Kebanyakan hijabi merasakan mereka tidak menemui gaya tudung yang sesuai dengan bentuk wajah.

Ini bukan sahaja menjadikan hijabi merasa kurang seleasa bahkan boleh mengurangkan keyakinan diri.

Ia boleh diatasi dengan memilih material tudung mengikut bentuk muka. Dengan memahami bentuk muka, hijabi boleh menentukan material tudung yang sesuai agar penampilan lebih menarik.

Jom semak jenis material yang sesuai dengan bentuk muka: –

PERSEGI
Pemilik bentuk muka persegi selalunya sukar untuk mencari material dan gaya tudung yang sesuai kerana bentuk rahang yang menonjol.

IKLAN

Kunci utama pemilihan material tudung bagi hijabi yang berwajah persegi ialah jenis yang fleksibel, jatuh dan senang dibentuk seperti chiffon yang boleh mengikut kontur muka dengan baik.

BULAT
Bagi yang berwajah bulat, piilih material tudung yang mempunyai ciri-ciri mudah dibentuk, tidak kaku, lembut dan tidak terlalu tebal sehingga dapat menyamarkan pipi yang tembam.

IKLAN

Hijabi boleh memilih material tudung yang jatuh seperti chiffon, ceruty baby doll atau spandex.

BUJUR
Muka berbentuk bujur boleh memakai tudung dalam apa jua gaya dan material. Namun, adalah lebih baik jika hijabi mengelak daripada menggunakan bahan yang terlalu nipis seperti chiffon.

IKLAN

Pilih material tudung yang tebal sedikit untuk memberi volume agar muka kelihatan lebih proporsional. Hijabi boleh memilih bahan tudung seperti cotton, cotton, silk dan spandex.

SEGI TIGA
Bagi hijabi yang mempunyai bentuk muka segi tiga, pilih material tudung yang tebal seperti kapas dan sutera.

Semoga bermanfaat!

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI