Hijabi masa kini perlu bijak memilih produk kecantikan yang berlambak dijual di pasaran supaya tidak mudah terjebak dengan barangan yang tidak selamat. Memilih masker yang berfungsi dua dalam satu adalah sebagai salah satu langkah yang bijak dan jimat.

Melalui entri di laman sosial facebook Herry Rozular, berkongsi cara menggunakan masker dua fungsi dan admin tertarik untuk berkongsi 11 masker untuk kegunaan hijabi. Jom semak kelebihan 11 masker ini.

1.  Feeling Beautiful Apple Cider Vinegar 4-in-1 Foaming Clay Mask

Produk Ini:
Pembersih muka bertindak sebagai skrub dan mask.

Produk Bertindak:
Ia masker, skrub, pembersih, dan toner dalam satu.

Bahan Utama: 
Cuka cider epal (cerah); tanah liat bentonit (menyerap minyak); pumice (exfoliates)

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau: 
Ia pembersih berwarna merah jambu, berkrim dengan bau permen yang kuat yang memungkiri betapa lembutnya rasa pada kulit.

“Scrub + mask. Maksudnya sebelum pakai yang ni tidak perlu skrub dahulu pakai apa-apa skrub lain. Jimat masa lah. Cara nak pakai, basahkan dulu muka. Selepas itu aplikasikan sedikit skrub sambil mengosok ke muka dan biar 3-5 minit selepas itu baru bilas. This one all skin types boleh pakai ya. Produk ini boleh purifies dan kurang minyak dipermukaan kulit.”

2. Golden Grain Brightening Mask

Produk Ini:
Masker Gel.

Produk Bertindak:
Gel Illuminating dengan Bijian Emas semula jadi membantu mengangkat tahap lembapan untuk kulit. Manfaat kulit triple vitamin C dikenali membantu kawalan pembentukan tempat gelap dan cerah. Sesuai untuk kulit yang kering dan tidak diuji ke atas manusia.

Bahan Utama: 
Bijirin Emas, Vitamin C, Ekstrak Kelapa ; tidak diuji ka atas haiwan

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Kaya dengan gel (gliter) dan apabila disapukan di muka terasa dingin / Masker ini tidak mengering dan seharusnya bilas selepas 5 hingga10 minit / Aroma segar .

“This one if skin sunburn, ada dark spot, then ambil yang ini. Dia bentuk gel ye. Cuci muka bersih-bersih atau lepas mandi, kemudian keringkan muka. Sapukan sahaja ke muka kemudian bilas lepas biarkan 5 – 10 minit di muka. kandungan vitamin C boleh firmkn kulit jugak ye.”

3. Green Tea + Orange Blossom Peel Off Mask

Produk Ini:
Masker Penglupasan.

Produk Bertindak:
Membantu memperbaiki bintik gelap kembali berseri.

Bahan Utama: 
Ekstrak Bunga Asam Ascorbic Niacinamide Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Ekstrak Citrus Medica Limonum (Lemon) Buah Ekstrak Pyrus Malus (Apple) Ekstrak Ekstrak Daun Camellia Sinensis (Teh Hijau).

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Gel lut sinar yang segar/Aroma herba ringan.

“This one for normal n combination skin boleh pakai. Boleh refines kita punya pores dan tolong improve kita punya dark spot. Yang ni juga boleh cerahkan skin ye.”

IKLAN

4. Cucumber + Pink Salt Clay Mask

PIC: Freeman Beauty

Produk Ini:
Masker Detok

Produk Bertindak:
Meremajakan, mengelupas dan membersihkan kulit dengan ekstrak Timun dan garam merah Himalaya. Sesuai untuk semua jenis kulit.

Bahan Utama: 
Titanium Dioksida, Kaolin, Propylene Glikol, Cucumis Sativus (Timun) Ekstrak Buah.

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Sensasi segar/Aroma segar hirisan timun.

“Clay mask sesuai untuk semua jenis kulit. Bila cakap all skin types jadi tak kira la kering atau berminyak, memang boleh pakai. Yang ni untuk detok kulit dan pores kita untuk pembaharui kulit.”

5. Dead Sea Minerals Clay Mask

Pic: Youtube

Produk Ini:
Merawat dan merehatkan kulit.

Produk Bertindak:
Mineral laut mati dan garam laut menambah dan mengimbangi kelembapan sambil membersihkan liang tersumbat.

Bahan Utama: 
Garam laut Kaolin

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Seperti warna tanah kebiruan / berbau segar

“Yang ni pun sama dalam bentuk clay mask n boleh pakai utk semua jenis kulit. Yang ni katanya boleh balancekan kelembapan kulit kita dan Lavender & Bergamot boleh lembutkan kulit. Yangg kulit kasar tu ha this one.”

6. Avocado + Oatmeal Clay Mask

Produk Ini:
Menyuburkan dan membersihkan

Produk Bertindak:
Tanah liat kaya menyelam jauh untuk membersihkan kotoran dan minyak dari liang-liang. Kulit kelihatan dan dirasakan bersih dan lembut untuk disentuh. Sesuai untuk kulit kombinasi biasa.

Bahan Utama: 
Vitamin E yang kaya nutrien, Avocado dan Oatmeal .

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Produk ini meninggalkan kekeringan yang sangat sedikit di wajah /rasa yang segar/ bau yang menyenangkan.

“Yang ni khas utk cuci jauh ke dalam pores ! Yg rasa pores tersumbat dan tak sihat tu, ambik yang ni yea. Avocado, Oatmeal n Vitamin E dalam ni boleh buat skin lembap dan lembut.”

7. Charcoal + Blacksugar Gel mask + Scrub

Produk ini:
Topeng mengklarifikasi mengelupas

Produk Bertindak:
Mengelupas, memurnikan, dan melembutkan kulit.Sesuai untuk semua jenis kulit.

Bahan Utama: 
Arang yang diaktifkan (membersihkan); gula (exfoliates).

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Pekat hitam yang tebal dan licin mempunyai aroma yang manis dan terasa hangat pada kulit.

“Yang ni utk detok kan pores dan exfoliate. So sama ye if dah pakai, takyah scrub dah. Dah include skali. Yang ni all skin types boleh pakai. Yang betul-betul rasa pores dia kotor, ambik yangg ni sebab charcoal ni mmg terkenal untuk cuci pores ke dalam.”

8. Cucumber Gel Mask

Pic: Lovely On a Budget – Blog

Produk Ini:
Topeng mengklarifikasi pengelupasan

Produk Bertindak:
Kulit kelihatan segar tetapi hasilnya hanya bersifat sementara; tidak bertahan lebih daripada sejam. Oleh itu, mask ini hanya boleh merawat untuk kulit yang letih untuk berehat dan bernafas secara percuma,

Bahan Utama: 
Ekstrak Cucumber, Chamomile, Vitamin A.

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Lembut mengupas kekotoran sementara dengan haruman ekstrak Timun terang meninggalkan kulit licin. Sesuai untuk kulit kombinasi biasa.

“Yang ni utk normal dan kulit kombinasi. Kalau kulit kusam dan kasar go with this one. Cucumber dan Aloe dalam ni akan pastikan skin soft dan smooth!”

9. Mint + Lemon Clay Mask

Produk ini:
Penghapus jerawat.

Produk Bertindak:
Topeng tanah liat sejuk lemon ini memberikan kelegaan daripada keradangan yang disebabkan oleh jerawat.

Bahan Utama:
Ekstrak Mint, ekstrak lemon dan Kaolin Clay.

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Tanah liat menyerap minyak untuk mengurangkan bersinar dan liang besar. Mint dan Lemon sejuk dan menyegarkan. Sesuai untuk kulit rawan dan kulit berminyak.

“Skin oily teruk ambik yang ni ! Breakout dan open pores pun boleh yang ni. Skin type : Oily dan breakout ! Digalakkan!”

10. Pomegranate Peel Off Mask!

Produk ini:
Mengawal radikal bebas dan tekanan alam sekitar

Produk Bertindak:
Topeng yang disemai Delima ini perlahan-lahan membersihkan kotoran dan minyak berlebihan dari kulit untuk permukaan yang lebih bersih dan halus

Bahan Utama: 
Delima, Vitamin A dan E, Campuran antioxidant: Goji, Delima, Mangosteen, Noni, Acai, Mango, Cranberry, Blueberry.

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Menjadikan kulit saya sangat sejuk dan segar. Bersifat gel.

“Yang ni untuk protect skin dari radikal bebas dan gently cuci pores untuk skin bersih. This one also all skin types boleh pakai. Tkde masalah apa jenis type pun ya.”

11. Diamond Mineral Clay Mask + Scrub

Pic: DinazDiary

Produk ini:
penghidratan / pelembab

Produk Bertindak:
Ekstrak Sparkleberry antioksidan membantu melawan serangan alam sekitar untuk meningkatkan rupa dan rasa kulit dari masa ke masa. Pembersih topeng unik yang bersih untuk kemasan yang sangat tahan lama dan hebat.

Bahan Utama:
Serbuk Diamond, Ekstra buah-buahan

Bagaimana Rupa / Rasa / Bau:
Menyegarkan dan Bau produk itu adalah gabungan yang bersih & sedikit buah.

“If skin kusam, parut, ambik yg ni ya. Ni dah asa scrub n mask jugak. Cara pakai, cuci muka then keringkan pastu pakai je n biar 5 10 minit. Pastu bilas.”

Sumber: Facebook Herry Rozular