Melangkah ke alam rumahtangga bukan bermaksud hanya berkahwin dengan si dia seorang, tetapi juga ibu bapa dan seluruh keluarganya. Dalam hal ini tidak kira lelaki atau perempuan, bertemu bakal keluarga adalah saat paling mendebarkan.

Manalah tahu jika  salah langkah perhubungan boleh putus di tengah jalan gara-gara keluarga mentua tidak berkenan. Perkongsian dari Ustaz Da’i Wan ini mungkin sedikit sebanyak boleh membantu bakal pengantin membuat persediaan sebelum bertemu keluarga mentua.

A post shared by Yuna (@yunamusic) on

Menurut Da’i Wan ada cara tertentu untuk mengambil hati mereka. Gunakan cara yang lebih berhemah dan sopan kerana pandangan pertama itu penting. Kena ingat kita mahu hidup lama bersama anak mereka dan hubungan yang terjalin akan kekal hingga ke akhir hayat.

Dulu saya selalu risau boleh ke nak tawan hati bakal ibu dan ayah mertua saya? Senantiasa ingat pesan bonda saya, datang ziarah bawa sikit buah tangan. Jangan tangan kosong. Setiap kali saya ceramah di belah utara, saya akan diberikan driver peribadi oleh pihak penganjur. Terima kasih sangat2 pada pihak penganjur yang cukup baik dan sempurna layanan mereka untuk saya selama ini. Saya akan hargai dan kenanginya sampai bila2. Berbalik pada luahan hati saya td, kita sambung semula, ha2, saya selalulah p shopping dgn driver2 peribadi tu sekali mncari buah tgn, dan sy pun ambil peluang, minta mereka ‘Drop by’ di rumah bakal mertua saya. Ingat lagi, kali yg pertama, punya ‘Nervous’ nak bawa apa lg ni, nanti mereka suka ke tak? Saya punya risau tu sekali saya p bagi semua ap yg ada dgn sy, dgn botol2 air mineral yg ceramah semalam tu pun sy bagi, ha2. Depa pakat dok gelak laa. (Cakap Kedah nampak, Da’i Wan ?). . . Tapi sy nk bgthu sesuatu, khusus buat laki2, kalau nak tawan hati bakal mertua, senantiasalah hadir membawa mood yg ceria bila berhadapan mereka, walaupun kita begitu kepenatan kerana seharian berurusan. Anggap mereka sebagai ayah & ibu kita kerana di situ kunci utk menawan hati si dia, bakal isteri kita juga. #eh . Ingat yang laki2, bila kita mengahwini seorang perempuan ketahuilah kita juga mengahwini seluruh ahli keluarganya. Tanggung jawab isteri kita pada keluarga dia menjadi sebahagian dari tanggung jawab kita juga. Ingat, perkahwinan adalah sebuah ibadah, yang mendatangkan jutaan pahala dan rezeki padanya. Dengan itu, saya perkenalkan: Al Fadhil Ust Mohd Zamzari Bin Salleh & Pn Sa’iroh Bt Mat Hashim adalah nama bakal mertua yang saya telah mula menyayangi mereka kerana Allah swt hari ini. . . Yang benar, bakal menantu-Da’i Wan.

A post shared by Da’i Wan (Official) (@wandazrin) on

Ikuti perkongsian dari Da’i Wan

Ziarah bawa buah tangan

IKLAN

Dulu saya selalu risau boleh ke nak tawan hati bakal ibu dan ayah mertua saya? Senantiasa ingat pesan bonda saya, datang ziarah bawa sikit buah tangan. Jangan tangan kosong. Setiap kali saya ceramah di belah utara, saya akan diberikan driver peribadi oleh pihak penganjur.

Terima kasih sangat2 pada pihak penganjur yang cukup baik dan sempurna layanan mereka untuk saya selama ini. Saya akan hargai dan kenanginya sampai bila2. Berbalik pada luahan hati saya td, kita sambung semula, ha2, saya selalulah p shopping dgn driver2 peribadi tu sekali mncari buah tgn, dan sy pun ambil peluang, minta mereka ‘Drop by’ di rumah bakal mertua saya.

ARTIKEL BERKAITAN: 13 Rahsia Mempercepatkan Jodoh

Ingat lagi, kali yg pertama, punya ‘Nervous’ nak bawa apa lg ni, nanti mereka suka ke tak? Saya punya risau tu sekali saya p bagi semua ap yg ada dgn sy, dgn botol2 air mineral yg ceramah semalam tu pun sy bagi, ha2. Depa pakat dok gelak laa. (Cakap Kedah nampak, Da’i Wan).

IKLAN

Datang dengan mood happy

Tapi sy nk bgthu sesuatu, khusus buat laki2, kalau nak tawan hati bakal mertua, senantiasalah hadir membawa mood yg ceria bila berhadapan mereka, walaupun kita begitu kepenatan kerana seharian berurusan. Anggap mereka sebagai ayah & ibu kita kerana di situ kunci utk menawan hati si dia, bakal isteri kita juga. #eh .

A post shared by Nur Fazura (@missfazura) on

IKLAN

Kahwin seluruh ahli keluarga

Ingat yang laki2, bila kita mengahwini seorang perempuan ketahuilah kita juga mengahwini seluruh ahli keluarganya. Tanggung jawab isteri kita pada keluarga dia menjadi sebahagian dari tanggung jawab kita juga.

Ingat, perkahwinan adalah sebuah ibadah, yang mendatangkan jutaan pahala dan rezeki padanya. Dengan itu, saya perkenalkan: Al Fadhil Ust Mohd Zamzari Bin Salleh & Pn Sa’iroh Bt Mat Hashim adalah nama bakal mertua yang saya telah mula menyayangi mereka kerana Allah swt hari ini.

Yang benar, bakal menantu-Da’i Wan.

SUMBER: INSTAGRAM DA’I WAN

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI