Masa yang sangat membingungkan bila anda berumur 20-an. Saat perjuangan dengan jerawat sudah berakhir dan kemudian menghadapi wajah secara harfiah dengan jerawat dewasa. Ya! Tidak habis dengan itu sahaja mula kelihatan garis-garis halus juga muncul.

Sebelum anda berputus asa memikirkan hari-hari yang mendatang dengan masalah kulit wajah yang akan kelihatan buruk. Inilah berita baiknya, anda dapat mencegah serangan kedutan tanpa harus berjuang dengan krim anti-penuaan tebal yang menyumbat liang pori-pori anda!

Ya, Kedutan Mulai Muncul Pada Usia 20-An. Ini Cara Mencegahnya Daripada Terjadi. Jangan Sampai Terlewat!

Penting untuk memahami bagaimana kulit anda berubah dan bagaimana dapat mencegah kedutan pada usia 20-an.

Mengapa kedutan muncul ketika anda berusia 20-an?

Seusia 20-an, kita kadang-kadang menganggap bahawa kedutan perkara yang tidak perlu dibimbangkan, tetapi kebenarannya anda tidak boleh hindarinya.

Pada awal 20-an, kulit anda mungkin kelihatan cerah, tegang dan anjal kerana tahap kolagen yang tinggi. Pada pertengahan hingga lewat 20-an, perhatikan bahawa kadar pengeluaran kolagen mula perlahan-lahan pada peringkat ini, yang menentukan tahap kemunculan kedutan.

Oleh itu, walaupun anda tidak dapat melihat kedutan pada kulit anda sekarang, masih belum bebas dari bahaya, mungkin garis-garis halus itu akan muncul satu atau dua tahun kemudian!

Selain perubahan biologi, secara semulajadinya yang berlaku seiring bertambah usia, gaya hidup yang tidak sihat biasanya merupakan penyebab utama garisan halus muncul pada usia 20-an:

Beberapa tabiat gaya hidup buruk ini termasuk:

 • Perlindungan sinar matahari yang tidak mencukupi – menjalani pendedahan cahaya matahari yang kerap mencetuskan sejenis penuaan yang disebut penuaan.
 • Merokok – merosakkan kolagen dan menyebabkan kulit anda bertambah tua.
 • Ekspresi wajah – kerap menaikkan kening dan menyipit membaca sesuatu yang jauh boleh menyebabkan garis di wajah anda semakin mendalam.
 • Kedudukan tidur – jika anda tidur di perut atau di sisi, anda mungkin mengalami garis-garis di wajah anda.
 • Tekanan – hormon tekanan memecah kolagen pada kulit anda
 • Kurang tidur – kurang tidur mempercepatkan penuaan kulit

Cara pakar untuk mencegah kedutan pada usia 20-an

1. Mulakan di usia 25

Ya, Kedutan Mulai Muncul Pada Usia 20-An. Ini Cara Mencegahnya Daripada Terjadi. Jangan Sampai Terlewat!

Kemungkinan ramai yang ingin memulakan rutin penjagaan kulit anti-penuaan pada awal usia 20-an, anda mungkin sudah mula menggunakan produk yang ‘mengangkat’ dan ‘menegangkan’ kulit setelah berusia 21 tahun. Walau bagaimanapun, pakar kulit tidak menggalakkan anda menggunakan produk anti-penuaan intensif sebelum pertengahan usia 20-an.

IKLAN

Produk penjagaan kulit yang menjanjikan pengangkatan dan atau keanjalan muka sering menandakan kepekatan peptida yang tinggi, yang merangsang pengeluaran kolagen dan pergantian sel. Ini sesuai untuk mereka berusia 40-an dan mungkin berusia 30-an, tetapi sebenarnya akan menjadikan sel kulit anda menjadi berlebihan jika anda berusia 20-an. Fikirkan kerengsaan kulit utama dan jerawat yang disebabkan oleh hormon yang tidak terkawal!

Oleh itu, para pakar kecantikan menyarankan 25 sebagai umur terbaik untuk memasukkan produk anti-penuaan ke dalam rutin kecantikan anda.

2. Gunakan krim mata jika anda belum melakukannya

Walaupun penggunaan krim anti-penuaan yang tebal dan kuat tidak digalakkan pada awal usia 20-an, satu-satunya pengecualian ialah krim mata.

Ya, Kedutan Mulai Muncul Pada Usia 20-An. Ini Cara Mencegahnya Daripada Terjadi. Jangan Sampai Terlewat!
Tatcha The Silk Peony Melting Eye Cream

Kawasan mata adalah kawasan pertama yang menunjukkan kedutan dan garis halus akibat kehausan dari ekspresi wajah, serta fakta bahawa kulit di sini jauh lebih nipis. Kawasan ini sentiasa terhidrat dan berkhasiat, oleh itu adalah mustahak agar menjaga kawasan ini untuk mencegah garis dan kerutan pramatang.

Pada awal usia 20-an, gunakan krim mata ringan, lebih baik dengan konsistensi gel, supaya tidak menyumbat liang pori anda. Contohnya Tatcha The Silk Peony Melting Eye Cream dan Mario Badescu Ceramide Eye Gel.

Pada akhir 20-an, kulit cenderung sedikit kering dan ketika itulah anda boleh mula menggunakan krim mata yang lebih lembap dan aktif, seperti Sulwhasoo Concentrated Ginseng Renewing Eye Cream EX.

IKLAN

Ya, Kedutan Mulai Muncul Pada Usia 20-An. Ini Cara Mencegahnya Daripada Terjadi. Jangan Sampai Terlewat!2. Gunakan pelindung matahari setiap hari

Jangan sesekali melangkau pelindung matahari, terutama di negara yang terdedah kepada sinar matahari sepanjang tahun!

Ya, Kedutan Mulai Muncul Pada Usia 20-An. Ini Cara Mencegahnya Daripada Terjadi. Jangan Sampai Terlewat!

Sekiranya anda masih ragu-ragu tentang bagaimana pelindung matahari dapat mencegah kedutan terbentuk, ada bukti saintifik untuk menyokongnya: kajian yang dilakukan selama empat setengah tahun menunjukkan bahawa mereka yang menggunakan SPF setiap hari mempunyai skor penuaan yang 24% lebih rendah daripada siapa yang menggunakan SPF sesuka hati. Bererti mencegah hingga seperempat kedutan hanya dengan menggunakan pelindung matahari

Jenis pelindung matahari yang paling berkesan berbeza, berdasarkan pada faktor seperti jenis kulit dan pendedahan cahaya matahari setiap hari, tetapi anda boleh melihat senarai pelindung matahari yang tidak berminyak yang berfungsi dalam cuaca panas dan lembap di Malaysia.

4. Bantuan antioksidan dari dalam hingga luaran

Ya, Kedutan Mulai Muncul Pada Usia 20-An. Ini Cara Mencegahnya Daripada Terjadi. Jangan Sampai Terlewat!

Antioksidan adalah bahan penjagaan kulit yang paling sukar yang anda perlukan dalam memerangi kedutan pada usia 20-an. Bahan ini bukan sahaja memperbaiki garis-garis halus tetapi juga memberi anda warna yang lebih cerah dan lebih sekata sehingga anda kelihatan muda dan segar sepanjang dekad .

IKLAN

Untuk penjagaan kulit, bahan-bahan berikut yang berfungsi dengan baik untuk kulit 20-an anda:

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Coffeeberry
 • Resveratrol
 • Acai
 • Ekstrak teh hijau

Vitamin C khususnya, adalah antioksidan kuat yang melindungi daripada penyerang persekitaran, yang memecah kolagen pada kulit anda. Sebenarnya, penyelidikan telah menunjukkan bahawa sebanyak 0.6 peratus Vitamin C dapat membantu mencegah kerosakan kulit oleh radikal bebas dan meminimumkan kulit kendur!

Newbies, boleh bermula dengan pilihan Vitamin C yang lebih berpatutan yang sangat sesuai untuk semua jenis kulit, seperti The Inkey List Vitamin C Serum. Sekiranya anda mendapati bahawa kulit anda sesuai dengan Vitamin C dan anda ingin meningkatkan permainan anti-kedut, pilihlah Allies of Skin Vitamin C 35% Collagen Rebuilding Serum yang hebat.

Ya, Kedutan Mulai Muncul Pada Usia 20-An. Ini Cara Mencegahnya Daripada Terjadi. Jangan Sampai Terlewat!

Selain menggunakan produk penjagaan kulit yang dikemas dengan antioksidan, anda juga harus memastikan bahawa diet anda merangkumi sebilangan besar antioksidan juga.

Makanan yang tidak seimbang juga merupakan salah satu penyebab utama di sebalik sejumlah besar masalah kulit, jadi anda pastikan pengambilan sayur-sayuran hijau, buah-buahan, apa sahaja kandungan Omega-3 (salmon), avokado, kacang, biji, dan beri jika anda mahukan kulit bebas kedutan pada usia 20-an!

5. Mengamalkan tabiat penjagaan kulit yang baik

Tabiat yang anda laksanakan pada usia 20-an mungkin akan diamalkan sepanjang hayat, jadi pastikan anda betul-betul mengikuti asasnya.

Ya, Kedutan Mulai Muncul Pada Usia 20-An. Ini Cara Mencegahnya Daripada Terjadi. Jangan Sampai Terlewat!

Rejim penjagaan kulit yang baik merangkumi:

 1. Mempunyai rutin penjagaan kulit: Maksudnya merangkumi membersihkan, toner, pelembap dan juga menggunakan pelindung matahari pada siang hari.
 2. Pengelupasan secara berkala: Mengelupas kulit anda sekurang-kurangnya sekali seminggu membantu menghilangkan sel-sel kulit mati, yang dapat membantu kulit anda kelihatan lebih cerah dan dapat menyerap produk kulit dengan lebih baik.
 3. Mengamalkan gaya hidup sihat: Makanlah makanan seimbang, bersenam secara teratur, minum banyak air, dan berehat secukupnya.
 4. Elakkan menyentuh kulit anda: Tangan anda mungkin merupakan bahagian paling kotor di seluruh badan. Elakkan memasukkan bakteria ke kulit anda dengan menyentuh muka dengan tangan anda. Sudah tentu, juga tidak boleh menekan atau memicit jerawat, bagi mengelakkan parut.
 5. Rawatan wajah secara berkala: Rawatan wajah membantu memberi kulit anda penggalak yang diperlukannya. Rawatan yang kerap membantu menjaga kulit agar tetap rapi dan menjaga keadaannya yang terbaik.