Kebiasaannya, waktu hujung minggu akan dihabiskan dengan mengemas rumah dan menyental apa yang patut. Mana-mana yang terlepas pandang pada hari bekerja akan diselesaikan pada hujung minggu.

Kalau nak kemas rumah, anda tentu mahu memiliki kelengkapan yang mencukupi. Barulah feel nak kemas rumah kan? Kalau ada yang kurang, mood mengemas pun lari entah ke mana.

Anda selalu beli barang kelengkapan untuk mengemas di mana? Tentu anda mahu beli di tempat yang murah tetapi berkualiti. Apa kata anda cuba beli di kedai Eco. Dengan harga serendah RM2.12, anda boleh miliki pelbagai barangan kelengkapan rumah.

Menerusi akaun Facebook, seorang wanita bernama Hani Mynis telah berkongsi 12 barang pembersihan rumah yang wajib beli jika anda ke kedai Eco. Menurutnya, dia seakan sudah obses dan mahu pergi setiap hari. Paling kurang, duitnya akan habis RM20 untuk beli barang-barang di kedai tersebut.

Walaupun harganya hanya RM2.12, jangan terkejut kerana ia sungguh berkualiti dan berkesan. Jom kita lihat 12 barangan tersebut. Semoga bermanfaat untuk anda semua.

1. Magic Sponge

Foto: Facebook Hani Mynis

No 1 atas takhta! Sudah semestinya magic span! Siapa tak kenal magic span punya magic?? Memang magic sungguh hani rasa macam terharu kejap.

Apa je dia tak boleh cuci?

  • Bersihkan segala dakwat, pen, permanent marker pen, pensil, crayon kat mana-mana permukaan
  • Bersihkan kekotoran, watermark, tahi lalat kat lantai bilik air
  • Bersihkan kesan2 tangan jari kat suis-suis
  • Bersihkan kesan minyak , minyak sambal kat bekas makanan
  • Kilatkan silverware, utensils, gelas kaca mangkuk kaca
  • Dan banyak lagi.

Kalau ada orang tanya hani mcm nak hilangkan kesan kotoran sekian sekian, jawapan hani, cuba dulu dengan magic span! Tak berkesan baru cuba cara lain haha

Disebabkan viralnya magic span ni memang bertuah sangatlah haritu kalau terjumpa kat kedai Eco menayang diri untuk dibeli

So option lain, Mr DIY, Daiso dan Shopee!

2. Sabun A1 Advanced Laundry Soap

Foto: Facebook Hani Mynis

Kedua!

Sabun basuh baju viral, hani bagitau kat alif ni nama dia bongkah emas sebab nampak ni kat rak mata hani bulat macam nampak sebongkah emas haha

Nama je laundry soap! Nope! Bukan hanya untuk laundry je, sagat dan simpan dalam bekas. Agak-agak tengah rajin nak menyental bawah kuali dan periuk campurkan sabun ni dengan sabun basuh pinggan biasa (nak lebih buih) untuk kesan extra extra shiny!

Masukkan sikit dalam air panas + cuka, mop lantai! Berkilat oit lantai lagi-lagi lantai tiles.

Sabun ni kalau nak basuh baju anak yang putih, baju sekolah hilangkan daki-daki kat kolar baju, tahi lalat kat baju memang berkesan, rendam kejap dalam air panas campur sabun yang dah disagat. Memang magic! Tp kalau malas nak rendam-rendam terus je masuk dalam mesin boleh aja.

Sama macam magic span, disebabkan viralnya susah nak jumpa. Option lain ada jual kat Mydin. Sabun buruh namanya tak silap.

3. Washable Sticky Roll

Foto: Facebook Hani Mynis

Ingat tak hani pernah share roller sticker kat cleaning caddy hani? Hani dah tak guna tu, hani dah jumpa pengganti yang lebih power! Haha kenapa power? Sebab roller ni boleh basuh! Tak perlu lagi nak cabut-cabut sticker. Roll and wash. Dah senang bertambah senang kerja den hehe

Fungsi dia:

  • Khas untuk kutip rambut-rambut, habuk-habuk kecil kat karpet kalau mood malas nak guna vacuum!

4. Super Tot Pencuci Lantai

Foto: Facebook Hani Mynis

Nama je RM2.12 tapi dia wangi dan berkilat! Wangi dia memang wangi sungguh. Yang penting tak payah nak bilas, tak melekit!

5. Microfibre Cloth

Foto: Facebook Hani Mynis

Ni pun wajib ada lagi-lagi dalam “quick cleaning caddy” hani, bayangkan orang nak datang rumah lagi 30 minit, kita nak kena kemas dan “bersihkan rumah” sikit ala kadar sebelum tetamu datang, jenuh lah kalau time tu juga nak lap habuk bagai kan hehe

Yup pakai sarung tangan ni, sapu je kat mana-mana permukaan yang obvious habuknya tu. Senang kerja ha.

Hani guna masa nak quick cleaning je benda alah ni, lagi berkesan guna ni dari sapu-sapu guna duster, bulu ayam sebab microfiber ni sambil dia bersihkan dia perangkap habuk instead of dia “pindahkan” habuk tu ke tempat lain.

Beli!

6. Wet Tissue

Foto: Facebook Hani Mynis

Kalau nak lap kotoran-kotoran kecil kat meja makan atau atas perabot.

7. Berus 2 in 1

Foto: Facebook Hani Mynis

Ni berus 2 in 1 terbaik untuk cuci kerak belakang kuali dan periuk yang dah bertahun tak bersental tu.

Hujung besi tu untuk kikis kerak-kerak tu sebelum kita berus dengan berus besi tu. Belakang kuali dan periuk akan berkilat in no time. Jangan lupa masa gosok tu guna sabun viral yang kuning tadi. Shiny!

8. Stain Remover

Foto: Facebook Hani Mynis

Sebab dalam kandungan dia ada peluntur macam clorox tu, tuang je dalam mangkuk tandas biarkan 15 minit gitu, hilang segala kotoran tak perlu nak berus dah. Tuang kat lantai pun boleh tapi biarkan dia few minutes “bekerja” lepas tu basuh dengan air.

Elakkan kena kulit, sama macam clorox semua tu.

Kat Mr DIY pun ada benda yang sama, label yang berbeza.

Disclaimer: disebabkan stain remover ni sangat “kuat” dikhuatiri beri effect pada tiles (ada sesetengah jenis tiles tak tahan), curah pada kawasan tile yang terlindung dulu. Letak sikit je tengok kesannya.

9. Colorful Point Brush 3 PCS

Foto: Facebook Hani Mynis

Berus dengan tiga jenis berus (faham ke apa hani cakap haha)

Untuk hani bersihkan dapur masak sebab kadang-kadang kat bahagian tungku tu ada keras-keras atau kesan karat susah nak tanggalkan even guna magic span haha. So guna ni terbaik! Memang bersih. Untuk bersihkan jaring dalam oven pun bagus.

10. Penyepit Span, Pembersih Tingkap

Foto: Facebook Hani Mynis

Penyelamat tangan dari terluka membersihkan tingkap nako dari zaman kita sekolah. Still relevant sampai sekarang haha. Gunakanlah haha

11. Plastik Sampah Wangi

Foto: Facebook Hani Mynis

Memang wangi sungguh, satu dapur bau wangi.

Elok sangat kalau letak kat bakul sampah pampers anak tu ha.

12. Toilet Cleanser

Foto: Facebook Hani Mynis

Yang ni walau tak “sekuat” stain remover (lebih mild), hani guna kalau setakat nak cuci-cuci biasa yang mingguan buat. Untuk kotoran biasa-biasa je. Kalau kotoran susah tanggal, guna je stain remover tadi atau clorox.

Not bad untuk harga dia RM2.12.

Sumber: Facebook Hani Mynis