Photo by Oleg Magni from Pexels

Kebanyakan daripada kita mesti mengalami masalah bibir keringkan? Ramai juga yang beranggapan dengan menjilat bibir, ianya akan jadi lembap seperti sedia kala. Tidak sama sekali! Tabiat itu hanya akan membuatkan bibir anda bertambah kering. Mari kita selidik perkara yang patut kita lakukan jika bibir kering dan mengelupas.

Pertama, anda tidak sepatutnya menjilat bibir. Ini adalah satu kesalahan yang besar kerana air liur akan membuatkannya bertambah kering dan menjadi hitam.

Photo by Marek Studzinski on Unsplash

 

Kedua, banyakkan minum air mineral dalam kadar yang secukupnya untuk hidrasi kulit dan tubuh.

Photo by Boxed Water Is Better on Unsplash

 

Ketiga, pakailah pelembap bibir ataupun lip balm selalu untuk kecantikan bibir dan hidrasi 24 jam.

Photo by Raychan on Unsplash

Keempat, anda haruslah memilih lipstick yang sesuai. Jangan pakai yang palsu atau tiruan. Jika tidak, bibir anda mungkin akan rosak terus nanti.

Photo by Damir Spanic on Unsplash

 

Untuk anda yang ingin mencuba pelembap bibir, ini ada beberapa cadangan untuk anda mengenai pelembap bibir yang anda boleh dapatkan di kedai ataupun farmasi berdekatan.

  1. IN2IT Lip Treat. Comel sungguh bekasnya!

2. Dermal Lip Balm. Ini juga sangat bagus untuk anda yang ada ekzema.

IKLAN

 

3. Nivea Watering. Sensasi yang menyegarkan.

IKLAN

4. Nivea Lip Butter. Ada yang mengatakan bibirnya rasa sungguh seksi selepas menggunakan ini semalaman!

IKLAN

sumber: @twt_kecantikann

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee