Anda mungkin tidak pernah mengetahuinya sebelum ini, tetapi menambahkan makanan ini ke dalam diet anda akan membantu mencapai tujuan penurunan berat badan.

Setelah berbulan-bulan merubah corak norma baru bekerja dari rumah, anda mungkin benar-benar menumpukan perhatian untuk mensasarkan lebihan lemak badan yang anda ingin turunkan. Walaupun tidak ada satu makanan yang secara ajaib akan mencairkan semua pound yang tidak diingini itu dengan serta-merta, terdapat beberapa makanan pembakar lemak yang dapat anda tambahkan ke dalam diet yang mungkin anda tidak sedar telah dikaitkan dengan peningkatan kadar kehilangan lemak.

Sumber gambar: Rivertimes front

Jadi apa sebenarnya yang memenuhi syarat makanan menjadi “pembakar lemak” yang mungkin anda tanyakan? Senarai makanan yang dapat meningkatkan metabolisme anda, membantu membakar lemak, atau membuat anda merasa kenyang untuk jangka masa yang lebih lama. Ini adalah makanan yang anda ingin dapatkan kerana sifat pembakar lemak mereka.

Coklat gelap

Coklat untuk membantu membakar lemak? Ya, anda bernasib baik! Mengikut kajian mendapati bahawa coklat dapat meningkatkan pengeluaran sebatian polifenolik yang sihat untuk usus, termasuk asid lemak yang mematikan gen yang berkaitan dengan keradangan dan mendorong tubuh membakar lemak sebagai bahan bakar. Sungguh luar biasa!

Air Lemon

IKLAN

Tidak mengejutkan bahawa air diperlukan untuk memastikan metabolisme anda berfungsi dengan sebaik mungkin. Tetapi dengan menambahkan lemon ke dalamnya, anda menyediakan d-limonene, antioksidan dalam kulit lemon yang satu kajian menunjukkan mempunyai kesan terapeutik pada gangguan metabolik pada tikus dengan obesiti yang disebabkan oleh diet tinggi lemak.

Jambu batu

Jambu batu tidak hanya menyajikan satu ton vitamin C, tetapi satu cawan mempunyai empat gram protein kenyang. Buah ini adalah buah yang ingin anda tambahkan ke senarai membeli-belah anda jika anda ingin menurunkan pound yang tidak diingini.

Mustard

Mustard mungkin mempunyai sedikit tentangan untuknya dan ini juga akan menolong anda juga. Para saintis mendapati bahawa makan satu sudu teh mustard sebenarnya dapat meningkatkan metabolisme anda hingga 25% jam setelah anda selesai memakannya. Tiada masalah bukan!

Coklat Susu

Coklat datang lagi! Coklat susu rendah lemak sebenarnya membungkus lapan gram protein setiap cawan, bermaksud jika anda menghirup beberapa sebelum dan selepas senaman, anda memberi banyak protein kepada badan. Bukan rahsia lagi bahawa otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak dan semasa anda bersenam dan membuat lebih banyak otot. Ini kitaran yang indah, bukan? Hati-hati memilih susu coklat yang tidak terlalu banyak gula.

IKLAN

Kopi

Kopi sangat bagus untuk memulakan metabolisme anda dan selagi anda meminum kopi hitam tanpa krimer dan pemanis tiruan yang tidak sihat, anda berada di landasan yang betul. Menurut kajian, mereka yang minum kopi berkafein mempunyai kadar metabolisme purata 16% lebih tinggi daripada mereka yang minum kafein.

Mentega kacang

Siapa yang tidak suka mentega kacang? Rasa kanak-kanak ini bukan sahaja rasanya enak, tetapi membungkus banyak nutrien perut seperti lemak tak jenuh tunggal yang juga membantu menurunkan kolesterol dan protein.

Keju

Keju mempunyai banyak kalsium dan kedua-dua pengambilan kalsium dan tenusu dikaitkan dengan penurunan berat badan secara keseluruhan, menurut satu kajian. Tetapi anda mesti berhati-hati agar tidak hanya makan sebilangan besar keju dalam satu masa. Sebaliknya, lebih baik memasangkan sebilangan keju dengan makanan ringan kaya serat yang lain.

IKLAN

Kobis

Siapa tahu bahawa kubis menyediakan banyak serat setiap cawan? Ini juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol anda dengan mencegah hempedu menyerap lemak setelah makan. Dan apa sebenarnya hempedu? Itulah cecair yang dikeluarkan oleh hati yang membantu penghadaman.

Cili Bengala

Cili bengala dibungkus dengan vitamin C dan ini adalah antioksidan yang terbukti dapat menurunkan kadar hormon stres. Apabila anda lebih tertekan, anda mempunyai kadar kortisol yang tinggi, yang boleh menyebabkan penyimpanan lemak perut dan pada dasarnya, sel-sel lemak akan berkembang.

Teh Putih

Teh, anda mungkin tidak menyedari, sebenarnya boleh memberikan banyak kebaikan untuk badan anda dan teh putih adalah contoh yang sempurna. Satu kajian mendapati bahawa teh putih dapat merangsang lipolisis iaitu pemecahan lemak dan menyekat adipogenesis yang merupakan pembentukan sel-sel lemak. Minum sebilangan ini adalah cara mudah untuk membakar lemak, sekarang bukan?

Jadi mana satu yang anda tidak pernah terfikir boleh membantu membakar lemak anda. Apa tunggu lagi? Masukkan semua senarai makanan di atas dalam ruji makanan diet anda. Selamat berjuang!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI