Oleh kerana coronavirus terus menyebar ke seluruh negara dan dunia, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana menghentikan virus tersebut. Walaupun tidak ada makanan yang dapat mencegah anda terkena coronavirus, ada cara untuk menjadikan gejala virus tidak menyakitkan.

Dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan semasa menghadapi selesema, sekarang adalah masa yang tepat untuk memuat nutrien seperti vitamin C, serta mengamalkan langkah-langkah kebersihan seperti mencuci tangan dengan betul.

Sudah tentu, kaedah terbaik untuk menghentikan coronavirus adalah dengan mempraktikkan jarak jauh sosial dan tinggal di rumah sebanyak mungkin. Tetapi anda juga dapat melindungi tubuh anda dari batuk dan menghidu dengan memuatkan 10 makanan yang meningkatkan imuniti ini.

1. Mi sup ayam

Sumber gambar: Express food delivery

Sup ayam adalah makanan pokok untuk bertahan semasa anda selsema dan dan bukan hanya kerana makanan selesa hangat adalah rutin nostalgia ibu yang menjaga anda. Sup ini mempunyai kesan anti-radang dan menenangkan keradangan di saluran pernafasan atas yang berlaku ketika anda mengalami selesema. Sup itu membantu melegakan kesesakan hidung.

2. Teh halia

Sumber gambar: Times of India

Untuk merawat selesema, halia adalah salah satu makanan terbaik untuk melegakan. Dalam tinjauan yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan, para penyelidik merumuskan bahawa sifat anti-radang halia adalah kunci kekuatan akar untuk memerangi selesema. Kerana keradangan boleh mempengaruhi tindak balas imun tubuh anda, anti-radang halia dapat memainkan peranan penting dalam meningkatkan imuniti anda.

3. Kunyit

Sumber gambar: Healthline

Rempah-rempah ini lebih daripada sekadar hidangan lazat untuk makanan anda, ia mengandungi sebatian anti-radang yang kuat yang disebut curcumin. Sebatian yang sama inilah yang memberi kunyit warna oren-kuningnya yang khas. Menurut kajian, curcumin mengaktifkan pengeluaran sel-T, yang merupakan sel utama yang memperjuangkan kesihatan anda dalam kekebalan sistem tubuh anda. sistem.

4. Limau

Limau dibungkus dengan vitamin C, nutrien penting ketika anda merasa dalam cuaca buruk. Menurut tinjauan yang dilakukan, vitamin C sangat membantu mencegah selesema biasa bagi orang yang terdedah kepada persekitaran yang menimbulkan penyakit, seperti cuaca sejuk. Ia juga dapat membantu mengurangkan tempoh dan keparahan selsema.

IKLAN

5. Air

Apabila anda merasa sakit, ol ‘H2O yang baik boleh menjadi minuman yang paling berguna untuk diminum. Menghidrat dapat membantu melonggarkan lendir yang terperangkap. Cuba minum sekurang-kurangnya lapan gelas air yang disyorkan sehari untuk menjaga kesihatan diri sepenuhnya, kerana kita cenderung kehilangan lebih banyak cecair ketika kita sakit.

6. Blueberry

Sumber gambar: Capptel

Blueberry dipenuhi dengan antioksidan yang dapat membantu merawat dan mencegah batuk dan selsema. Menurut penyelidikan, mengkonsumsi flavonoid kelas antioksidan yang terdapat dalam blueberry membuat individu dewasa 33 peratus cenderung terkena demam daripada mereka yang tidak makan makanan atau makanan tambahan yang kaya dengan flavonoid setiap hari.

7. Teh Ginseng

Sumber gambar: The cannibal

Teh ginseng terkenal dengan lebih banyak alasan daripada rasanya yang enak. Iaitu, teh telah digunakan sebagai rawatan untuk jangkitan saluran pernafasan biasanya selesema. Tinjauan yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Kanada menyatakan bahawa ginseng terbukti dapat mengurangkan gejala selesema dengan ketara. Walau bagaimanapun, para penyelidik menyatakan bahawa lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk menyokong tuntutan peningkatan imuniti ginseng sepenuhnya.

8. Tomato

Sumber gambar: WebMD

Tomato adalah makanan yang enak untuk dimakan ketika anda sakit kerana kepekatan vitamin C. yang tinggi. Hanya sebiji tomato mengandungi lebih daripada 16 miligram vitamin C, yang merupakan bahan bakar yang terbukti untuk sistem ketahanan badan anda. Vitamin C terbukti menjadi bahagian penting dari kekuatan fagosit dan sel-t tubuh, dua komponen utama sistem imun. Para penyelidik juga menyatakan bahawa kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan sistem kekebalan tubuh yang lemah dan daya tahan yang lebih rendah terhadap patogen tertentu yang boleh menyebabkan penyakit.

IKLAN

9. Salmon

Sumber gambar: Martha Steward

Salmon dipenuhi dengan zink, nutrien yang telah terbukti dapat membantu mengurangkan gejala selesema biasa. Sekiranya dan keluarga terutama kanak-kanak ingin untuk mengelakkan selesema, maka anda harus memberi mereka makanan yang kaya dengan zink. Jurnal Amalan Keluarga menerbitkan satu kajian yang meneliti kesan zink terhadap selesema pada kanak-kanak berumur satu hingga 10 tahun. Para penyelidik mendapati bahawa zink, berbanding dengan plasebo, secara signifikan mengurangkan keparahan dan jangka masa gejala ketika diambil dalam 24 jam dari permulaan gejala selesema.

Kanak-kanak yang mengambil 15 miligram zink setiap hari selama tujuh bulan didapati kurang cenderung menghidap selesema.

10. Coklat gelap

Sumber gambar: Homecare

Percaya atau tidak, coklat gelap boleh sangat membantu dalam melawan selesema. Coklat gelap mengandungi kepekatan besar theobromine, antioksidan yang telah terbukti dapat mengurangkan batuk. Satu kajian mendapati bahawa theobromine sangat membantu dalam menekan gejala batuk bagi penderita bronkitis, tetapi menyatakan bahawa lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk mengesahkan penemuan sepenuhnya.

11. Brokoli

Sumber gambar: Solid Start

Brokoli boleh menjadi tambahan yang baik untuk diet anda dan mencegah selesema. Brokoli terbukti dapat meningkatkan imuniti, penyelidik mendakwa bahawa sulforaphane, bahan kimia dalam sayur, menghidupkan gen antioksidan dan enzim dalam sel imun tertentu yang memerangi radikal bebas di dalam badan anda dan mencegah daripada sakit.

IKLAN

12. Minyak Zaitun

Sumber gambar:Food Navigator

Minyak ini terbukti dapat membantu membina semula dan meningkatkan daya tahan tubuh. Satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition mendapati bahawa kandungan asid lemak poli tak jenuh tinggi minyak zaitun bertindak sebagai agen anti-radang dalam badan. Asid juga membantu meningkatkan sistem imun dan melindungi tubuh dari jangkitan.

13. Teh hijau

Sumber gambar: Healthline

Teh hijau bukan sahaja salah satu teh terbaik yang disyorkan untuk menurunkan berat badan, tetapi juga salah satu sumber terbaik untuk melawan selesema. Ini mengandung flavonoid, antioksidan yang meningkatkan imuniti, dan mempunyai sifat anti-radang. Kajian menyatakan bahawa antioksidan catechin, yang banyak terdapat dalam teh hijau, diketahui sebagai antibakteria dan antivirus yang kuat dan dapat membunuh bakteria yang mulai sejuk dan virus influenza.

14. Bayam

Bayam adalah makanan super utama yang bagus untuk kesihatan keseluruhan anda. Bukan hanya mengandung serat yang mengatur pencernaan, tetapi juga mengandung vitamin C. Nutrien yang kuat, vitamin C dapat membantu mencegah selesema dan membantu mengurangkan gejala penyakit.

15. Roti Gandum penuh

Sumber gambar: Cuukido

Biji-bijian utuh mengandungi sifat anti-radang, yang memungkinkan peningkatan pengeluaran bakteria sihat, menurut sebuah kajian. Tujuh puluh peratus sistem imun anda tinggal di usus, jadi penting untuk menjaga kesihatan jika anda ingin menangkis kuman penyebab sejuk.

16. Telur

Telur, dan terutama kuning telur, dibungkus dengan nutrien yang meningkatkan imuniti. Telur mengandung sejumlah besar vitamin D, yang sangat penting dalam mengatur dan memperkuat imuniti. Menurut sebuah kajian, pesakit yang minum vitamin D setiap hari pada musim dingin cenderung untuk tidak terkena selesema atau jangkitan saluran pernafasan atas yang lain dibandingkan dengan yang tidak.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI