Peregangan atau ‘stretching’ adalah salah satu komponen kecergasan yang banyak kita anggap terlalu mudah untuk dilangkau. Tetapi ada beberapa kelebihan peregangan yang mungkin membuat anda ingin menambahkannya ke rutin anda.

Walaupun penyelidikan mengenai peregangan agak bercampur-campur, terdapat beberapa manfaat mental dan fizikal yang sah untuk memasukkannya ke dalam rutin anda, sama ada anda melakukan latihan pra-latihan, pada akhir sesi anda, atau waktu lain pada waktu anda yang meluangkan masa untuk peregangan mungkin dapat membantu dalam kehidupan seharian merasa sedikit sebanyak lebih baik.

Faedah Fizikal Regangan

1. Regangan meningkatkan kelenturan.

Fleksibiliti adalah rangkaian pergerakan sendi, atau kumpulan sendi. Peregangan dapat membantu meningkatkan jangkauan pergerakan anda untuk sementara dan dalam jangka masa panjang. Kenaikan sementara mungkin disebabkan sistem saraf menjadi lebih toleran terhadap kedudukan regangan. Untuk benar-benar memanjangkan otot dan dengan itu meningkatkan jangka masa pergerakan anda, perlu lakukan regangan dengan tekun sekitar lima hingga enam hari seminggu.

2. Membantu anda merekrut otot dengan lebih baik semasa bersenam.

Sekiranya anda mengikuti rutin regangan biasa, anda mungkin ada peningkatan dalam gerakan, juga peningkatan prestasi. Semakin banyak gerakan yang anda miliki, semakin banyak otot yang dapat diaktifkan. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pergerakan yang terhad pada tali pinggang, anda mungkin hanya dapat mengaktifkan, 40% otot ketika melakukan deadlift satu kaki.

Tetapi jika anda meningkatkan kelenturan hamstring, anda boleh mengaktifkan 60% otot tersebut. Keputusannya? Anda akan mendapat kekuatan, yang membolehkan anda mengangkat lebih banyak berat badan dan dengan lebih kuat. Lebih banyak gerakan juga dapat membantu anda melakukan latihan yang lebih luas.

3. Membuat kehidupan seharian terasa lebih mudah.

Meningkatkan fleksibiliti anda tidak hanya akan meningkatkan senaman, ia juga dapat menjadikan kehidupan seharian lebih baik. Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi ada banyak tugas harian yang melibatkan tahap kelenturan. Seperti berjongkok untuk tenggelam masuk dan keluar dari kerusi, bersandar untuk masuk ke dalam kereta anda, dan membongkok ke bawah untuk mengambil barang. Dengan meningkatkan fleksibiliti  dengan peregangan, anda akan dapat melakukan pergerakan harian yang kecil tetapi penting ini dengan lebih mudah dan berkesan.

IKLAN

4. Meregangkan masa untuk anda bersenam.

Pakar biasanya mengesyorkan regangan dinamik sebelum bersenam. Ini kerana peregangan dinamik pra-latihan adalah cara bergerak perlahan sebelum anda bergerak pantas. Dengan melakukan ini, anda mempersiapkan badan untuk bekerja dengan cekap dan menyerap daya tinggi.

Peregangan dinamik juga dapat membantu meningkatkan hubungan otot-otot. Hubungan otot minda pada dasarnya adalah tanggapan bahawa anda dapat membantu otot bekerja dengan lebih berkesan semasa bersenam hanya dengan memikirkan yang anda aktifkan semasa anda bergerak.

5. Peregangan boleh mengurangkan risiko kecederaan.

Memanaskan badan sebelum bersenam dapat membantu mengurangkan risiko kecederaan dan regangan dinamik adalah salah satu komponen pemanasan yang baik dengan pergerakan cahaya yang menaikkan kadar denyutan jantung anda. Peregangan dinamik membantu memanaskan otot, sendi dan tendon. Seterusnya dapat membantu anda melakukan pergerakan dalam latihan dengan kedudukan badan yang ideal.

IKLAN

6. Membantu menenangkan badan anda selepas bersenam.

Penting untuk memberi masa badan untuk menyejukkan badan selepas bersenam sebelum meneruskan aktiviti lain sepanjang hari. Melakukannya akan membantu menurunkan degupan jantung, menenangkan pernafasan dan dengan lebih cepat melegakan anda dari keadaan tinggi ketika anda bersenam. Salah satu cara untuk mencapai keadaan yang tenang ini, melakukan regangan statik yang digabungkan dengan pernafasan dalam.

Regangan selepas bersenam juga dapat meningkatkan aliran darah, meningkatkan kadar oksigen, membantu memberikan nutrien ke badan dan otot anda, dan membantu proses pemulihan.

7. Regangan dapat menunjukkan ketidakseimbangan badan.

Peregangan boleh menjadi kaedah terbaik untuk mengenal pasti ketidakseimbangan fleksibiliti atau kawasan yang lebih tepat di badan, yang kemudian memberi anda peluang untuk membetulkan kawasan yang bermasalah itu sebelum menyebabkan kecederaan. Sebagai contoh, meregangkan pinggul dengan peregangan fleksor pinggul dan perhatikan bahawa anda dapat tenggelam lebih jauh ke peregangan di sebelah kanan anda berbanding dengan kiri . Perbezaan itu akan memberi amaran, bahawa anda mempunyai ketidakseimbangan dalam keterbukaan pinggul yang mungkin juga muncul ketika anda melakukan latihan yang melibatkan pinggul, seperti berlari.

8. Regangan dapat meningkatkan rasa sakit.

Sekiranya anda membuat kerja, anda mungkin duduk selama lapan jam atau lebih setiap hari. Dan sekarang, berkat kehidupan di rumah, ramai di antara kita menghabiskan lebih banyak masa hanya duduk. Sepanjang masa dalam kedudukan yang sama boleh menyebabkan otot-otot tertentu, seperti fleksor pinggul anda, memendek secara adaptif dan dengan itu merasa “ketat”.

IKLAN

Rutin peregangan statik yang konsisten dapat membantu membalikkan pemendekan adaptif dan satu cara mudah untuk mencapainya? Lakukan regangan dinamik selama lima minit setiap jam. Pergerakan seperti lingkaran pinggul dan pelukan lengan berayun.

Kebaikan Mental dari Regangan

1. Regangan menolong anda relax.

Peregangan boleh menjadi sangat santai secara mental jika anda memasangkannya dengan pernafasan dalam. Setiap kali anda menarik nafas dalam-dalam, bayangkan anda melepaskan stres dalam hidup dan kemudian tenggelam sedikit ke bawah, pastikan anda tidak meregang ke titik kesakitan, peregangan dengan cara yang sangat disengajakan ini pasti dapat memberi anda dorongan mental.

2. Berfungsi sebagai tindakan mengurus diri.

Pergerakan ini bukan sahaja memberikan rasa pelepasan dan membantu anda merasa terhubung dengan badan , tetapi juga dapat berfungsi sebagai peringatan yang kuat bahawa anda meluangkan masa untuk melakukan sesuatu pemulihan untuk diri sendiri.

3. Menamatkan latihan anda dengan catatan positif.

Lakukan peregangan lembut, dapat membantu anda mengakhiri senaman dengan nada yang lebih bahagia dan lebih tenang. Dan jika melakukan peregangan lembut itu membuat anda berfikir lebih positif mengenai senaman secara umum dan dengan itu lebih cenderung untuk melakukannya lagi.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI