Selain busana, mekap juga antara perkara paling penting yang dititikberatkan oleh bakap pengantin baru. Kalau boleh memang nak tampil cantik dan menawah di hari bahagia.

Oleh sebab iatu ada yang sanggup bangun seawal pagi untuk mendapatkan aura sentuhan dari jurusolek yang ditempah.

Malah ada yang sanggup tahan senyum bagi memastikan tekstur mekap pada wajah tidak berubah. Rasanya ada yang sanggup tunda majlis nikah sekiranya tidak dapat menempah jurusolek yang sigemari.

Namun begitu, lain orang lain ceritanya. Bagi Dr Tasnim Jara beliau mengambil keputusan untuk tidak mengenakan sebarang mekap dan tam;pil cukup sederhana.

Dia kemudian memuat naik gambar perkahwinan dengan wajah tanpa secalit mekap dalam laman sosial miliknya bersama alasannya.

Kejujurannya untuk berkongsi itu kemudiannya menjadi tular bukan sahaja di negara asalnya, tetapi juga seluruh dunia yang setuju dengan alasannya itu.

 

IKLAN

Walaupun tampil tanpa mekap di majlis kahwinnya, wanita ini tetap anggun dengan busana indah

Walaupun tampil tanpa mekap di majlis kahwinnya, wanita ini tetap anggun dengan busana indah

“Saya memakai busana putih yang ringkas milik nenek pada hari perkahwinan. Saya juga tak mengenakan mekap, memakai perhiasan atau aksesori. Ramai yang bertanya kenapa saya melakukannya dan ini alasan saya.

“Tak pernah saya menghadiri majlis perkahwinan tanpa mendengar orang-orang bergosip. Bertanya seberapa banyak emas yang dipakai, seberapa cantik mekap yang digunakan, seberapa indah baju pengantin dan seberapa mewah majlis yang diadakan. Ini  menyebabkan ramai  pengantin berlumba-lumba membuat persiapan terbaik mereka. Memakai baju mahal, perhiasan dan mekap yang  berlebihan.

IKLAN

“Disebabkan terlalu obses dengan majlis yang terbaik mereka lupa bahawa mereka sepatutnya melakukannya sesuai kemampuan. Ramai pasangan pengantin yang mengikut perasaan untuk kelihatan mewah tapi lupa bahawa kebahagiaan tak itu tak berkait dengan kemewahan.

“Masyarakat kita beranggapan bahawa majlis dan penampilan yang sederhana dengan apa adanya akan membuat kita nampak buruk. Padahal, kita memang seperti itu.

“Secara peribadi, saya ingin masyarakat menghargai apa yang kita miliki. Tak ada salahnya hidup sederhana. Setiap pengantin itu cantik walau sederhana. Bukan kemewahan yang akan membuat kita cantik, hati yang tulus dan keyakinan dengan apa dianugerahkan akan buat pengantin kelihatan makin cantik.

IKLAN

“Keputusan saya memang awalnya dibantah keluarga. Mereka kata tak mahu bergambar dengan saya tapi perlahan-lahan mereka menerima keputusan ini dan menyedari bahawa apa yang saya putuskan tidak salah.

“Dan suami saya Khaled, dialah yang selalu menyokong keputusan ini dan dia bangga dengan apa yang saya putuskan,”tulis Tasnim Jara dalam catatan bahasa Inggeris.

Status yang dimuat naik itu telah mendapat lebih 116k reaksi di Facebook dan 30k perkongsian serata dunia.

Komen netizen

Walaupun tampil tanpa mekap di majlis kahwinnya, wanita ini tetap anggun dengan busana indah

Walaupun tampil tanpa mekap, tetapi admin suka dengan dress pengantin yang digayakan. Cukup menyerlah dengan hijab yang menutup mahkotanya serta layah renda begitu menarik dan sekaligus menyempurnakan penampilan dirinya sebagai Ratu Sehari.