EYE BAG tidak hanya menggangu penampilan, tapi juga membuat kita kelihatan tua dan keletihan. Dibawah ini 10 tip mudah cara mengatasi eye bag tanpa pembedahan untuk membuangnya. Hasilnya akan nampak dalam 1-2 minggu kalau anda betul-betul amalkan.

APA PUNCA EYE BAG/MATA PANDA

Eye bag dan mata panda adalah lingkaran hitam bawah mata yang memberi ‘signal’ bahawa ada sesuatu yang tak ‘kena’ tentang badan anda. Selalunya adalah disebabkan keletihan dan tak cukup tidur. Tapi bukan itu saja penyebabnya. Ada beberapa faktor lain.

Mengikut kajian perubatan, tidak berbahaya Eye Bag atau Mata Panda ni dari segi kesihatan. Tapi serba sedikit boleh mencacatkan penampilan walaupun mekap setebal mana pun.

Eye bag dan mata panda ni boleh juga disebabkan masalah kekurangan air dalam badan, masalah buah pinggang, metabolisma rendah dan ada sebahagian kes disebabkan anemia. Antara sebab lain, adalah alergik yang anda alami tanpa sedar (Solusi : Jumpa doktor).

Tambahan pula kulit bawah mata adalah 4 kali lebih nipis berbanding kulit di bahagian lain. Dan, tahukah anda, anda berkelip 15,000 kali dalam masa sehari, dan udara, cuaca, cahaya matahari, semuanya meninggalkan kesan di muka.

10 Cara ini sangat mudah, tapi efeknya luar biasa.

1. Tempelkan hirisan timun

Letakkan irisan timun di bawah mata (pada kantong mata) atau anda juga boleh menggunakan betik dicampurkan dengan mint dan air panas (camprukan seperti bancuhan teh).  Biarkan beberapa saat.

2. Urutan

Oleskan krim mata pada kantong mata, kemudian urut perlahan-lahan dan jangan samapi melukai kulit.

3. Kawal Makanan

Perbanyakkan makan makanan yang mengandungi koloid, tinggi protein, hati haiwan, tomato kentang dan sejenisnya.

4. Pijatkan bahagian mata

Aplikasikan krim vitamin E bawah mata dan pijat-pijat. Lakukan selama 4 minggu, maka dapat mencegah tampilnya kantong mata dan penuaan diri.

5. Oleskan Appel

Potong Apple kemudian letakkan pada kantong mata (dengan mata tertutup). Tunggu hingga 15 minit, gunakan kapas yang sudah dibasahi untuk mengelap bahagian kantong mata.

6. UBI KENTANG

Nak hasil yang ‘Optimus Prime’, simpan ubi kentang didalam peti sejuk semalaman. Kemudian esoknya, keluarkan dan potong. Selepas tu, letakkan di atas mata. Biarkan selama 5-10 minit. Ubi kentang mengurangkan apa-apa keadaan bengkak dan lingkaran hitam bawah mata, kerana kandungan enzim yang tinggi didalam ubi kentang tu.

7. SUSU SEGAR

Rendamkan kapas didalam air susu. Kemudian angkat kapas tersebut dan perahkan susu yang berlebihan. Lembabkan kapas dengan sahaja susu, tidak perlu susu meleleh. Kemudian, letakkan kapas tersebut di atas mata dan biarkan selama 20-30 minit. Pastikan anda lakukan ini sehari sekali untuk hasil yang cukup positif.

8. UNCANG TEH

Rendam uncang teh didalam air panas macam kebiasaan anda nak buat teh o panas. Kemudian angkat uncang teh tu dan simpan pula dalam peti sejuk. Cara ini untuk sejukkan uncang teh, letakkan di atas mata. Biarkan selama 20-30 minit. Teh terbaik, Chamomile dan teh hijau paling berkesan.

9. PUTIH TELUR

Kacaukan telur putih dan sapukan ia di bahagian bawah mata. Sapu guna brush. PERHATIAN, bila telur sudah kering, anda akan rasa tegang sedikit. Tapi itu adalah petanda baik, biarkan selama 20 minit lepas tu bilas seprti biasa.

10. CARA KECEMASAN

Kalau anda betul-betul kecemasan nak hilangkan eye bag, boleh guna cara ni. Urutkan bahagian bawah mata menggunakan ais kiub selama 5 minit. Ini cara paling ‘Too Fast Too Furious’. Tapi agak berisiko jika diamalkan sebab akan efek mata dan bahagian hidung anda. Jadi pastikan cara ni hanya untuk kecemasan.

TIPS EKSTRA

Apabila sudah amalkan cara-cara diatas dan eye bag pun dah mula hilang, jaga kesihatan anda dengan tidur secukupnya dan tidak menonton TV terlalu lama.

  • MAKAN MAKANAN BERKHASIAT

Ini adalah cara yang paling berkesan tapi paling bosan untuk anda ikuti. Anda mungkin lebih suka cara-cara yang yang mudah dan cepat. Sedangkan ini lah ‘core’ atau asas dalam apa saja yang berlaku di dalam diri.

Ia bergantung pada pemakanan anda. Selalunya eyebag dikaitkan dengan vitamin K dan kekurangan vitamin B12. Makanlah sayuran, buah-buahan lagi-lagi sayuran yang berdaun hijau contohnya, kubis, bayam dan kale. Kurangkan pengambilan garam sebab garam akan menyebabkan pengekalan air dalam badan dan akan mengakibatkan eye bag.

  • MINUM BANYAK AIR

Perbanyakkan minum air kosong dalam kehidupan harian. Tapi elakkan dari minum air sebelum tidur sebab ini akan mengakibatkan eye bag di pagi hari nanti.

  • BERHENTI MEROKOK

Merokok juga menyebabkan lingkaran hitam dan eye bag. Penghidratan yang tidak mencukupi dan kulit kering yang dikaitkan dengan merokok adalah antara punca lingkaran hitam

  • ALMOND OIL

Kalau lepas buat cara-cara di atas dan eye bag anda kejap ada kejap hilang, urutkan bahagian bawah mata dengan almond oil. Buat aktiviti ini setiap pagi…

Selesai sudah 10 cara hilangkan eye bag. Ini adalah cara yang murah. Mungkin bukan cara yang mudah sebab anda ada satu dua step untuk buat, dan kena buat cara-cara ni secara konsisten.

Tinggalkan Komen