“Saya tidak mencari populariti, tetapi saya mahu orang ramai tahu bahawa kita umat Islam adalah orang yang baik, juga kita banyak melakukan kebaikan,” Sabariah Hussein atau lebih dikenali sebagai ‘Muslim Mother Teresa’.

Meet Montreal's Muslim Mother Teresa

Meet Montreal's Muslim Mother Teresa

Posted by Zinc on 17hb Ogos 2017

Walaupun keadaan dunia kini berada dalam keadaan tidak stabil dek kerana pelbagai isu, namun wanita ini melakukan tugasnya untuk menyinari kehidupan mereka yang memerlukan. Sabariah Hussein, 70, telah memasak, memberi makan dan membantu ribuan orang di Montreal, Kanada, hampir 30 tahun yang lalu.

Sabariah Hussein atau dikenali sebagai ‘Sister Sabria’

Sabariah, atau dikenali sebagai Sister Sabria, mula-mula muncul di akhbar harian Inggeris di Montreal, Montreal Gazette, menerbitkan sebuah artikel tentang perjalanan hidupnya selama menetap di Kanada.

Apabila mereka melawat beliau untuk temubual, dilihat rakyat Malaysia ini beget sibuk memasak jamuan untuk beratus-ratus orang di gereja-gereja dan masjid – terutamanya semasa bulan Ramadan. Pelbagai hidangan menyelerakan disediakan oleh Sister Sabria dan 300 sukarelawannya yang berkhidmat setiap hari.

[su_frame]Sister Sabria berpindah ke Montreal pada tahun 1985 selepas berkahwin dengan lelaki Perancis-Kanada dan itulah permulaan kerja amalnya di bandar itu. Beliau telah mengikuti kursus masakan antarabangsa di Kuala Lumpur sebelum itu dan memutuskan untuk menggabungkan kepakaran dan hasratnya untuk kerja amal dengan memasak untuk mereka kurang bernasib baik.[/su_frame]

Kebaikannya tidak tertumpu kepada satu kaum, agama atau jantina. Apa yang yang menjadi tumpuan beliau ialah membantu mereka yang memerlukan, jadi dia bekerjasama dengan kumpulan seperti Gereja Komuniti Edge River dan Gereja Perpaduan di Notre-Dame-de-Grâce, kejiranan di bahagian barat Montreal, untuk memastikan mereka dapat membantu lebih ramai orang di luar sana.

[su_frame]Komitmen Sister Sabria terhadap kerja amalnya sangat tinggi. Jadi, apabila mereka bertanya adakah dia dapat mencari masanya untuk bertemu dengan Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau, dia terpaksa menolaknya kerana dia sibuk memasak untuk Ramadan.[/su_frame]

IKLAN
Aktiviti Harian Sister Sabariah

“Saya sedang sibuk memasak untuk Ramadan dan ia adalah urusan terakhir, saya tidak dapat bertemu dengan Perdana Menteri Trudeau,” katanya”.

“Aktiviti biasa saya terlibat memasak hidangan kepada Gereja Komuniti Edge River, Gereja Perpaduan, Gereja Anglikan, dan juga memberi makanan kepada tunawisma melalui inisiatif damai dengan kerjasama organisasi lain,” katanya.

[su_frame]”Dalam Islam, anda perlu bersatu, lebih dari sebelumnya, itulah sebabnya saya ingin melakukan sesuatu yang baik, saya tidak mencari populariti, tetapi saya mahu orang ramai mengetahui bahawa kita umat Islam adalah orang yang baik “katanya.[/su_frame]

Ikhlas dalam mengerjakan amal kebaikan, ketika menumis, Sister Sabria juga merasakan ia telah menghangatkan ribuan hati orang setiap minggu.

Dia juga mengusahakan rumah perlindungan, Rumah Kedua Kita, di rumahnya sendiri, yang ditubuhkan pada November 2001.  Sister Sabria berkata bahawa idea untuk rumah perlindungan itu bermula selepas sekumpulan pelajar asing bertanya sama ada mereka boleh tinggal bersamanya sementara mereka mencari penginapan lain. Dia berkata ya dan para pelajar yang berasal dari Perancis, Eropah, dan Arab Saudi akhirnya tinggal di rumahnya.

IKLAN

“Dalam pada itu, saya memutuskan untuk menyewa sebuah apartmen empat bilik untuk membolehkan para pelajar tinggal di sana sementara waktu, dan saya membiarkan mereka tinggal sehingga satu tahun. Kos hidup yang tinggi di Kanada dan latar belakang berpendapatan rendah dan melihat mereka mengambil masa yang lama untuk mencari penginapan yang berpatutan,” katanya.

[su_frame]Sumber pendapatan utama beliau yang berumur 70 tahun ini diperoleh daripada penjualan samosas, lumpia, kari, dan makanan ringan di Concordia University, McGill University, dan Masjid Al-Ummah pada hari Jumaat.[/su_frame]

Menumis dan Memasak sendiri dengan Air tanganya

“Saya memasak makanan ringan ini dengan sukarelawan, kebanyakan mereka adalah pelajar dan mereka juga membantu saya untuk menjual makanan ringan setiap minggu, saya tahu masa berlalu terlalu pantas dan saya perlu menghadap Allah suatu hari. Adakah amalan saya telah mencukupi?” katanya.

Salah seorang sukarelawan Montreal Gazette bercakap pada bulan Jun, Emina Velovic, mengatakan bahawa pengalaman membantu di bank makanan semasa bulan Ramadan telah mengubahnya.

[su_frame]”Saya rasa ia mengubah saya secara rohani kerana saya bukan sahaja berpuasa – kerana itu adalah bulan suci – tetapi saya merasa seperti saya sebenarnya membantu memberi makanan kepada orang lain dan menyumbang kepada sesuatu yang sebab yang benar-benar baik, “kata gadis Amerika itu.[/su_frame]

IKLAN

Sabariah Hussein, 70, cooks for up to 300 people a day, helping to feed the homeless or anyone who needs a hot meal. CTV’s Vanessa Lee reports on a remarkable woman.Watch the full newscast here: http://ow.ly/Roxk30cLrmn

Posted by CTV News on 20hb Jun 2017

Kemurahan hati dan kebaikan Sister Sabria terus dipacu oleh bantuan dari komuniti Muslim setempat di Montreal.

“Di setiap masjid, terdapat kotak khas untuk kebajikan, apabila saya kesempitan, saya akan meminta bantuan dari masjid. Terima kasih Tuhan, saya mempunyai orang yang berdedikasi yang memberikan sumbangan bulanan sekitar CAD100 hingga CAD200 (sekitar RM342 hingga RM683).” Amal kebajikan Sister Sabria sebenarnya adlah bermula dari rumah.

[su_frame]Ibubapanya selalu memastikan mereka melakukan segala kemampuan mereka untuk membantu sesiapa sahaja yang memerlukannya. Hati dan pintu mereka sentiasa terbuka kepada orang yang dalam kesukaran. [/su_frame]

Kerja amal Sister Sabria tidak terhenti di situ sahaja, beliau berhasrat untuk membina rumah anak yatim di Klang, Kuala Lumpur, dan Kota Tinggi untuk kanak-kanak Rohingya.  “Saya telah berkunjung ke Klang, tapi saya berharap dapat memberi anak-anak ini tempat yang sesuai dengan ruang yang cukup untuk membesar,” katanya.

SUMBER: SAYS

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI