarkan di laman sesawang yahoo pakar bedah plastik dan rekonstruktif Dr. Catherine Chang memberitahu “sekiranya panjang dan lebar sama panjang, anda akan jatuh lebih banyak dalam kategori segi empat sama atau bulat.”

Di bawah ini, beberapa ciri-ciri menentukan setiap bentuk wajah dan contoh yang boleh menentukan merujuk dengan tepat anda di ketegori yang mana.

1. Bentuk muka bujur

Contoh selebriti: Satila Melvin, Tyra Banks

4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar
SUMBER GAMBAR: Mingguan Wanita

Satilla Melvin, Bella Hadid dan Tyra Banks semuanya mempunyai bentuk wajah bujur yang dapat dengan mudah dikenali sebagai lebih panjang daripada lebarnya. Bentuk wajah bujur memiliki garis rahang yang lebih sempit daripada tulang pipi. Mirip dengan bentuk wajah bulat, wajah bujur memiliki garis rahang dan dagu yang berbentuk lengkung lembut. Dalam bentuk wajah bujur, dahi sedikit lebih lebar daripada dagu dan panjang wajahnya kira-kira dua kali lebarnya.

IKLAN

2. Bentuk muka bulat

Contoh selebriti: Hanna Delisa

4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar

Hanna Delisa yang berwajah bayi adalah contoh utama bentuk wajah bulat, yang “mempunyai garis rambut yang lebih lebar dan gebu di pipi, dengan pipi menjadi bahagian muka yang paling lebar. Semua ciri pada wajah bulat cenderung lebih lembut, termasuk garis dagu dan dahi. Secara umum, wajah bulat simetri panjang dan lebarnya. Rahang atau pipi tidak didefinisikan tetapi memiliki bentuk yang lebih halus dan lembut.

3. Bentuk muka persegi

Contoh selebriti: Mira Filzah

4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar

Seperti wajah bulat, bentuk muka persegi juga sama panjang dan lebarnya dan ia terlihat pada selebriti seperti Mira filzah, Sandra Bullock dan Olivia Wilde. Namun, tidak seperti bentuk muka bulat, wajah segi empat pada umumnya lebih bersudut, paling ketara di garis rahang. Bentuk wajah persegi mempunyai garis rambut lebar dan garis rahang lebar. Terdapat lekukan minimal dalam bentuk wajah persegi. Dagu biasanya lebih lebar dan tidak sampai ke titik sempit seperti bentuk muka lain.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Hijabi Kena Pilih Gaya Tudung Ikut Kesesuaian Bentuk Muka, Supaya Penampilan Tak Serabut

4. Bentuk muka yang memanjang

Contoh selebriti: Bella Dally

4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar

Bentuk muka segi empat tepat sering disebut bujur, bentuk wajah bujur mirip dengan bentuk wajah persegi kerana pipi, dahi dan dagu semuanya sama ukurannya dengan lekukan minimum. Wajah bujur berbeza dari bentuk wajah persegi kerana ia lebih panjang daripada lebar.

5. Bentuk muka hati

Contoh selebriti: Uyaina Arshad

IKLAN

4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar

Juga disebut bentuk wajah segitiga terbalik, bentuk wajah jantung dianggap ultra-feminin dan ditunjukkan dalam selebriti seperti Uyaina Arshad dan Rihanna. Bentuk muka jantung paling lebar di dahi dan secara beransur-ansur berkurang lebarnya sehingga garis rahang paling sempit. Bentuk wajah ini umumnya mempunyai dagu yang jelas. Garis rambut membentuk titik di tengah dahi, memberi wajah lebih berbentuk hati. Tanda lain dari wajah berbentuk hati,

6. Bentuk muka berlian

Contoh selebriti: Noryn Aziz

4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar

Dengan tulang pipi yang tinggi dan jelas dan garis rambut yang sempit. Perbezaan antara bentuk muka jantung dan berlian adalah bahawa dalam bentuk wajah berlian, dahi dan garis rambut akan lebih sempit daripada pipi. Tambahan, sudut rahang bawah lebih sempit daripada lebar tulang pipi dan terus meruncing ke titik di dagu.

7. Bentuk muka pir

Contoh selebriti: Lisa Surihani

4 Langkah Mudah Bagaimana Mengenali Bentuk Wajah Anda, Menurut Pakar

Bentuk muka pir, juga dikenal sebagai bentuk wajah segitiga, mudah dibezakan: Dahi lebih sempit daripada garis rahang dan boleh berbentuk sudut atau bulat. Garis rahang yang berbeza adalah tanda yang jelas dari bentuk wajah pir, tetapi wajah yang menyempit di tulang pipi dan pelipis juga memberikannya. Bersama dengan Kelly Osbourne juga mempunyai bentuk wajah pir.

Nah, dengan 4 langkah mudah dan berberapa contoh selebriti berhijab, mudah anda mencari gaya tudung dan solekan yag tepat sesuai dengan bentuk muka anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI